Hej wszystkim,
Jakiś czas temu doświadczyłem uszkodzenia uszczelki pod głowicą i w związku z tym dostaniem się oleju do płyny chłodzącego.
Po serwisie mechanik zalecił mi wymianę węży (przewodów) od układu chłodzenia, gdyż w jego opinii są spuchnięte. Na sam początek wspomniał o przewodach do nagrzewnicy.
Trochę poszperałem, ale nie znalazłem odpowiednich schematów, na których by były numery odpowiednich elementów.
Na Polskiej stronce link znalazłem przewody do nagrzewnicy i chłodnicy, ale jeszcze się z nimi nie kontaktowałem czy będą pasować do mojego Orlando.
Czy ktoś z was już wymieniał te przewody? Gdzie je kupiliście? Ile kosztowała wymiana?
Układ chłodzenia - przewody do nagrzewnicy
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Michal
- Samochód: Orlando LPZ
- Silnik: Benzyna 1,8 + LPG
- LPG: STAG
- Kontakt:
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Re: Układ chłodzenia - przewody do nagrzewnicy
Pokaż te przewody. Moje też są spuchnięte. Ale to chyba normalne, one po prostu pracują.
A czy ten olej w w płynie nie był spowodowany uszkodzeniem chłodniczki oleju?
A czy ten olej w w płynie nie był spowodowany uszkodzeniem chłodniczki oleju?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
mam nadzieję ze nie mówisz o głowicy silnika, tylko głowiczki chłodnicy oleju.Big Mike pisze: ↑5 kwie 2020, o 17:20Hej wszystkim,
Jakiś czas temu doświadczyłem uszkodzenia uszczelki pod głowicą i w związku z tym dostaniem się oleju do płyny chłodzącego.
Po serwisie mechanik zalecił mi wymianę węży (przewodów) od układu chłodzenia, gdyż w jego opinii są spuchnięte. Na sam początek wspomniał o przewodach do nagrzewnicy.
Trochę poszperałem, ale nie znalazłem odpowiednich schematów, na których by były numery odpowiednich elementów.
Na Polskiej stronce link znalazłem przewody do nagrzewnicy i chłodnicy, ale jeszcze się z nimi nie kontaktowałem czy będą pasować do mojego Orlando.
Czy ktoś z was już wymieniał te przewody? Gdzie je kupiliście? Ile kosztowała wymiana?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: Michal
- Samochód: Orlando LPZ
- Silnik: Benzyna 1,8 + LPG
- LPG: STAG
- Kontakt:
Przez jakiś czas miałem taką nadzieję, ale nie. To była uszczelka uszkodzona między kanałami wodnymi i olejowymi.
Sęk w tym, że nie wiem jak długo tak jeździłem i przewody mogły zostać uszkodzone przez ten czas. Podobno zimą nie powinno to sprawić kłopotów, ale wzrost temperatury latem może być krytycznym czynnikiem.
A w tym samym temacie możecie mi polecić jakieś środki do czyszczenia układu z oleju (Kent, Liqui moly)? W układzie została niewielka ilość i zdecydowanie chcę się jej chce pozbyć.
A przy okazji mogę zrobić zdjęcie przewodom.
Sęk w tym, że nie wiem jak długo tak jeździłem i przewody mogły zostać uszkodzone przez ten czas. Podobno zimą nie powinno to sprawić kłopotów, ale wzrost temperatury latem może być krytycznym czynnikiem.
A w tym samym temacie możecie mi polecić jakieś środki do czyszczenia układu z oleju (Kent, Liqui moly)? W układzie została niewielka ilość i zdecydowanie chcę się jej chce pozbyć.
A przy okazji mogę zrobić zdjęcie przewodom.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no to jesteś jedyny
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: LUKE
- Samochód: Orlando
- Silnik:
- Kontakt:
z moich doświadczeń polecam na alledrogo: RENGUM-WOJCIK - mają stronę Internetową
https://www.youtube.com/watch?v=4TVFqGrpjp4 -tutaj jest przykład zmiany przewodu z termostatu do przepustnicy?
Oprócz tego od i do chłodnicy brałem wzmacniane wszystko dobrze działa przejechane na tym systemie ponad 150k
https://www.youtube.com/watch?v=4TVFqGrpjp4 -tutaj jest przykład zmiany przewodu z termostatu do przepustnicy?
Oprócz tego od i do chłodnicy brałem wzmacniane wszystko dobrze działa przejechane na tym systemie ponad 150k