Malibu - opinie użytkowników

Tutaj dyskutujemy o Chevrolet Malibu
ODPOWIEDZ
Jasper93
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Kacper
Samochód: nie Chevrolet
Silnik: inny
Kontakt:

Malibu - opinie użytkowników

Post autor: Jasper93 » 2 lip 2025, o 08:24

Cześć wszystkim. :)
Założyłem ten temat ponieważ poszukuję informacji o najnowszej generacji Chevroleta Malibu, a konkretnie opinii użytkowników. Z tego co widzę, jest to mało znany model w naszym kraju - w sumie to nie widziałem żadnego filmu z jego recenzją po polsku na youtube. Oglądałem głównie filmiki od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Miałem okazję wsiąść do jego poprzednika w salonie, gdy Chevrolet był jeszcze w Europie, ale obecnej generacji to chyba jeszcze nie widziałem na żywo. Ze zdjęć i filmów fajnie się prezentuje. :)

Nie pytam się tutaj o gust czy się komuś podoba czy nie, bo to kwestia indywidualna. ;)
Interesuje mnie bardziej czy posiadacze są zadowoleni ze swojego Malibu - a może ktoś zawiódł się i po niedługim czasie się go pozbył.
Czy samochód jest trudny w utrzymaniu (chodzi mi o dostępność części bądź zamienników oraz ich cen - czytałem, że to krewniak Opla, ale czy to by znaczyło że części są kompatybilne w razie mechanicznych napraw/wymian)?
Czy jego zakup to nie jest skarbonka bez dna?
Widzę głównie dostępne egzemplarze z silnikiem 1.5 turbo - jak się sprawdza, czy ktoś zagazowywał? (nie jestem fanem szybkiej jazdy, więc też nie rozglądam się za potężnymi silnikami)
Wyczytałem na anglojęzycznej stronie, że jest to maszyna na 150-200 tyś. mil. Jak u Was z przebiegiem? Czy ktoś bije rekordy i widzi jak trzyma się jego auto?
Czy Malibu ma jakieś słabe strony (chodzi mi głównie o roczniki 2016/2017)?

Ogólnie to wszystkie wypowiedzi w formie recenzji swoich aut są mile widziane. :D

Awatar użytkownika
MrFabulous
Profesjonalista
Reputacja: 17
Imię: Conradus
Samochód: 21' Chrysler Voyager
Silnik: 3.6 Pentastar
LPG: BRC Sequent P&D
Inny samochód: 2013' Chevrolet Orlando LT+ 1.4 A14NET
Kontakt:

Re: Malibu - opinie użytkowników

Post autor: MrFabulous » 2 lip 2025, o 18:16

Nie wiem czy kiedykolwiek tu na forum logował się ktoś posiadający V-gen Malibu. Mało tego przypłynęło do Polski, na żywo w Warszawie widziałem kilka razy, z czego najczęściej były to egzemplarze przyjezdne z Białorusi, gdzie jest ich od groma (byłem służbowo w Mińsku dwa lata temu, stąd wiem). Z racji małego dostępu do części ja osobiście bym odpuścił mimo, iż samochód bardzo fajny. Podejrzewam, ze naprawić taki samochód może być nie lada problem, szczególnie jeśli chodzi części blacharskie (wiem, że nie jeździ się, żeby rozbić samochód, ale zawsze coś może się zdarzyć). Malibu to nie jest niestety hit importu z USA typu Chrysler Pacifica albo Dodge Grand Caravan, że istnieją firmy które ogarniają wszystkie potrzebne części do naprawy zarówno powypadkowej, jak i utrzymania pełnej sprawności w przypadku usterek technicznych.

Osobiście jakbym miał kupować auto ze stanów, to poszedłbym w stronę innych marek/modeli gdzie są dostępne bardziej "racjonalne" pojemności silnika, a co za tym idzie mniejsze skomplikowanie tych jednostek napędowych - tym bardziej, że z tego co widzę w poście pojawił się temat instalacji gazowej.

W segmencie sporych sedanów jest bardzo mały wybór, ta klasa samochodów praktycznie wymarła na rzecz SUV-ów. Da się coś wybrać, chyba że zorientowany jesteś tylko na Malibu, wtedy nie ma co kombinować.

Ale gdyby jednak coś wchodziło w grę, to zobacz te propozycje:
Chrysler 200 z dwoma silnikami do wyboru 2.4 i 3.6 - obie proste w konstrukcji benzyny na zwykłym wielopunktowym wtrysku, bez problemu łykną gaz.
Ford Fusion znany w europie jako Mondeo - da się kupić z silnikiem 2.5 Duratec - z całej palety silników Forda z dziadowskimi paliwożernymi Ecoboostami na czele, ten przynajmniej całkiem nieźle znosi LPG.
W latach 2010-2025 aktywny użytkownik samochodów marki Chevrolet.

Aktualnie posiadam 2021 Chrysler Voyager LXi
Obrazek
STOP HYBRID, GO V6

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 2 lip 2025, o 20:22

Patrząc jaka wiedza jest u mechaników z Cruze/Aveo czy poprzednim Malibu, to jednak dla takiej osoby jak Ty odpuściłbym. Chyba że siedzisz w GM, masz dobrze rozpoznany temat części zamiennych i mechanik Twój wie co to VXDIAG, MDI i dobrze ma rozpoznany GDS2 - to bierz bo to fajne i wygodne auto. Generalnie fajna opcja w zastępstwie do Insignia B. Myślę że lepiej wziąć BUICK Regal V6 3.6l LGX
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 2 lip 2025, o 22:17

Nie kupiłabym auta rzadkiego ze względu na serwis a nawet problemy przy polisie AC. Mam takie „szczęście” że jaki model wybiorę/kupię to przestają produkować :lol: . Nawet już żartuję że kogo by tu rozwalić na łopatki to kupię a przestaną produkować :lol: . Już więc będę sprzedawać moje kolejne nieprodukowane, w 2024 sprzedałam Insignię B bo zasobność magazynu centralnego w części jest dramatyczna, jak czekałam pół roku na sprowadzenie części do Insigni B z Buicka USA to mi odechciało się tego auta.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

Jasper93
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Kacper
Samochód: nie Chevrolet
Silnik: inny
Kontakt:

Post autor: Jasper93 » 3 lip 2025, o 06:52

Potwierdzacie tylko właśnie to czego najbardziej się obawiałem. Właśnie przegrzebałem Wasze całe forum i znalazłem jeden wątek dotyczący poszukiwania elementów po stłuczce - ale patrząc ilość postów właściciela to mogę podejrzewać, że po tym zdarzeniu się go pozbył. No nic. Nie ma co ryzykować i kupować kota w worku. ;)
Dziękuję za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Malibu”