falują obroty i inne

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
med254149

falują obroty i inne

Post autor: med254149 » 24 maja 2014, o 19:08

Jestem nowy na forum. Witam wszystkich! :)
Kupiłem Ch Lacetti 1,6 jako siedmiolatka prawie dwa lata temu.
Wszystko było ok dopóki nie założyłem gazu. Po jakimś czasie, autko mi zgasło podczas jazdy gdy wyrzuciłem go na "luz". Potem już bylo coraz gorzej. Falują mi mega obroty. Albo spadają mi i zgaśnie, ewentualnie wrócą i autko pracuje nadal (gdy wybijam go na luz) Albo znowu stoję na skrzyżowaniu i skaczą do 2200 obr. (mega siara jakbym chciał się z kimś ścigać). Podczas jazdy, gdy zmieniam bieg czasami też wzrastają obroty i wracają dopiero jak wpije bieg.
To nie wszystko. Czasami jeszcze...
Okazało się, że jak nie mam kluczyka w stacyjce i nacisnę hamulec oświecają mi się delikatnie kontrolki, albo...gdy chce zgasić auto przy wciśniętym pedale hamulca i wyciągnę kluczyk auto mi nadal pracuje (na ok 300 obr/min) dopóki nie zwolnię nogi-nie zgaśnie.
Czasami nie załącza mi się od razu klima, podgrzewanie szyby albo obieg powietrza. A jak wcisnę przycisk na radiu wyłącza się podświetlenie radia, jakby sie załączyło od nowa, a muzyka bez przerwy gra. No i jeszcze spryskiwacz z tyłu...silniczek buczy, a płyn nie leci, raczej nie jest nic zatkane, bo na początku problemów raz leciał raz nie.
Mam nadzieje że wkrótce ktos mi doradzi co do tych obrotów szczególnie, bo jeździłem po mechanikach i nikt nie wie co jest grane. Nie ma błędów na kompie, wyczyściłem EGR, przepustnice (bez wyciągania wtyczki) świece wymieniłem i nic :( a serwis drogi i chce go ominąć.

jfx

Re: falują obroty i inne

Post autor: jfx » 24 maja 2014, o 19:20

Gdzie zalozyles instalację LPG?

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 24 maja 2014, o 19:22

Poczekaj jfx, niech przyjda specjalisci, bo tego tutaj je sporo do opisania, ale Seba, Xa beda wiedziec najlepiej.

Ale fakt jest jeden ze robote ktos tutaj spierniczyl na maksa.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

med254149

Post autor: med254149 » 24 maja 2014, o 19:25

W Sosnowcu w Themotech. Nie polecam ani zakładać gazu ani robić tam z klimą...własnie też mi nie chodzi, ale to coś elektrycznie.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 24 maja 2014, o 19:29

Nie ma teraz na forum nikogo z Lacetti, ale przejrzyj tematy w tym dziale, jest tam temat Seby o uczeniu opcji wolnych obrotów, bo od tego trzeba zaczać. Druga opcja to tzw. lewe powietrze na dolocie - co przy zakladaniu LPG tez jest mozliwe.

Ale niech sie oni wypowiadaja w tym temacie. Jak nie dzisiaj to jutro.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

med254149

Post autor: med254149 » 24 maja 2014, o 19:31

Ok. Na pewno będę tu zaglądał. Więc do zobaczenia jutro :)

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 24 maja 2014, o 19:37

viewtopic.php?f=58&t=528&view=unread#unread
Tutaj o gaśnięciu auta.
Zobacz czy na dolocie przewód lub na serwo masz przewód dobrze zamontowany.
Ja miałem tak,że przez przewód łapał dziwne obroty..
O partsy pisz PW.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 24 maja 2014, o 23:33

med254149 pisze:Jestem nowy na forum. Witam wszystkich! :)
Kupiłem Ch Lacetti 1,6 jako siedmiolatka prawie dwa lata temu.
Wszystko było ok dopóki nie założyłem gazu. Po jakimś czasie, autko mi zgasło podczas jazdy gdy wyrzuciłem go na "luz". Potem już bylo coraz gorzej. Falują mi mega obroty. Albo spadają mi i zgaśnie, ewentualnie wrócą i autko pracuje nadal (gdy wybijam go na luz) Albo znowu stoję na skrzyżowaniu i skaczą do 2200 obr. (mega siara jakbym chciał się z kimś ścigać). Podczas jazdy, gdy zmieniam bieg czasami też wzrastają obroty i wracają dopiero jak wpije bieg.
To nie wszystko. Czasami jeszcze...
Okazało się, że jak nie mam kluczyka w stacyjce i nacisnę hamulec oświecają mi się delikatnie kontrolki, albo...gdy chce zgasić auto przy wciśniętym pedale hamulca i wyciągnę kluczyk auto mi nadal pracuje (na ok 300 obr/min) dopóki nie zwolnię nogi-nie zgaśnie.
Czasami nie załącza mi się od razu klima, podgrzewanie szyby albo obieg powietrza. A jak wcisnę przycisk na radiu wyłącza się podświetlenie radia, jakby sie załączyło od nowa, a muzyka bez przerwy gra. No i jeszcze spryskiwacz z tyłu...silniczek buczy, a płyn nie leci, raczej nie jest nic zatkane, bo na początku problemów raz leciał raz nie.
Mam nadzieje że wkrótce ktos mi doradzi co do tych obrotów szczególnie, bo jeździłem po mechanikach i nikt nie wie co jest grane. Nie ma błędów na kompie, wyczyściłem EGR, przepustnice (bez wyciągania wtyczki) świece wymieniłem i nic :( a serwis drogi i chce go ominąć.
Trochę tych problemow masz, więc opiszę po kolei (wiekszosc to typowe dla laćka ;) ):
Po pierwsze - auto to hatchback ?

1. Obroty - na benzynie jest to samo co na gazie ? Jaka instalacja ? Przyjrzyj się rurom dolotowym powietrza (puszka filtra-przepustnica' przepustnica-kolektor), czy nie są popekane i sparciałe (także od dołu}. Potem zrób adaptację przepustnicy, moj temat z instrukcją - viewtopic.php?f=56&t=593&view=unread#unread
2.Jeśli auto to hatchback (a wydaje mi się ze tak :p ), to musisz rozebać tylni slupek w którym idzie przewód spryskiwacza, i w trybie natychmiastowym to osuszyć i naprawić, bo pekł/przetarł się przewód z płynem. Gdzieś był na forum poradnik - musiałbyś poszukać :ocochodzi: EDIT: znalazłem -viewtopic.php?f=79&t=468&p=5315&hilit=w ... BCyk#p5315
3. Nie dziala "święta trójca" - panel klimy/obiegu/grzania szyb. Problem to "zimne luty" na płytce. Musisz wykrecić panel (jak dobrze pamiętam z linkami) i zawieźć do "przelutowania", ew. Samemu, ale nie transformatorówką.

Majac podstawowe pojecie i dostęp do naszego forum zrobisz wiekszośc rzeczy w cheviku SAM :)

Napisz jaka instalkę masz, bo moze znajdziemy kogoś kto instalkę ogarnie ;)
Jak mozesz to dodaj zdjecia instalacji lpg (takze tych elementów schowanych pod osłoną), zobaczymy jak zamontowane :D
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 25 maja 2014, o 09:39

Objawy problemów z elektryką Chyba masa nie łączy, skontroluj stan podłączenia masy.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 25 maja 2014, o 10:23

wszim pisze:Objawy problemów z elektryką Chyba masa nie łączy, skontroluj stan podłączenia masy.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka
Albo zwarcie w kostce z tyłu - bardziej prawdopodobne (w htb), niż masa :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

med254149

Post autor: med254149 » 28 maja 2014, o 00:23

dzięki za podpowiedź i wysłane linki :) jedno jest pewne...czeka mnie sporo grzebania :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”