Malibu 2.4 benzyna manual wymiana skrzyni M32

Tutaj dyskutujemy o Chevrolet Malibu
ODPOWIEDZ
SzumeR94
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Mariusz
Samochód: Malibu
Silnik: 2.4 163KM
LPG: Tak
Kontakt:

Malibu 2.4 benzyna manual wymiana skrzyni M32

Post autor: SzumeR94 » 3 lut 2025, o 23:26

Witam wszystkich,

Piszę z zapytaniem i prośba o pomoc lub cenne informacje.
W moim malibu ( przebieg blisko 200000) kończyło się sprzęgło, więc zaplanowaliśmy z moim mechanikiem wymianę wraz z dwumasa. Korzystając z okazji że rozebrana została również skrzynia i czytając wiele razy o problemach z M32 postanowiłem zawieźć skrzynię do specjalistycznego warsztatu w celu diagnozy i stwierdzenia w jakim jest stanie. Okazało się że uszkodzenia są bardzo duże ( uszkodzenia kół na poszczególnych biegach, zbite zebniki,uszkodzone piasty kół, zatarcia na piastach, uszkodzenia na mechanizmie różnicowym) koszt regeneracji skrzyni przekracza kwotę 8000 zł.. z tym że nawet warsztat nie jest pewny czy będzie wstanie dostać wszystkie części od regeneracji.
Tutaj pojawia się moje pytanie czy istnieje " zamiennik " dla m32 z malibu. Oczywiście zastanawiam się nad zakupem zregeneeowanej skrzyni M32 z innego modelu samochodu która mogłaby być kompatybilna z malibu, nie mam dużej wiedzy na ten temat, ale może ktoś coś wie i będzie w stanie pomóc ? Zakup takiej samej skrzyni z jakiegoś innego auta w chociaż akceptowalnym stanie chyba bedzie ciężki ponieważ w internecie nie mogę znaleźć żadnej skrzyni konkretnie do malibu.
Jeszcze raz z góry dzięki za wszelkie info.

Pozdrawiam :piwo:

SzumeR94
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Mariusz
Samochód: Malibu
Silnik: 2.4 163KM
LPG: Tak
Kontakt:

Re: Malibu 2.4 benzyna manual wymiana skrzyni M32

Post autor: SzumeR94 » 9 lut 2025, o 20:19

Zostawiam informacje jakby ktoś kiedyś szukał.
Skrzynia z Vectry C z silnika 2.2 ( jak i z Zafiry B) pasuje, jak narazie wszystko działa bezproblemowo.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Malibu 2.4 benzyna manual wymiana skrzyni M32

Post autor: etac » 9 lut 2025, o 20:29