Nie odpala

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Nie odpala

Post autor: Blizmord » 19 sty 2020, o 11:24

Zostawilem auto z wlaczonymi swiatlami w garażu po 4 dniach naladowalem akumulator a teraz nie odpala slychac tylko jakis terkot i pompę.
Ktos wie co to moze byc
Nagralem filmik na yt

https://youtu.be/OZmzv7Po720

Co to moze być ?

Awatar użytkownika
Arbi
Specjalista
Posty: 423
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Arbi » 19 sty 2020, o 12:16

Jakie napięcie jest na akumulatorze? Oraz jakie są spadki w momencie próby odpalenia? Obstawiam koniec Aku. Kontrolki czasem mocno nie przygasają przy odpalaniu?

Dodano po 13 minutach 34 sekundach:
Sprawdź też od razu połączenie klem na akumulatorze.

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13651
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Samochód: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: wszim » 19 sty 2020, o 18:19

Blizmord pisze:
19 sty 2020, o 11:24
Zostawilem auto z wlaczonymi swiatlami w garażu po 4 dniach naladowalem akumulator a teraz nie odpala slychac tylko jakis terkot i pompę.
Ktos wie co to moze byc
Nagralem filmik na yt

https://youtu.be/OZmzv7Po720

Co to moze być ?
Ukatrupiony akumulator.

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Posty: 2529
Rejestracja: 22 lip 2019, o 14:58
Imię: Dorota
Samochód: Opel Insignia
Silnik: PB A20NHT 220KM
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: dokia » 19 sty 2020, o 18:22

Po totalnym zabiciu akumulatora , możesz sobie ładować go do woli. Już nigdy nie będzie trzymał potencjału. To szrot. Przerabiałam to u siebie jak też zabiłam akumulator.
Ale ma to swoje plusy - będą zakupy 🤗💰 Jak ja kocham zakupy 😍🥰. Pochwal się co kupiłeś i ile wydałeś. 💰🤗
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Blizmord » 19 sty 2020, o 18:30

Kolego miales racje . Aku po dosyć długim ładowaniu okolo 20 h odpalil bez problemu.
Ale wszystko wskazuje że jego dni dobiegają konca.
Radio wariowalo. Szybe jak opusciłem to juz nie podniosłem.

Spadek podczas odpalania byl -4V

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13651
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Samochód: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: wszim » 19 sty 2020, o 18:44

Zasiarczyłeś go. Zostawienie na kilka dni w głębokim rozładowaniu, niestety często powoduje że nadaje się już tylko na pokazy kryształów siarczanu ołowiu.

Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Blizmord » 19 sty 2020, o 18:54

https://ifotos.pl/z/qannesp
Mialem taki ale teraz musze poczytac co tam wejdzie ponieważ na górze jest jakies ustrojstwo z bezpiecznikami.
Silnik 1.8 141 zagazowany
Coś polecacie ?

pool80
Wymiatacz
Posty: 1380
Rejestracja: 22 sie 2014, o 16:07
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: pool80 » 19 sty 2020, o 19:12

Odpal na kablach. Upewnisz się, że to akumulator. Choć pewnie on.
ps. nie powinieneś czekać 4 dni na ładowanie. Chyba, że na tych światłach był 4 dni.
Nie odetnie BCM?
Ja już z 3krotnie rozładowałem aku, ale powiedzmy tak na granicy, gdzie załącza rozrusznik. Aku działa do dziś, oryginał 12r, choć już mu zbytnio nie ufam.

Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Blizmord » 19 sty 2020, o 19:38

Stał na swiatlach dobre 4 dni jak przyszedłem
Światła jeszcze sie paliły ale z pilota drzwi sie juz nie otworzyły. Musialem ręcznie otwierać.
Odrazu podłączylem prostownik wiec nie rozladowas się do 0 ani nie czekalem z ładowaniem.
Po jakichs 16 godzinach ladowania nie odpalil i nagralem ten filmik. Pozniej jeszcze ładowalem z 4/5 h i o dziwo zapalił

kochar
Profesjonalista
Posty: 792
Rejestracja: 6 paź 2016, o 17:13
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: kochar » 19 sty 2020, o 19:46

4 dni i się jeszcze świeciły :ocochodzi: dobry miałeś aku. :)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
Arbi
Specjalista
Posty: 423
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Arbi » 19 sty 2020, o 19:47

Ale szukaj nowego. Z tego aku już raczej nic nie będzie. Ładowałeś zwykłym prostownikiem czy automatycznym z mikroprocesorem?

Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Blizmord » 19 sty 2020, o 20:00

Prostownikiem typu walizka
Podobnym do takiego
Prostownik Stef-pol Est-W301a 12V 6A tylko pewnie jakis starszy model
Ale parametry te same

Awatar użytkownika
Arbi
Specjalista
Posty: 423
Rejestracja: 14 kwie 2019, o 21:51
Imię: Albert
Samochód: Epica
Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
Lokalizacja: Skulsk
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Arbi » 19 sty 2020, o 20:31

Pytam bo automatyczne mają funkcje odsiarczania głęboko rozładowanego akumulatora, ale nie wiem na ile skuteczną. Może by coś jeszcze z niego było. Też stałem niedawno przed wyborem nowego aku i kupiłem Duracell Advanced, ale nie mogę póki co nic o nim powiedzieć, bo jest na to za wcześnie. Na razie działa. Ciekawą propozycją są też ukraińskie akumulatory Forse marki Westa. Dość niszowy produkt, ale ma dobre opinie. Tylko nie wiem czy dostaniesz w odpowiednich wymiarach.

pool80
Wymiatacz
Posty: 1380
Rejestracja: 22 sie 2014, o 16:07
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: pool80 » 19 sty 2020, o 21:01

60Ah 540A Prawy plus
242x175x175
Oryginał to Acdelco 60AH CCA(EN) 438, CCA(SAE)525 90-6YR
Ja jak mnie zmusi, kupię Tuborg minimum silver albo Yuasa. Mają po 3 lata gwarancji i ok stosunek ceny do jakości.
Duracell polecany, Edycja: w podobnej cenie, ale 2 lata gwarancji.
I jak pisałem, ja trzykrotnie już rozładowałem aku, pierwszy raz w ok.16r. i mam go do dziś. Z tym, że u mnie auto raczej 4 dni nie stoi. Prawie co dziennie użytkowane, to i bateria się doładowuje.

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13651
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Samochód: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: wszim » 19 sty 2020, o 23:20

Jak szybko naładujesz to uratujesz. Krystalizacja nie przebiega na szczęście zbyt szybko. Natomiast odwrócenie i pozbycie się grubo skrystalizowanego siarczanu ołowiu to nie takie siup i nigdy nie udaje się w pełni w ładowarkach z systemem odsiarczania. Przede wszystkim dlatego, że warstwa zalegająca na elektrodach zaczyna być tak gruba, że nie pozwala przepływać prądowi który ten proces ma odwrócić. Dlatego lekko zasiarczone do uratowania ale jak grubo to już doopa blada.

brodaty
Świeżak
Posty: 4
Rejestracja: 20 sty 2020, o 07:27
Imię: Michalm
Samochód: Captiva
Silnik: 2,4 benzyna
LPG: nie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: brodaty » 20 sty 2020, o 07:29

Jak do tej pory u mnie były to dwie przyczyny. Pierwsza to akumulator na wyczerpaniu a druga to zostawiłem auto z włączonym radiem, co się na mnie szybko zemściło.

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Posty: 2146
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Samochód: Cruzak 1.8
Silnik: 18XER
Lokalizacja: Red Moon
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: C77 » 20 sty 2020, o 18:51

pool80 pisze:
19 sty 2020, o 21:01
Ja jak mnie zmusi, kupię Tuborg minimum silver
Nie oszczędzaj na Silverze - nie warto - bierz Golda :ok:
Blizmord pisze:
19 sty 2020, o 18:54
teraz musze poczytac co tam wejdzie
ponieważ na górze jest jakies ustrojstwo z bezpiecznikami.
Tutaj musisz poczytać:
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=30
w ogóle najlepiej cały temat przeczytaj
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG PW tylko przez Sekretariat
Obrazek
Obrazek
Ja na Drive2

Blizmord
Świeżak
Posty: 6
Rejestracja: 19 sty 2020, o 10:04
Imię: Rafał
Samochód: Orlando
Silnik: 1.8
LPG: Tak
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: Blizmord » 21 sty 2020, o 13:16

naładowany aku po dzisiejszej nocy w garażu odmówił posłuszeństwa.
pojechałem do sklepu, kupiłem nowy i wymieniłem . Przy zwrocie starego akumulatora i kaucji 30 zł poprosiłem o sprawdzenie go takim ustrojstwem.
Okazało się , że nie trzyma parametrów w spoczynku a tym bardziej pod obciążeniem.

Po wymianie aku musiałem tylko ustawić zegarek w radiu.

tuborga sklep nie prowadził i wybrałem varte d21
zapłaciłem 370 zł . Wiem ze dużo ale kupowałem na miejscu i nie traciłem czasu na poszukiwania.
stary akumulator był firmowy wiec miał 8 lat.

dziękuje Wam za pomoc.

pool80
Wymiatacz
Posty: 1380
Rejestracja: 22 sie 2014, o 16:07
Imię: Ryszard
Samochód: Cruze LT
Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
LPG: BRC SQ24.11
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: pool80 » 21 sty 2020, o 20:16

4 dni, jednak go załatwiło. Dodam, że spoko ta Varta. Sam kupowałem taką kiedyś, dwukrotnie do dwóch aut. Minusem jest 2 lata vs 3 lata tych w/w silverów gwarancji.
Powszechną praktyką producentów, dystrybutorów jest odmowa gwarancji z uwagi na instalację samochodu.
Tutaj jestem mocno przekonany, że pracownik, jakby ujawnił takie ładowanie 15V, (inteligentne, chwilowe poprzez BCM), jakie mamy w np. Cruze, wpisałby awarię alternatora. Można sobie poczytać dokumenty dołączane do aku. (wyłączenia prawa do gwarancji).
I jeszcze dość istotna sprawa. To zapytać, co w razie oddawania na gwarancję. Tuborg i zdaje mi się że Duracel; pracownik sklepu tam gdzie pytałem, na miejscu sprawdza, i jak stwierdza np. zwarcie na celi, (przypadłość Centry Futury) wymienia na miejscu na nowy wolny od wad. W przypadku innych producentów, musi, jak oświadczył, wysłać do producenta. Pytanie, co z autem przez kilka tygodni..
Ostatnio zmieniony 23 lut 2020, o 10:43 przez Mandrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia

Awatar użytkownika
C77
Fachman
Posty: 2146
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Samochód: Cruzak 1.8
Silnik: 18XER
Lokalizacja: Red Moon
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: C77 » 22 sty 2020, o 14:56

Blizmord pisze:
21 sty 2020, o 13:16
tuborga sklep nie prowadził i wybrałem varte d21
zapłaciłem 370 zł .
Dałem dokładnie ten sam AKU D21 w Paź 2019 "kuzynce" w Astra J (A16XER więc nasz klon
z tym samy "wspaniałym inteligentnym ładowaniem by GM" :H )
więc będę miał jasność ile faktycznie wytrzyma vide Tuborg Gold, który już pobił oryginał GM.
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG PW tylko przez Sekretariat
Obrazek
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 13651
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Samochód: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Nie odpala

Post autor: wszim » 22 sty 2020, o 20:02

Masz fobię by GM.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości