Witam szanowne grono.
Jakiś czas temu mi wystrzeliła poduszka powietrzna w siedzeniu. Tak sama z siebie, stałem w miejscu, chciałem odpalić, przekręciłem kluczyk i akuku. Wyciągnąłem bezpiecznik i teraz się zastanawiam czy jak zmienię fotel to czy programem chevrolet explorer po podpięciu się pod poduszki da się ten błąd skasować i kontrolka poduszek przestanie się świecić i będzie git? Bo generalnie z poduszkami to wiadomo, że powinno być na cacy.
Wymiana poduszki powietrznej
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Wymiana poduszki powietrznej
Podstawowe pytanie to czemu poduszka wystrzeliła.
Trzeba by najpierw odczytać błędy żeby się nie okazało że po montażu nowego fotela poduszka znowu wystrzeli.
Trzeba by najpierw odczytać błędy żeby się nie okazało że po montażu nowego fotela poduszka znowu wystrzeli.
-
- Specjalista
- Kontakt:
I rozumiem, że tym programem samemu to można sprawdzić i odczytać?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Tak, programem Chevrolet Explorer bądź CASCADE powinno dać się odczytać czy są jakieś błędy w sterowniku.
Na pewno będzie teraz pokazywać przerwę w obwodzie poduszki fotela ale trzeba zobaczyć czy zarejestrowało jakieś inne błędy.
Jeśli z jakiegoś powodu będzie zarejestrowana Crash Data to samemu raczej się tego nie usunie.
Na pewno będzie teraz pokazywać przerwę w obwodzie poduszki fotela ale trzeba zobaczyć czy zarejestrowało jakieś inne błędy.
Jeśli z jakiegoś powodu będzie zarejestrowana Crash Data to samemu raczej się tego nie usunie.
-
- Specjalista
- Kontakt:
Ok, udało mi się odczytać takie błędy. Na razie nic nie próbowałem kasować. Ogólnie to mam wyciągnięty bezpiecznik od poduszek, jedynie do odczytu go włożyłem.
Pytanie jakie mi się nasuwa w tej sytuacji brzmi: czy to możliwe by kostka pod siedzeniem powodowała te błędy?
Pytanie jakie mi się nasuwa w tej sytuacji brzmi: czy to możliwe by kostka pod siedzeniem powodowała te błędy?
- skull
- Stały bywalec
- Reputacja: 41
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
No to akurat łatwo sprawdzić wystarczy ją rozpiąć i jeszcze raz odczytać błędy.
Ale z tego co zrozumiałem błąd 1 i 3 dotyczy wywalonej poduszki bocznej 1. zwarcie do masy 3. wysoka rezystancja obwodu,
2. Błąd nieznany
4. Niskie napięcie w obwodach samochodu
No i tu już różnie - zdejmij podłokietnik i sprawdź stan modułu poduszek (złącza) - może zalany/skorodowany/stopiony i to spowodowało wystrzelenie
Jeżeli moduł zanotował kolizję (od sensora) to będzie trzeba go otworzyć i przeprogramować pamięć modułu (ew. kupić inny), jeżeli nie, błędy uda się skasować
ps. Dość bogate wyposażenie jak na silnik 1.4 (4 poduszki chyba nie było zbyt częste)
Ale z tego co zrozumiałem błąd 1 i 3 dotyczy wywalonej poduszki bocznej 1. zwarcie do masy 3. wysoka rezystancja obwodu,
2. Błąd nieznany
4. Niskie napięcie w obwodach samochodu
No i tu już różnie - zdejmij podłokietnik i sprawdź stan modułu poduszek (złącza) - może zalany/skorodowany/stopiony i to spowodowało wystrzelenie
Jeżeli moduł zanotował kolizję (od sensora) to będzie trzeba go otworzyć i przeprogramować pamięć modułu (ew. kupić inny), jeżeli nie, błędy uda się skasować
ps. Dość bogate wyposażenie jak na silnik 1.4 (4 poduszki chyba nie było zbyt częste)