Wysokie spalanie paliwa w Orlando 1.8 automat
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Wysokie spalanie paliwa w Orlando 1.8 automat
Oczywizda, że gdy ktoś śmiga na LPG to wyświetlacz pokazuje benzynowy ekwiwalent . Wystarczy do wyniku dorzucić 20% i mamy zużycie LPG. 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Której? Ja po zmianie S2 liczę właśnie spalanie czy coś nie spadnie. Na razie dobrze rokuje. Bo letnie wyniki z klimą były dość wysokie. Daj znać czy spadło.Bunioopl pisze:Mój właśnie spalił 18l/100km LPG. Ale jestem przed wymianą lambdy.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Nie jest to prawda, a przynajmniej nie do końca. Kiedyś wskaźnjk pokazał mi spalanie 9,5 litra , po zatankowaniu gazu wyszło 9,6. Wszystko zależy od regulacji instalacji lpg. Dasz troszkę ubogą mieszankę i automatycznie komp doda paliwa na wtryskach benzyny, co spowoduje, że na wyświetlaczu pojawi się większe spalanie i odwrotnie.barus pisze:Tylko, że w przypadku LPG średnie spalanie wyliczone przez komputer ma się nijak do rzeczywistego spalaniaKomputer przy LPG zaniża jego spalanie conajmniej 1,5 l /100km.
Wysłane z mojego SM-T533 przy użyciu Tapatalka
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Chcesz powiedzieć, że jeżeli mam źle wyregulowany gaz to komp samemu skontroluje u uzupełni benzyną?
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Fachman
- Kontakt:
Nie, zwiększy lub zmniejszy czas wtrysku PB , co spowoduje zmiany na lpg. Oczywiście w gramicach tolersncji
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
To jaka ta sondę będziesz zmieniał. I czy po zmianie S2 jechać na regulację sequent24?
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Bunioopl pisze:Nie jest to prawda, a przynajmniej nie do końca. Kiedyś wskaźnjk pokazał mi spalanie 9,5 litra , po zatankowaniu gazu wyszło 9,6. Wszystko zależy od regulacji instalacji lpg. Dasz troszkę ubogą mieszankę i automatycznie komp doda paliwa na wtryskach benzyny, co spowoduje, że na wyświetlaczu pojawi się większe spalanie i odwrotnie.barus pisze:Tylko, że w przypadku LPG średnie spalanie wyliczone przez komputer ma się nijak do rzeczywistego spalaniaKomputer przy LPG zaniża jego spalanie conajmniej 1,5 l /100km.
Niestety, nie mogę zgodzić się z twoja teorią. Tak w skrócie, komputer oblicza zużycie paliwa na podstawie czasu otwarcia wtrysków i przebytego dystansu. W instalacji BRC 24 mapy LPG są kopią map benzyny, wtryski LPG są tak skonstruowane, że ich czasy otwarcia pokrywają się z ich odpowiednikami benzynowymi przy tych samych obciążeniach silnika. Z tego wniosek jest taki, że przy tym samy czasie otwarcia obu wtrysków PB i LPG w tym ostatnim dawka paliwa (lpg) jest większa, o co najmniej 15% w stosunku do benzyny.
Komputer nie rozróżnia rodzaju paliwa i przy jeździe na LPG i myśli, że zużywa benzynę. W tej sytuacji wytłumacz mi jak wskazanie komputera może pokrywać się z rzeczywistym zużyciem LPG

-
- Fachman
- Kontakt:
A teraz zmień mapę lpg, tak aby wtrysk trwał dłużej. Sonda stwierdzi za bogatą mieszankę i obetnie czas na PB. Automatycznie spadnie spalanie według kompa. I jeszcze mam pytanie. A co w przypadku wielkich otworów w duszach LPG? Jak jakiś monter lpg wywierci za wielką dziurę we wtrysku to mnożnik może być <1. Ja u siebie mogę tak wyregulować instalację, że na wskazaniu będzie 8l a spali 12. Ale mogę też ustawić tak aby wskazania mniej więcej się pokrywały. Tolerancja 0,5 litra
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Masz rację. Gdy rozjedziemy mapy to wskazania komputra też uciekną od 1.15 x noPB o których pisał barus (choć nie wiem czy to nie bardziej 1.2
). Natomiast wiadomo, że instalacja LPG powinna być tak doregulowana by korekty wtrysku LBM na noPB i LPG były zbliżone. Inna sytuacja nie jest dla silnika i naszego komfortu jazdy dobra.

-
- Fachman
- Kontakt:
Zgadzam się w 100%
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Nie no bez jajBunioopl pisze:... I jeszcze mam pytanie. A co w przypadku wielkich otworów w duszach LPG? Jak jakiś monter lpg wywierci za wielką dziurę we wtrysku to mnożnik może być <1...

Zgadza się i natychmiast pojawi się check engine - rozjazd map benzyny PB.Bunioopl pisze:A teraz zmień mapę lpg, tak aby wtrysk trwał dłużej. Sonda stwierdzi za bogatą mieszankę i obetnie czas na PB. Automatycznie spadnie spalanie według kompa.
Mógłbyś mi jaśniej wyjaśnić co miałeś na myśli używając stwierdzenia " gdy rozjedziemy mapy to wskazania też uciekną od 1,15 x noPB a nawet do 1,2wszim pisze:Masz rację. Gdy rozjedziemy mapy to wskazania komputra też uciekną od 1.15 x noPB o których pisał barus (choć nie wiem czy to nie bardziej 1.2.

Mam też pytanie do tych kolegów, którzy mają zainstalowaną instalację LPG firmy BRC, czy wskazania komputera przy jeździe na LPG pokrywają się z rzeczywistym zużyciem gazu wyliczonym z tankowania przy dystrybutorze?
Ostatnio zmieniony 15 paź 2017, o 02:03 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fachman
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie się nie pokrywają, mam spalanie na mid level 7.9 - 8.5 a ssie ok 11L (LPG)
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
-
- Fachman
- Kontakt:
Barus, możliwość adaptacyjna kompa jest dość spora i check engine nie wyskakuje jak tylko coś się zmieni. No i jeszcze jedno to co pisałem wcześniej to nie teoria, to praktyka.
Sprawdzałem to na swoim autku.
Nawet na przykładzie Avatara to widać 8,5*1,15=9,77
Czyli ma lekko za bogaty Gaz. Jeżeli zuboży w sterowniku to komputer silnika doda na wtryski benzeyny, co spowoduje dodanie lpg. A średnie spalanie wzrośnie
Sprawdzałem to na swoim autku.
Nawet na przykładzie Avatara to widać 8,5*1,15=9,77
Czyli ma lekko za bogaty Gaz. Jeżeli zuboży w sterowniku to komputer silnika doda na wtryski benzeyny, co spowoduje dodanie lpg. A średnie spalanie wzrośnie
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie tak się dokładnie działo (dwa razy check engine) u mnie po zamontowaniu i nieumiejętnej regulacji składu mieszanki przez ASO.
Jadąc pod górę na trzecim biegu, but w podłodze, odczuwało się dosyć wyraźnie szarpanie silnika, nierównomierne dozowanie momentu obrotowego.
Ponieważ najbliższe ASO nie dało sobie rady z pojawiającym się u mnie check engine postanowiłem pojechać na regulację składu LPG do Czakramu w Tarnowie. Tam dokonano regulacji na hamowni przy użyciu sondy szerokopasmowej i dodatkowo jeszcze ruszyli samochodem w trasę aby dokładnie doregulować instalacje w warunkach drogowych. Po tym zabiegu, a było to 4 lata temu silnik pracuje wyśmienicie, silnik nie szarpie przy jeździe pod górę przy bucie w podłodze, nie czuję żadnej różnicy w mocy przy jeździe na PB i LPG. A ty twierdzisz, że u mnie jest coś nie tak z mapami i dlatego jest różnica między tym co pokazuje komputer a rzeczywistym zużyciem gazu
Dokładnie już wyjaśniłem wcześniej skąd ta różnica się bierze i zostaję przy swoim zdaniu. Jeśli chodzi o współczynnik to napisałem wyżej, że co najmniej 1,15 bo w praktyce podobno 1,2.
Inną sprawą jest dokładność pomiaru komputera. Tu nie chodzi o jego dokładność, bo taka w praktyce nie występuje, ale o zaniżanie wskazania zużycia lpg przez komputer i z czego taka sytuacja wynika.
Jadąc pod górę na trzecim biegu, but w podłodze, odczuwało się dosyć wyraźnie szarpanie silnika, nierównomierne dozowanie momentu obrotowego.
Ponieważ najbliższe ASO nie dało sobie rady z pojawiającym się u mnie check engine postanowiłem pojechać na regulację składu LPG do Czakramu w Tarnowie. Tam dokonano regulacji na hamowni przy użyciu sondy szerokopasmowej i dodatkowo jeszcze ruszyli samochodem w trasę aby dokładnie doregulować instalacje w warunkach drogowych. Po tym zabiegu, a było to 4 lata temu silnik pracuje wyśmienicie, silnik nie szarpie przy jeździe pod górę przy bucie w podłodze, nie czuję żadnej różnicy w mocy przy jeździe na PB i LPG. A ty twierdzisz, że u mnie jest coś nie tak z mapami i dlatego jest różnica między tym co pokazuje komputer a rzeczywistym zużyciem gazu

Inną sprawą jest dokładność pomiaru komputera. Tu nie chodzi o jego dokładność, bo taka w praktyce nie występuje, ale o zaniżanie wskazania zużycia lpg przez komputer i z czego taka sytuacja wynika.
-
- Fachman
- Kontakt:
Gdzie ja napisałem , że masz coś nie tak z mapami. Sam teraz piszesz, że 4 lata ne regulowałeś, a skład mieszanki butanu i propanu zmienia się tak jak czas ( letni i zimowy) i za każdym razem powinieneś regulować. Jak już wcześniej pisałem komputer silnika ma spore możliwości adaptacyjne poradzi sobie ze zmianami w granicach tolerancji. Moje zdanie jest takie, że można tak wyregulować lpg, aby na wyświetlaczu spalania i w żeczywistości na lpg była rozbieżność w granicy 0,5l i żeby nie wysmakowały błędy. I tak miałem ustawioną instalację jak kupiłem autko.
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Przyznaję, że mi tego nie powiedziałeś, ale Awatarowi tak
Co wcale nie oznacza, że w jego przypadku nie masz racji.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, Ty przy każdym przejściu z paliwa LPG t.zw. letniego na zimowy i odwrotnie dokonujesz regulacji składu
W ogóle to ta dyskusja zeszła na boczny tor i nie to jest jej istotą, że można tak ustawić skład mieszanki LPG, aby wskazania komputera teoretycznie zrównały się z rzeczywistym zużyciem gazu, tylko to, że przy prawidłowo zestrojonej instalacji LPG wskazania wyliczone przez komputer zużycia gazu powinny być niższe w stosunku do rzeczywistego zużycia gazu o około 15 do 20%. Jeśli jest inaczej to już nie jest idealne wystrojenie map LPG. Tyle i tylko tyle. U mnie ta różnica miedzy wyliczeniem komputera a rzeczywistym zużyciem gazu mieści się w przedziale 15 a 20% i mogę powiedzieć, iż instalacja jest zestrojona prawie idealnie i nie ważne, że strojenie było robione 4 lata temu. Dopóki tak jest nie tykam się regulacji mieszanki LPG.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, Ty przy każdym przejściu z paliwa LPG t.zw. letniego na zimowy i odwrotnie dokonujesz regulacji składu

W ogóle to ta dyskusja zeszła na boczny tor i nie to jest jej istotą, że można tak ustawić skład mieszanki LPG, aby wskazania komputera teoretycznie zrównały się z rzeczywistym zużyciem gazu, tylko to, że przy prawidłowo zestrojonej instalacji LPG wskazania wyliczone przez komputer zużycia gazu powinny być niższe w stosunku do rzeczywistego zużycia gazu o około 15 do 20%. Jeśli jest inaczej to już nie jest idealne wystrojenie map LPG. Tyle i tylko tyle. U mnie ta różnica miedzy wyliczeniem komputera a rzeczywistym zużyciem gazu mieści się w przedziale 15 a 20% i mogę powiedzieć, iż instalacja jest zestrojona prawie idealnie i nie ważne, że strojenie było robione 4 lata temu. Dopóki tak jest nie tykam się regulacji mieszanki LPG.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
A propos bocznego toru to mam robić tą regulacja gazu po zmianie sondy drugiej?
- Fachman
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie też regulowal czakram tyle że Mysłowice, choć oni bazuja na gotowym sofcie do Cruze i pewne poprawki w drodze, nie mają hamowni u siebie
-
- Fachman
- Kontakt:
pool80 Nie musisz.
Barus u awatara to jest jakieś 30%. Ja sobie sam ustawiam instalację. I nie robię tego co sezon. Ale teoretycznie powinno tak być. A przynajmniej raz w roku. Z powodu zużycia się elementów. Faktycznie rozmowa zeszła na boczny tor i chyba nikt nie jest w stanie nikogo przekonać.
Barus u awatara to jest jakieś 30%. Ja sobie sam ustawiam instalację. I nie robię tego co sezon. Ale teoretycznie powinno tak być. A przynajmniej raz w roku. Z powodu zużycia się elementów. Faktycznie rozmowa zeszła na boczny tor i chyba nikt nie jest w stanie nikogo przekonać.
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Orlando 1.8 AT
- Silnik:
- Kontakt:
Witam ponownie.
Teraz w temacie mojego spalania. Przy delikatnej jeździe po mieście bez korków, spore odcinki z prędkością 50-60km/h - komputer pokazuje 11L, spalanie gazu +20% 13,5-14L
W korkach i z krótkimi odcinkami plus czasem szybsze ruszanie wyszło mi na komputerze 13,5 L i gaz 16,6L (50L/300km). Zastanawiam się czy to jednak nie jest za dużo.
Może trzeba czegoś poszukać... sonda... nie wiem sam.
Teraz w temacie mojego spalania. Przy delikatnej jeździe po mieście bez korków, spore odcinki z prędkością 50-60km/h - komputer pokazuje 11L, spalanie gazu +20% 13,5-14L
W korkach i z krótkimi odcinkami plus czasem szybsze ruszanie wyszło mi na komputerze 13,5 L i gaz 16,6L (50L/300km). Zastanawiam się czy to jednak nie jest za dużo.
Może trzeba czegoś poszukać... sonda... nie wiem sam.
-
- Profesjonalista
- Samochód: Evanda
- Silnik:
- Kontakt:
Pali jak moja Evanda... też za dużo.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Czyli pali jakieś 30% więcej niż z klasycznym manualem. Trochę za dużo. Jak nie masz błędów sondy to raczej nie szukałbym tu problemu. Zainwestuj i zalej pełny bak benzyny i zobacz czy jazda na samej benzynie będzie dawała podobne wskazania.

-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Takie miałem spalanie jak sonda 2 mi padła. Mimo że oprócz checkow nie było tego widać po przez elm327
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Orlando 1.8 AT
- Silnik:
- Kontakt:
Tak spróbuję zrobić. Jeśli wyjdzie, że spalanie gazu jest większe niż 120% benzyny to szukać przyczyny w regulacji gazu?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Sprawdź jakimś czytnikiem choćby ELM czy nie ma błędów, a np sprzedający odłączył kontrolkę.
Tak, gaz może być problemem. Np któryś wtrysk niedomaga, średnia na sondzie jest ok, ale jeden cylinder jest totalnie ubogo, a reszta leje ciurkiem, albo odwrotnie.
Tak, gaz może być problemem. Np któryś wtrysk niedomaga, średnia na sondzie jest ok, ale jeden cylinder jest totalnie ubogo, a reszta leje ciurkiem, albo odwrotnie.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2017, o 17:19 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodano przecinki :)
Powód: dodano przecinki :)