Gumy stabilizatora / średnica stabilizatora
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Lukasz
- Samochód: Orlando 1,8
- Silnik:
- Kontakt:
Gumy stabilizatora / średnica stabilizatora
Witam
1. Czy ktoś już wymieniał może gumy stabilizatora? Na allegro dostępne tylko NTY a w necie jeszcze FEBEST (jak z jakością chyba każdy wie). Może pasuje coś z innych Opli?
2. Jeżeli nie ma dobrych zamienników pomyślałem nad czymś uniwersalnym i na szybko zmierzyłem średnicę stabilizatora. Jakąś marketową suwmiarką wyszło mi 28mm. Czy ktoś mógłby mi potwierdzić i zmierzyć średnicę stabilizatora?
Zastanawiałem się nad czymś takim: https://www.amazon.com/gp/product/B004A ... 0DER&psc=1
wyjdzie taniej z przesyłką z USA niz chiński badziew z allegro.
1. Czy ktoś już wymieniał może gumy stabilizatora? Na allegro dostępne tylko NTY a w necie jeszcze FEBEST (jak z jakością chyba każdy wie). Może pasuje coś z innych Opli?
2. Jeżeli nie ma dobrych zamienników pomyślałem nad czymś uniwersalnym i na szybko zmierzyłem średnicę stabilizatora. Jakąś marketową suwmiarką wyszło mi 28mm. Czy ktoś mógłby mi potwierdzić i zmierzyć średnicę stabilizatora?
Zastanawiałem się nad czymś takim: https://www.amazon.com/gp/product/B004A ... 0DER&psc=1
wyjdzie taniej z przesyłką z USA niz chiński badziew z allegro.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Gumy stabilizatora / średnica stabilizatora
Zapomniałem tylko dodać że silnik 1,8 ale chyba stabilizatory w Orlando były takie same do wszystkich silników.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
W temacie stabilizatora jesteś prekursorem. Nie kojarzę by ktoś na forum przyznawał się do serwisu mocowań stabilizatora w orlando. Nie wiem czy to świadczy o ich niezłej trwałości czy co. Nawet fabryczne łączniki stabilizatora okazują się całkiem trwałe. Napisz co tam u ciebie się dzieje, objawy, jaki rocznik olka. Jeżeli faktycznie te gumy do wymiany to może przetrzesz szlaki.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Rocznik 2013, przebieg 240k, ale gumy miałem "regenerowane"(podłożony pasek wielorowkowy) juz z 60k km temu. Ogólnie objawy to czuć że nie ma tej sztywności skręcając i tak jakby samochód pływał. To samo miałem 60k temu i po podłożeniu paska wszystko się usztywniło - miałem chwilkę poczekać żeby pojawiły się gumy do kupna, ale niestety z tym lipa jest.
W Oplu jak zwykle trzeba wymienić cały stabilizator i oczywiście nic od innych samochodów nie pasuje. Pewnie pasowały by od Zafiry C ale też nie znalazłem.
Dlatego potrzebuję tylko żeby ktoś zmierzył dokładnie średnicę stabilizatora i zobaczymy z tymi gumami poliuretanowymi. Jeżeli będą pasowały to na pewno usztywnią przechyły i starczą do końca życia samochodu.
W Oplu jak zwykle trzeba wymienić cały stabilizator i oczywiście nic od innych samochodów nie pasuje. Pewnie pasowały by od Zafiry C ale też nie znalazłem.
Dlatego potrzebuję tylko żeby ktoś zmierzył dokładnie średnicę stabilizatora i zobaczymy z tymi gumami poliuretanowymi. Jeżeli będą pasowały to na pewno usztywnią przechyły i starczą do końca życia samochodu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Podejrzewam, że auto było wcześniej taksówką. Taki przebieg to tutaj rodzynek, stąd to my będziemy czerpać od ciebie doświadczenie a nie odwrotnie.
Usterka wynikająca z mocnego wyeksploatowania tych elementów, wprost proporcjonalna do przebiegu i profilu miejskiego użytkowania jako TAXI.
Odnośnie oryginałów gum spróbuj tego sposobu viewtopic.php?f=83&t=2140&p=122534&hili ... ci#p122534

Odnośnie oryginałów gum spróbuj tego sposobu viewtopic.php?f=83&t=2140&p=122534&hili ... ci#p122534

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To jest TAXI i jeszcze musi być ze 2 lata.
Podanym przez Ciebie sposobem nie znalazłem i tylko potwierdziło mnie to w przekonaniu że stabilizator z gumami to jedna nierozerwalna część wg Chevtoleta/Opla i nie będzie numeru części. Dlatego Chevrolet był tani w zakupie żebyśmy np. kupili cały stabilizator za 800 w ASO a nie gumy za 50 (a wymiana wg TIS to już kilka godzin baaardzo drogiej robocizny). Trochę tych stron z częściami już przejrzałem i stwierdzam, że stabilizator mamy od jakiegoś dużo większego auta np.
https://www.moog-suspension-parts.com/m ... 72#fitment
Ogólnie najważniejsze jest potwierdzenie moich pomiarów grubości stabilizatora bo chyba nie mam zamiaru bawić się w dopasowywanie części od Opla/Chevroleta jak (moim zdaniem) jest tańsza i chyba dużo lepsza alternatywa w postaci poliuretanu. Swoją drogą pewnie miałem wiele awarii jako pierwszy (wachacze pasujące od zafiry c) ale najgorsza i najtrudniejsza do zdiagnozowania chyba była przetarta wiązka wtryskiwacza LPG schowana pod izolacją (mam już potwierdzenie że w 3 szt w Warszawie wystąpiła i we wszystkich sztukach została zdiagnozowana po 200k przebiegu). Zapomniałbym o pękających przewodach chłodniczych przy ok 200k (w okolicach termostatu) chyba co 2 dzień pękał mi jakiś wąż - to też w 3 szt działo się przy przebiegu ok 200k.
Dlatego jeżeli ktoś ma jakiś kanał i jakąś suwmiarkę i możliwość zmierzenia tego stabilizatora będę wdzięczny. Niestety na Allegro nie ma podanych wymiarów a w FEBEST śr oficjalnie nie jest podana tylko w nazwie widnieje 28.1 - https://shop.febest.eu/catalog/product/ ... -orlf-kit/
Podanym przez Ciebie sposobem nie znalazłem i tylko potwierdziło mnie to w przekonaniu że stabilizator z gumami to jedna nierozerwalna część wg Chevtoleta/Opla i nie będzie numeru części. Dlatego Chevrolet był tani w zakupie żebyśmy np. kupili cały stabilizator za 800 w ASO a nie gumy za 50 (a wymiana wg TIS to już kilka godzin baaardzo drogiej robocizny). Trochę tych stron z częściami już przejrzałem i stwierdzam, że stabilizator mamy od jakiegoś dużo większego auta np.
https://www.moog-suspension-parts.com/m ... 72#fitment
Ogólnie najważniejsze jest potwierdzenie moich pomiarów grubości stabilizatora bo chyba nie mam zamiaru bawić się w dopasowywanie części od Opla/Chevroleta jak (moim zdaniem) jest tańsza i chyba dużo lepsza alternatywa w postaci poliuretanu. Swoją drogą pewnie miałem wiele awarii jako pierwszy (wachacze pasujące od zafiry c) ale najgorsza i najtrudniejsza do zdiagnozowania chyba była przetarta wiązka wtryskiwacza LPG schowana pod izolacją (mam już potwierdzenie że w 3 szt w Warszawie wystąpiła i we wszystkich sztukach została zdiagnozowana po 200k przebiegu). Zapomniałbym o pękających przewodach chłodniczych przy ok 200k (w okolicach termostatu) chyba co 2 dzień pękał mi jakiś wąż - to też w 3 szt działo się przy przebiegu ok 200k.
Dlatego jeżeli ktoś ma jakiś kanał i jakąś suwmiarkę i możliwość zmierzenia tego stabilizatora będę wdzięczny. Niestety na Allegro nie ma podanych wymiarów a w FEBEST śr oficjalnie nie jest podana tylko w nazwie widnieje 28.1 - https://shop.febest.eu/catalog/product/ ... -orlf-kit/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
No ale przecież napisałeś, że zmierzyłeś. To po co mierzyć kolejny raz? Wszak to nie takie hops, bo trzeba zejść do podziemi albo mieć dostęp do podnośnika.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
moja suwmiarka kosztowała 12 zł + przesyłka i myślę że dokładności za dużej nie ma chyba. Może podjadę do jakiegoś warsztatu żeby mi zmierzyli jeszcze raz (może ja coś źle zrobiłem :p)
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dokładność 0,1mm z pewnością ta suwmiarka ma. Pomyśl - do elastycznych mocowań jakie może mieć znaczenie różnica nawet 0,5 mm ?
. Żadnego. Jeżeli zmierzyłeś 28mm to takie kup te zamienniki.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No to zakupiłem - wyszło 85 zł z przesyłką. Jak założę to dam znać jak to wszystko działa
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Orlando LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Ja znalazłem u siebie te gumy po numerze OEM 13281782 Kupiłem FB 25mm. Montowane były na pewno również w Insigniach.
Wymieniłem, wszystko pasuje. Nie jestem pewien czy 28mm nie będzie za dużo. W załączniku zdjęcie gumy.
Wymieniłem, wszystko pasuje. Nie jestem pewien czy 28mm nie będzie za dużo. W załączniku zdjęcie gumy.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kurde mi wyszło 28mm i jeszcze na wszelki wypadek byłem w warsztacie i też im wyszło 28mm. No to zobaczymy - jutro mam już je mieć. Ja i tak chciałem poliuretan a same gumy bez obejmy można i u nas kupić tanio.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Kurde mierzyłem jeszcze raz przy samej obejmie i wyszło mi 27mm z kawałeczkiem ale niestety od góry praktycznie nie ma jak włożyć suwmiarki żeby ją spokojnie wyjąć. Zastanawiam się tylko jak w takim razie warsztatowi wyszło 28mm ( niestety nie było mnie przy tym) skoro pasuje 25. No trudno, jakby co to kupi się kolejny komplet na 25mm a tamten sprzeda.
-
- Świeżak
- Imię: Marek
- Samochód: Orlando LT+
- Silnik:
- Kontakt:
Powiem Ci że ja nie mierzyłem, ale znalazłem po numerach. Mechanik zamontował, nie miał zastrzeżeń.
Być może jest taka sytuacja jak w niektórych Oplach, bodajże Vectrach, w których słyszałem że nie było standardu jeśli chodzi o średnicę stabilizatora. Ten sam model z tym samym silnikiem miał dwie różne średnice stabilizatora w zależności od wypustu.
Być może jest taka sytuacja jak w niektórych Oplach, bodajże Vectrach, w których słyszałem że nie było standardu jeśli chodzi o średnicę stabilizatora. Ten sam model z tym samym silnikiem miał dwie różne średnice stabilizatora w zależności od wypustu.