Kontrolka Check
- czariusz
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Czarek
- Samochód: Lacetti 1.8 HB CDX
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Kontrolka Check
sluchajcie to co wymienic najpierw tą sonde a pozniej się zobaczy???
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Najpierw jedz sprawdzić instalacje LPG, a potem wymieniaj.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- czariusz
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Ok, a czy sonda może miec wplyw na jazde na gazie, bo teraz na benzynie jezdzi o wiele lepiej niz na lpg
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Kiedyś były emulatory sondy zakładane, żeby oszukać układ ECM, a teraz to nie wiem. Może reszta się wypowie.
Dla mnie na pewno sprawdził bym ciśnienie z reduktora jest nieprawidłowe.
Dla mnie na pewno sprawdził bym ciśnienie z reduktora jest nieprawidłowe.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Do sekwencji nie stosuje się emulatorów sondy.

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Czyli silnik czyta wartości rzeczywiste?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ma wpływ na jedno i drugie. To jest podstawowy czujnik wg którego wskazań dawkowane jest paliwo(niezależnie jakie).czariusz pisze:Ok, a czy sonda może miec wplyw na jazde na gazie, bo teraz na benzynie jezdzi o wiele lepiej niz na lpg
tak, dlatego w przypadku szwankowania LPG mogą być błędy od sondyetac pisze:Czyli silnik czyta wartości rzeczywiste?
normalneczariusz pisze: i jeszcze nie wiem czy ma tak kazdy ale jakos mi cieknie z rury wydechowej czy to normalne?

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Mnie z kolei ciekawi, dlaczego naciskacie najpierw na sprawdzenie LPG, jeśli już po skasowaniu błędów i zakładam, że korekt krótko i długoterminowych oraz jeździe tylko na benzynie również wywalił błędy?
Oczywiście nie twierdzę na pewno, że z LPG jest wszystko w porządku, ale jeśli przy sterowniku ustawionym na jazdę na benzynie też wywala błędy sondy, to jaki może mieć wpływ LPG?*
*Zakładam, że nieprawidłowe (np. za wysokie ciśnienie) na reduktorze, czy niedomykające się wtryski są i tak niwelowane przez zamknięty i prawidłowo działający elektrozawór.
Coś przeoczyłem ?
Oczywiście nie twierdzę na pewno, że z LPG jest wszystko w porządku, ale jeśli przy sterowniku ustawionym na jazdę na benzynie też wywala błędy sondy, to jaki może mieć wpływ LPG?*
*Zakładam, że nieprawidłowe (np. za wysokie ciśnienie) na reduktorze, czy niedomykające się wtryski są i tak niwelowane przez zamknięty i prawidłowo działający elektrozawór.
Coś przeoczyłem ?

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Masz rację. Umknęło mi zupełnie, że czariusz napisał iż błędy pojawiły się przy jeździe na benzynie. Ten błąd grzałki - tego bym się czepił w pierwszym ruchu. W zasadzie jak padła grzałka to błąd ten powinien pojawiać się notorycznie.

- czariusz
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
sluchajcie ale wylaczenie instalacji z guzika swiadczy juz bankowo ze gazu nie pobiera? Raczej tak?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Na 99%. Nieprawdopodobne żeby nie trzymały szczelności 3 kolejne elektrozawory. Więc masz jak w banku że idzie tylko NoPB.

- czariusz
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
OK czyli jade do warsztatu zeby wymienili sonde, dziekuje wszystkim za pomoc odezwę się jak ją wymienia
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Zwróć uwagę jeszcze na co wymieniają. Ja miałem 2 podejścia. Najpierw kupiłem jakąś, którą znalazłem z dedykowaną do Lacetti wtyczką. Zapłaciłem 280zł. I ta sonda rozpadła się nam w rękach przy montażu... byłem w szoku jakie to dziadostwo - jak słabo zrobiony jest kołnierz (3 wypustki). Oryginalna sonda (prawdopodobnie NGK) miała kołnierz zaciśnięty dookoła. Oczywiście reklamację odrzucili, bo to uszkodzenie mechaniczne, a jako powód podali nieprawidłowy montaż, bo są ślady klucza ... czyli pamiętajcie sondę należy wkręcać palcami
. Mechanik z kolei polecił mi uniwersalnego Boscha. Czytając opinie po forach, gdy sam szukałem sondy - że tylko oryginał..., bo wszystko inne to na miesiąc, miałem sceptyczne podejście, bo Boscha jest ponoć bardzo dużo podróbek.
Ale chyba akurat trafiłem na oryginał. Zapłaciłem za nią ok. 200zł + wymiana. Dodam też, że przyszłej teściowej w Renault też wymieniali sondę za ok. 220zł + wymiana. Oba Bosche działają do dziś bez najmniejszych problemów. Mój najpierw był sondą regulacyjną, teraz jest diagnostyczną, bo w miejsce regulacyjnej trafił używany oryginał.
Stąd myślę, że te na allegro około 200zł, mają szansę być oryginałem. Są też uniwersalne Bosche za ok 100zł, tu bym uważał.
PS. jakbyś akurat też miał pecha i wymiana sondy będzie zmuszać Cię do wymiany kolektora, daj znać. U mnie leży jeszcze sprawny (silnik T18SED) bo w międzyczasie nabyłem 2. Podpowiem Ci też jakiej uszczelki szukać, bo też nie było z tym łatwo

Ale chyba akurat trafiłem na oryginał. Zapłaciłem za nią ok. 200zł + wymiana. Dodam też, że przyszłej teściowej w Renault też wymieniali sondę za ok. 220zł + wymiana. Oba Bosche działają do dziś bez najmniejszych problemów. Mój najpierw był sondą regulacyjną, teraz jest diagnostyczną, bo w miejsce regulacyjnej trafił używany oryginał.
Stąd myślę, że te na allegro około 200zł, mają szansę być oryginałem. Są też uniwersalne Bosche za ok 100zł, tu bym uważał.
PS. jakbyś akurat też miał pecha i wymiana sondy będzie zmuszać Cię do wymiany kolektora, daj znać. U mnie leży jeszcze sprawny (silnik T18SED) bo w międzyczasie nabyłem 2. Podpowiem Ci też jakiej uszczelki szukać, bo też nie było z tym łatwo

- etac
- Prezes
- Kontakt:
No to ja staje z boku i poczekam. Jednak pozostanę przy swoim. 

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Jaki problem z uszczelką
zwykła teflonowa : OMEGA B 2.0 16v
z blachy 3-warstwowej : OMEGA B 2.2 16v
zwykła teflonowa : OMEGA B 2.0 16v
z blachy 3-warstwowej : OMEGA B 2.2 16v
O partsy pisz PW.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
No widzisz, od pewnego czasu wiem, do kogo trafić
, wtedy nie wiedziałem.
Do samego Lacetti był problem znaleźć, podawałem dane i nikt nie mógł dobrać (w necie wyświetlało jeden model, za około 80zł i wszędzie niedostępna), dopiero w jednym sklepie ktoś stwierdził, że trzeba od starszego Opla szukać i dopasować.
Mam chyba coś takiego, ale wersję tańszą (pewnie teflonową) za 25zł:
http://marselius.pl/p/11/224/elring-usz ... chowy.html

Do samego Lacetti był problem znaleźć, podawałem dane i nikt nie mógł dobrać (w necie wyświetlało jeden model, za około 80zł i wszędzie niedostępna), dopiero w jednym sklepie ktoś stwierdził, że trzeba od starszego Opla szukać i dopasować.
Mam chyba coś takiego, ale wersję tańszą (pewnie teflonową) za 25zł:
http://marselius.pl/p/11/224/elring-usz ... chowy.html
-
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Jak juz kiedys pisalem jak pali mi sie kontrolka check to kasuje ją zdejmując klemę..... pochwal za to nie dostałem cóż trudno. Ale od tamtego czasu x2 zaświecił check i znalazłem lepszy patent na wyłączenie tej kontrolki. Mianowicie na rozgrzanym motorze na wolnych obrotach przełączam zasilanie z lpg na pb pare sek i z powrotem wracam na lpg i kontrolka check ginie!!!!! Wtrysk gazowy sie zawiesza/siada ???? Jakby bardziej klepały te wtryskiwacz lpg zauważam niestety.... ok 80 tys km przelotu omv reg .... nie za wczesnie szlak je trafił ??????
KL1NF35BJ6K260134