likwidacja ukrytego załączania klimy w nadmuchu na szybę
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: likwidacja ukrytego załączania klimy w nadmuchu na szybę
Używałem specjalnych plastikowych narzędzi do ściągania plastików i dwa zatrzaski pękły a dwa górne nie puściły.

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Bardzo dobre są platykowe łapki do zdejmowania opon rowerowych- za grosze w sklepach rowerowych 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- sunluci
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Damian
- Samochód: Orlando LT+ 1,8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Teraz juz wiem - thx flebuss - skad znalem to wlasnie narzedzie w takim koreanskim filmie na YT. Tam wymieniali wyswietlacz z LT na dotykowy DVD z bajerami poslugujac sie takimi lapkami plastykowymi.
-
- Profesjonalista
- Imię: paweł
- Samochód: Brak:-(
- Silnik:
- Kontakt:
Chodzilo mi o to ze do wymiany powietrza bez koniecznosci odparowania szyb. Podgrzania lub schlodzenia wnetrza uzywam teraz nadmuchu na szybe i nogi. Powoduje to ze nie dziala klimatyzacja a komputer pokazuje srednie spalanie mniejsze o okolo 1l. Rozumiem ze klimatyzacja dobrze radzi sobie z odparowaniem szyb i nie neguje tego. Tylko tez nadmuch na szybe jest taki malo kolizyjny z innym nadmuchem. Np pogoda taka jak teraz. Jest okolo 10stopni. W aucie okolo 20 nie mam potrzeby wlaczac klimy ani ogrzewania. A dmuchanie po gebie powietrzem z zewnatrz o tem 10 stopni troche malo przyjemne. Wiec na szybe i niech sobie po biej dmucha. Ale nie ukald wlacza klimatyzacje i powoduje ze zimne powietrze jest chlodzone a ja za to place 5zl za kazde 100km przejechane i pytam sie w mysl jakiej idei?:-)sunluci pisze:Podaj prosze, gdzie to opisales? Bo mnie to tez wkurza. W innych samochodach jezdze zdecydowana wiekszosc czasu z nawiewem (tylko) na przednia szybe. Thx.paulr pisze:Opisałem dokładnie.....
-
- Świeżak
- Reputacja: 2
- Imię: Tomasz
- Samochód: Orlando
- Silnik:
- Kontakt:
I co dołączył ktoś tę Klime od zgaszonej diody?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nikt. Mnie chęci odeszły z powodu uciążliwego demontażu konsoli żeby się dostać do modułu. Dmucham szyba + nogi.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

-
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- Samochód: Cruze 2.0 163km
- Silnik:
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem z czym jest problem?? Można wiać na szybę i nogi jednocześnie i jest ok szyba nie paruje. Rozumiem że chcecie wyłączyć klimę powiązaną z przyciskiem osuszania przedniej szyby?? Jeśli tak to po co ?? Jedyne to mnie w cruze irytowało to automatyczne odmrażanie tylnej i przedniej szyby które działało w niższych temperaturach często bez potrzeby no ale to się wyłącza w ustawieniach. Jeśli czegoś nie zakapowałem to przepraszam ale lepiej zapytać.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ustawienie szyba+nogi powoduje, że słabiej dmucha na szybę i niestety dmucha na nogi.
Problem w tym, że nie da się ustawić nadmuchu tylko na szybę bez uruchomienia kompresora, tak jak to jest w cywilizowanych rozwiązaniach.
Problem w tym, że producent przewidział, że takie załączanie na siłę klimy(jakaś kopia amerykańskiej durnoty) może budzić kontrowersje, więc ten fakt się ukrywa nie zaświecając kontrolki aktywnej klimatyzacji.
Problem w tym, że zimne powietrze z nadmuchu na szybę jest zdecydowanie chłodniejsze co powoduje konieczność dodania powietrza ciepłego czasem nawet w okresie letnim.
Problem w tym, że powietrze z klimy jest bardzo suche a po wyłączeniu bardzo wilgotne a są osoby, które mogą mieć z tym problem(astma, uczulenie na zarodniki grzybów).
Problem w tym, że nigdzie w instrukcji taka funkcjonalność nie jest opisana.
Problem w tym, że jeżeli wybrałem manualny system to wiem kiedy chcę osuszać szybę a kiedy nie chcę i powinienem mieć możliwość samemu to sobie przyciskiem klimatyzacji włączyć.
Problem w tym, że klima zużywa paliwo a słabemu silnikowi wolnossącemu zabiera moment obrotowy.
Problem w tym, że nie da się ustawić nadmuchu tylko na szybę bez uruchomienia kompresora, tak jak to jest w cywilizowanych rozwiązaniach.
Problem w tym, że producent przewidział, że takie załączanie na siłę klimy(jakaś kopia amerykańskiej durnoty) może budzić kontrowersje, więc ten fakt się ukrywa nie zaświecając kontrolki aktywnej klimatyzacji.
Problem w tym, że zimne powietrze z nadmuchu na szybę jest zdecydowanie chłodniejsze co powoduje konieczność dodania powietrza ciepłego czasem nawet w okresie letnim.
Problem w tym, że powietrze z klimy jest bardzo suche a po wyłączeniu bardzo wilgotne a są osoby, które mogą mieć z tym problem(astma, uczulenie na zarodniki grzybów).
Problem w tym, że nigdzie w instrukcji taka funkcjonalność nie jest opisana.
Problem w tym, że jeżeli wybrałem manualny system to wiem kiedy chcę osuszać szybę a kiedy nie chcę i powinienem mieć możliwość samemu to sobie przyciskiem klimatyzacji włączyć.
Problem w tym, że klima zużywa paliwo a słabemu silnikowi wolnossącemu zabiera moment obrotowy.

- Kraviec
- Profesjonalista
- Reputacja: 13
- Imię: Michał
- Samochód: Epica V250
- Silnik: 2.0, X20D1, 144KM
- LPG: KME Nevo
- Kontakt:
Koledzy, taki sam problem ma moja siostra w Clio IV, ale tam posiłkuje się tym, że po przełączeniu na szybę wciska dwa razy przycisk AC (włącza i wyłącza) i klima się wtedy odłącza. Tylko kto by o tym zawsze pamiętał...
Niestety to automatyczne włączanie powoduje podczas jazdy na krótkich dystansach parowanie w deszcz, a w zimę zamarzanie szyby od wewnątrz...masakra. W praktyce wygląda to tak, w zimę siostra rusza z nawiewem na szybę i wtedy klima włącza się automatycznie, jak już leci ciepło to przełącza sobie nawiew np. na twarz i nogi, klima się wyłącza i wywala całą wilgoć do auta, jak ktoś jedzie dłużej to wilgoć odparuje, wywietrzeje, ale ona za kilka km gasi auto z niewidoczną wilgocią na szybach. Wychodzi z pracy i ma szron od wewnątrz.
Zastanawiam się czy nie zrobić jej jakiegoś dodatkowego wyłącznika podpiętego w komorze pod sprzęgło klimy i doprowadzonego do wnętrza. W okresie deszczów i mrozów by sobie na stałe odcinała sprężarkę.
Niestety to automatyczne włączanie powoduje podczas jazdy na krótkich dystansach parowanie w deszcz, a w zimę zamarzanie szyby od wewnątrz...masakra. W praktyce wygląda to tak, w zimę siostra rusza z nawiewem na szybę i wtedy klima włącza się automatycznie, jak już leci ciepło to przełącza sobie nawiew np. na twarz i nogi, klima się wyłącza i wywala całą wilgoć do auta, jak ktoś jedzie dłużej to wilgoć odparuje, wywietrzeje, ale ona za kilka km gasi auto z niewidoczną wilgocią na szybach. Wychodzi z pracy i ma szron od wewnątrz.
Zastanawiam się czy nie zrobić jej jakiegoś dodatkowego wyłącznika podpiętego w komorze pod sprzęgło klimy i doprowadzonego do wnętrza. W okresie deszczów i mrozów by sobie na stałe odcinała sprężarkę.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
O to mi chodziło pisząc o cywilizowanych rozwiązaniach. Da się? I zapewne faktu załączenia klimy nikt tam nie ukrywa, bo nie traktuje użytkownika jak idioty.Kraviec pisze:Koledzy, taki sam problem ma moja siostra w Clio IV, ale tam posiłkuje się tym, że po przełączeniu na szybę wciska dwa razy przycisk AC (włącza i wyłącza) i klima się wtedy odłącza.
Kurcze już sie powoli przyzwyczaiłem do tego kretyństwa i jakoś pogodziłem z losem a tu ktoś odgrzewa kotleta i znowu mi pulsik skoczył

- Kolda
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Arek
- Samochód: Cruze 1.6 SW
- Silnik:
- Kontakt:
To od razu podłączyć czujnik temperatury do manuala i mamy automat 

- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Wojtek, w Clio też dioda się nie świeci, a klima chodzi, włącznik wciska dwa razy żeby wymusić jej wyłączenie.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To nie kupię clio. 

- Kraviec
- Profesjonalista
- Kontakt:
Oj tak zdecydowanie nie polecam, jakość wnętrza jest tragiczna, wszystko skrzypi, szczególnie zimą.
-
- Specjalista
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik:
- Kontakt:
A próbowaliście wyjąć bezpiecznik od klimy bodajże 62. Ja tak zrobiłem, tylko w deszczowe dni strasznie paruje szyba, więc trzeba wlot powietrza ustawić z zewnątrz, bo auto jak jest zimne samo ustawia wewnętrzny obieg powietrza . A co do ustawienia szyba -nogi to sprężarka i tak się włącza jak temperatura jest ustawiona poniżej tej ktura jest w aucie.
- Przemek
- Fachman
- Reputacja: 20
- Imię: Przemysław
- Samochód: cruze 1.8
- Silnik: 1.8 , 141 KM
- LPG: BRC
- Inny samochód: Opel Astra H 1.9 CDTI
- Kontakt:
to mnie zaskoczyłeś. Myślałem , źe sprężarka włącza się jedynie jak jest nawiew ustawiony na szybę
, dlatego zawsze jeżdżę szyba ,nogi.

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
andree1510 pisze:A próbowaliście wyjąć bezpiecznik od klimy bodajże 62. Ja tak zrobiłem, tylko w deszczowe dni strasznie paruje szyba, więc trzeba wlot powietrza ustawić z zewnątrz, bo auto jak jest zimne samo ustawia wewnętrzny obieg powietrza . A co do ustawienia szyba -nogi to sprężarka i tak się włącza jak temperatura jest ustawiona poniżej tej ktura jest w aucie.

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Ja też mam automat i sprężarka włącza się cyklicznie również wtedy jak jest ustawiona wyższa temperatura od tej w kabinie w celu osuszania powietrza. W tym przypadku schłodzone powietrze jest podgrzewane zanim trafi do kabiny. Jadąc z włączoną automatyczną klimą niezależnie od tego czy na zewnątrz jest zimno czy ciepło sprężarka jest cyklicznie załączana a powietrze osuszane.andree1510 pisze: A co do ustawienia szyba -nogi to sprężarka i tak się włącza jak temperatura jest ustawiona poniżej tej ktura jest w aucie.