Powitać.
Pacjent: Tacuma (Rezzo) 1.6 2007 220kkm 79kW/107KM
Objaw występuje i na benzynie i na lpg.
Opis:
W czasie jazdy, przy zmianie biegu w momencie zdjęcia nogi z pedału gazu, obroty silnika utrzymują się około sekundy, może ciut dłużej na niezmienionym poziomie po czym zaczynają spadać do wartości nominalnej, czyli chwilowy brak spadku obrotów bezpośrednio po puszczeniu gazu, czasami się zdążą że potrafią nawet wzrosnąć o 200-300 obr. W przypadku samego puszczenia gazu objawy są podobne, chwilę silnik trzyma obroty, po czym zaczynają spadać.
Pytanie czy to (TTTM) Ten Typ Tak Ma ? , czy czeka mnie grzebanie w poszukiwaniu tego problemu, obecnie zmiana biegów w stylu emeryckim czyli puszczenie pedału gazu, odczekanie sekundy po czym sprzęgło i zmiana biegu to trochę dla mnie dziwny sposób działania, patrząc w perspektywie poprzednich aut jakie posiadałem, zabranie nogi z pedału gazu zawsze powodowało natychmiastowy spadek obrotów, tutaj trzeba czekać.
Z racji że to dość rzadkie auto wolę się zapytać uzytkowników niż od razu rozbierać.
Lag obrotów przy zmianie biegów.
-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Sławek
- Samochód: Tacuma/Rezzo
- Silnik:
- Kontakt:
Lag obrotów przy zmianie biegów.
Pozdrawiam - Slaw_ek
NIE MA JUTRA BEZ KOMPUTRA!
///// -> OOOO ->
Chevrolet Tacuma 1,6 LPi Vialle
///// -> OOOO ->

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Lag obrotów przy zmianie biegów.
Podtrzymanie obrotów w nowszych sterownika ECM to dość powszechne zjawisko i jego celem jest właśnie ułatwienie płynniejszej zmiany biegu. Nie powinno to jednak trwać 1 sekundę ani obroty nie powinny się wznosić.

-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Ok poobserwuję zachowanie, może się za jakiś czas przyzwyczaję do tego rozwiązania, z każdym dniem biegi wchodzą coraz płynniej 

Pozdrawiam - Slaw_ek
///// -> OOOO ->
///// -> OOOO ->

- xlord
- Bywalec
- Imię: Łukasz
- Samochód: Rezzo 1.6 Comfort
- Silnik:
- Kontakt:
Mam to samo od nowości. Ten typ tak ma.
Wznoszenie obrotów masz zapewne podczas przyspieszania z mocniejszym deptaniem w gaz. Wysprzęglając silnik dajesz mu luz, a paliwo poszło, więc się może nieco rozbiegnąć.
Wznoszenie obrotów masz zapewne podczas przyspieszania z mocniejszym deptaniem w gaz. Wysprzęglając silnik dajesz mu luz, a paliwo poszło, więc się może nieco rozbiegnąć.
-
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
No i wszystko w temacie, dzięki. Pewnie żeby się pozbyć musiałby zawirusować kompa... ogólnie już się przyzwyczaiłem.
Pozdrawiam - Slaw_ek
///// -> OOOO ->
///// -> OOOO ->