Buczenie podczas jazdy

Tutaj dyskutujemy o Chevrolet Malibu
ODPOWIEDZ
Kelvins
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Malibu 2.4 LTZ Aut
Silnik: 167 KM
LPG: Tak
Kontakt:

Buczenie podczas jazdy

Post autor: Kelvins » 20 sie 2020, o 19:44

Witam.

Mój pierwszy temat więc sorrki za jakieś nieścisłości :).
Posiadam Malibu z 2012r z silnikiem 2.4 w wersji LTZ z automatem, od jakiegoś czasu z tyłu auta wydobywa się słyszalne buczenie przy prędkości ok 80 km w górę, przeczytałem już wiele for, ale zawsze jest albo buczenie z przodu, albo na manualnych skrzyniach biegów, wydaje mi się że nie są to łożyska kół przednich ponieważ przy skrętach czy w lewo czy w prawo buczenie nie ustępuje.
Czy może ktoś pomóc??

milyjarek
Profesjonalista
Reputacja: 7
Imię: Jarosław
Samochód: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Kontakt:

Re: Buczenie podczas jazdy

Post autor: milyjarek » 20 sie 2020, o 23:53

U mnie buczy jak skończę jazdę, zamykam auto i idę do domu. Wówczas buczy bo może chce jeszcze pojeździć i tak spotkałem się u innego użytkownika gdzie to ponoć normalne. Może w Insigniach też tak jest. Jednak podczas jazdy jest cisza więc u Ciebie coś jest nie tak.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 21 sie 2020, o 08:55

Buczenie może być od opon, może być od łożysk na kołach, może być też od skrzyni biegów która ze względu na źródła od Insignia nie jest najlepsza. Także ciężko będzie bez wysłuchania pomóc na odległość.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Kelvins
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Kelvins » 21 sie 2020, o 12:21

milyjarek jak na specjalistę to pomogłeś po byku - ale dzięki

milyjarek
Profesjonalista
Reputacja: 7
Imię: Jarosław
Samochód: Epica , Malibu LTZ
Silnik: 2.0 Diesel , 150KM
Kontakt:

Post autor: milyjarek » 21 sie 2020, o 14:12

Kelvins nie ma za co. Traktujesz mój post myśląc że robię sobie jaja. Niestety nie i gdybyś był bliżej zobaczył byś jak u mnie buczy ale po zakończonej jeździe. Buczy w przedniej części samochodu jeszcze chwilę po zamknięciu pojazdu. Nie zwracam już na to uwagi bo widocznie jest to normalne i mam tak od początku. Darek z forum ma identycznie . Krzysiek w Insigniach rzeczywiście te skrzynie nie są dobre ale my już nie mamy tych M32 a F40 i jest zdecydowanie lepiej. Kolega wyżej ma benzynę to może mieć jeszcze inną.

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 21 sie 2020, o 18:08

Kelvins pisze:
21 sie 2020, o 12:21
Jaki pan niemiły ,panie Kelvinie :baty:
Mam nie Malibu ale Insignię i potwierdzam to co pisze Jarek, że buczy po wyłączeniu silnika, ale wtedy to dlatego że wyłączają się różne systemy i zapisują ustawienia w różnych czujnikach. To nie rower a dobrze wyposażone w elektronikę auto.
Co do buczenia w czasie jazdy, jak bardziej z tyłu to słyszysz to zajrzyj w tarcze i klocki na tylnej osi, bo oprócz buczenia może nawet zacząć trząść buda z tyłu przy hamowaniu. Jak bardziej centralnie, to wrzuć auto na podnośnik i zobacz czy nie poluzowała się jakaś obejma od wydechu i nie wpada w rezonans , czy nie ma luźnych śrubek i czy czasem nie wypiął się jakiś zatrzask od osłony silnika jeśli ją masz. Przy odpowiednim natężeniu ruchu powietrza pod autem może coś Ci tam po prostu wchodzić w rezonans. A może nie masz osłony silnika? Ja nie mam fabrycznie aby mi się ten wielki silnik benzynowy nie grzał bez potrzeby.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

Kelvins
Aktywny
Kontakt:

Post autor: Kelvins » 21 sie 2020, o 20:00

dokia pisze:
21 sie 2020, o 18:08
Kelvins pisze:
21 sie 2020, o 12:21
Jaki pan niemiły ,panie Kelvinie :baty:

Wydaje mi się, że raczej jestem miły bo kulturalnie zwróciłem uwagę że nie o takie buczenie mi chodzi, jeżeli ktoś odebrał to inaczej to sorry.

Dodano po 4 minutach 39 sekundach:
Wracając do tematu nie wydaje mi się by to były hamulce z tyłu bo były wymieniane, jakiś miesiąc temu, bardziej doczepił bym się do hamulców przednich bo ich nie wymieniłem i przy mocniejszym hamowaniu drży kierownica, co do osłony silnika to raczej najpierw było by tłuczenie później rezonans, ale ok wrzucę auto na kanał i sprawdzę.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, czy takie buczzenie może powodować skrzynia biegów w automacie?

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 21 sie 2020, o 21:11

Mam automat i nic mi nie buczy. Nie spotkałam się też aby komuś buczała skrzynia. Co do tej osłony, to ja zwróciłam uwagę abyś zobaczył czy gdzieś nie poluzował się jakiś zaczep a nie że czy nie opadła 🤗 tam jest sporo tych zatrzasków plastikowych . Mi puszczały któreś i poprawiali trytytkami najczęściej lub na metalowych wkrętach na tym plastiku. Jak już ci się opuści troszkę w jakimś miejscu z braku dopasowania to zrobi się taka "kieszonka" i będzie tam w ten kanał kotłować powietrze. Nie wiem jak prościej to opisać. Naprawdę sprawdź czy tam nic się nie poluzowało i czy wszystkie te spinki osłony trzymają. No i sprawdź te hamulce przednie, skoro nie jesteś ich pewien. A jak zmieniałeś na tylnej osi to jarzma i zaciski sprawdziłeś? No i po dłuższej jeździe sprawdź czy nie grzeją ci się śruby na alufelgach, np któraś tylko. Ja jak w trasie gonię po kilka godzin bez przystanku, to jak już się zatrzymam na jakimś pitstopie to liczę wszystkie śruby kół i palcem sprawdzam ich temperaturę. Raz miałam śrubę urwaną głęboko ze szpilką . A dziś pod marketem znalazłam urwaną czyjąś śrubę. Wygląda jak moja od zimowego kompletu, może będę miała 21szą.
received_318608362827210.jpeg
Z tym że jesteś niemiły to przecież taki żart/sarkazm . Mam nadzieję , że się nie obraziłeś 🤗
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Malibu”