Huczenie na 5 biegu
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: jan
- Samochód: orlando1,8LS+/BRC
- Silnik:
- Kontakt:
Huczenie na 5 biegu
Mam problem. Jak jadę na piątym biegu silnik i skrzynia chodzi normalnie ale jak zdejmę nogę z gazu to słychać takie jak by huczenie szczególnie przy 2tyś obr. jak wcisnę sprzęgło to cichnie i jak dodam gazu też macie jakieś propozycje co to może być???
wszim odpisał: skrzynia mi pracuje cichutko na każdym biegu, więc z tym buczeniem to coś u ciebie nie tak.
wszim odpisał: skrzynia mi pracuje cichutko na każdym biegu, więc z tym buczeniem to coś u ciebie nie tak.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2014, o 10:39 przez guest_anonymus_set, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wydzielenie postów jako nowego wątku
Powód: Wydzielenie postów jako nowego wątku
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Huczenie na 5 biegu
tak ale co???
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Huczenie na 5 biegu
a to ciekawe.....

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Huczenie na 5 biegu
Jak wciśniesz sprzęgło to rozłączasz skrzynię z napędu i nie przenosi już żadnego momentu obr. Z tego jak opisujesz objaw widać, że niepokojący dźwięk zależny jest od kierunku działania momentu obrotowego na zębatki skrzyni. Huczy gdy hamujesz silnikiem, przestaje gdy silnik napędza. Słychać tylko na jednym z biegów więc raczej to skrzynia. Nie wiem na ile głośny jest to dźwięk ale może trzeba odwiedzić ASO. Z lektury netu wyłania się, że skrzynie w chevroletach nie są rewelacyjnej jakości. Nawet jakieś akcje serwisowe były.huczenie szczególnie przy 2tyś obr. jak wcisnę sprzęgło to cichnie i jak dodam gazu

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Huczenie na 5 biegu
więc tak teraz nawet przy jeździe na obrotach ok 2 tyś. tez huczy.......
ale z tego co po postach widzę to skrzynki padają szybko ciekawe czy od jakiegoś opla nie dało by się zaszczepić skrzyni .......
ale z tego co po postach widzę to skrzynki padają szybko ciekawe czy od jakiegoś opla nie dało by się zaszczepić skrzyni .......
Kiedyś jak byłem na serwisie w Krakowie i rozmawiałem z doradcą, to mówił, że w Orlando wymienili w tamtym roku kilkanaście skrzyń biegów.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
W MMCars tez juz pare poszlo
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Powiedzcie czy to dotyczy konkretnych silników czy wszystkie tak mają ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
no tak tylko ja przekonać do tego serwisanta??????tzn. do wymiany
i ciekawe czy po wymianie jest oki czy znowu za 30tyś np. wymiana ??????
i ciekawe czy po wymianie jest oki czy znowu za 30tyś np. wymiana ??????

Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, o 22:47 przez ILC, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Jazdą probną twoim wozem, i wozem innego użytkownika.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
już mi dwójkę wymienilietac_owiec pisze:Jazdą probną twoim wozem, i wozem innego użytkownika.
zobaczymy teraz jadę na przegląd i przedstawie całą prawdę panu Wojciechowi......
-
- Świeżak
- Imię: Marcin
- Samochód: Orlando
- Silnik:
- Kontakt:
Witam.
Ja w moim Orlando (1,8 LT rok 2011) na 75000 km wymieniałem w ramach gwarancji skrzynię. Trzy biegi się blokowały aż w końcu na 5 biegu jak zablokowało to laweta ...
Ja w moim Orlando (1,8 LT rok 2011) na 75000 km wymieniałem w ramach gwarancji skrzynię. Trzy biegi się blokowały aż w końcu na 5 biegu jak zablokowało to laweta ...
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
to ciekawe co mnie jeszcze czeka ... na razie 30 tysi poleciało i tylko 2 bieg wymienili ale już też wsteczny czasem się blokuje (ostatnie 4-5 dni) tak w ogóle to ile my tej gwarancji mamy na rolady ????
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
witajcie
niestety jak poszła roladka do serwisu to postała dwa tygodnie więc tak co się stało :
wyciek z uszczelniacza tylnego wałka ...... czegoś tam zachlapało tarczę sprzęgła i się spaliła o dziwo autko jeździło w miarę normalnie więc jest to już druga naprawa skrzynki biegowej ciekawe czy jeśli by co przy trzeciej pfupfupfu .....
wymienią na nową
a swoją drogą dziwne że sprzęgło przychodziło z HOLANDII w częściach jakiś tydzień sam docisk szedł 5 dni wliczając weekend
masakra
natomiast pan w serwisie powiedział że wystarczy kilka razy zmielić oponkami i sprzęgiełko się jara nie odczujemy tak odrazu tego ale wyjdzie po czasie a taka impreza w oryginalnych częściach to ok. 4-5 tyś ciekawe jak zamienniki się plasują cenowo na jednym z portali wadziłem od 500 do ok.1000(japanparts)
no teraz się boje następnej naprawy ........
niestety jak poszła roladka do serwisu to postała dwa tygodnie więc tak co się stało :
wyciek z uszczelniacza tylnego wałka ...... czegoś tam zachlapało tarczę sprzęgła i się spaliła o dziwo autko jeździło w miarę normalnie więc jest to już druga naprawa skrzynki biegowej ciekawe czy jeśli by co przy trzeciej pfupfupfu .....
wymienią na nową
a swoją drogą dziwne że sprzęgło przychodziło z HOLANDII w częściach jakiś tydzień sam docisk szedł 5 dni wliczając weekend
masakra
natomiast pan w serwisie powiedział że wystarczy kilka razy zmielić oponkami i sprzęgiełko się jara nie odczujemy tak odrazu tego ale wyjdzie po czasie a taka impreza w oryginalnych częściach to ok. 4-5 tyś ciekawe jak zamienniki się plasują cenowo na jednym z portali wadziłem od 500 do ok.1000(japanparts)
no teraz się boje następnej naprawy ........
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Jak puścił uszczelniacz,tzn że to chłam niesamowity...w japanpartsie potrafią być dobre jakościowo rzeczy, bo sprzęgła i rozrządy pakują tylko. Co do 4-5 przemielenia opon i już ma sprzęgło siadać to u mnie bym miał pewnie z 20-30 sprzęgło....
O partsy pisz PW.