O co chodzi z tą Skandynawią i światłami do jazdy dziennej?

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Waks80
Bywalec
Reputacja: 9
Imię: Krzysztof
Samochód: Chevrolet Orlando
Silnik: 2.0 vcdi 163 km
Inny samochód: Renault Scenic 1,9 dti
Kontakt:

O co chodzi z tą Skandynawią i światłami do jazdy dziennej?

Post autor: Waks80 » 7 mar 2021, o 14:47

Witam.
Kupiłem niedawno Olka 2.0 vcdi 163 KM 2012 rok. Chciałbym zamontować sobie ledowe światła do jazdy dziennej, np. takie jak mam w moim starszym Sceniku. Konkretnie Philips Daylight z banalnie prostym podłączeniem tj. dwa kabelki do akumulatora i trzeci wpięty do kabla zasilającego żarówkę postojową. Chulają tak 9 rok i jestem bardzo zadowolony. Ale zacząłem czytać o jakiejś skandynawii w Olku, nawet gdzieś tutaj widziałem wątek że nie da się tak podłączyć tych świateł bo komputer nie puszcza, że niby cały czas świecą się światła mijania. No i zacząłem się zastanawiać o co chodzi. Bo u mnie konkretnie jest czujnik zmierzchu, po uruchomieniu auta zapalają się światła, ale wystarczy że przekręcę w lewo pokrętło i gasną, a pokrętło wraca do położenia "auto", światełka zapalą się znowu jak wjadę w ciemniejszy zaułek lub o zmroku. Teraz się zastanawiam czy ja mam jakiś inny system? Bo ludzie pisali że mijania się świecą cały czas i nie da się ich zgasić, że jakaś skandynawia czy cuś. Hmm :zastanawiasie: Może dodam że mój Olek jest z Niemiec, chociaż nie wiem czy to ma znaczenie. Jeżeli ktoś mi rozjaśni ten temat to będę wdzięczny, bo już miałem zamawiać światełka, ale z drugiej strony jak mają być problemy to po co pchać się w koszty? Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: O co chodzi z tą Skandynawią i światłami do jazdy dziennej?

Post autor: etac » 7 mar 2021, o 15:01

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Waks80
Bywalec
Reputacja: 9
Samochód: Chevrolet Orlando
Silnik: 2.0 vcdi 163 km
Inny samochód: Renault Scenic 1,9 dti
Kontakt:

Re: O co chodzi z tą Skandynawią i światłami do jazdy dziennej?

Post autor: Waks80 » 7 mar 2021, o 21:08

Hmm, czyli rozumiem że problem był z brakiem możliwości wyłączenia świateł mijania, a skoro u mnie nie ma takiego problemu tzn. że zainstaluję światełka bez przygód. Dzięki wielkie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”