Witam,
Czy ktoś doświadczył już problemu z elektrycznymi szybami i mógłby podpowiedzieć, gdzie kierować podejrzenia? Jakiś czas temu padł mi przełącznik po stronie pasażera przód - objaw: po stronie kierowcy mogłem otworzyć i zamknąć, po stronie pasażera jedynie zamknąć.
Następnie pojawił się problem z tylną prawą szybą - czasem przestaje działać - nie daje się odpowiednio otworzyć lub zamknąć, w zależności w jakiej pozycji jest szyba. Gdy zablokuje się w połowie otwarta, to nie daje się ani otworzyć do końca ani zamknąć. Czasem pomaga pociągnięcie jej ręczne w górę. Potem udaje się już zamknąć. Jako, że rzadko ktoś jeździ z tyłu to bardzo mi to nie przeszkadzało i temat olałem. Przypuszczałem, że może wiązka, ale nie miałem czasu się tym zająć, a podejrzewałem, że bez rozbiórki połowy samochodu pewnie się nie obędzie.
Po około roku (ok. 2 tygodnie temu) problem pojawił się z szybą kierowcy, a to już znacznie większy dla mnie problem. Co ciekawe usterka pojawiła się w szybie po przekątnej - może to coś podpowie?
Objaw identyczny. Jak się zawiesi, to w losowym momencie się odblokowuje. Czasem w ramach prób gasiliśmy samochód, wyłączaliśmy klimę itp., ale nie wykryliśmy żadnych zależności, kiedy zaczyna działać.
Pomyślałem, że skoro tak losowo, to może to kwestia przełączników po stronie i zakupiłem drugie, używane (i przełożyłem płytkę z elektroniką do siebie). Po przekładce zaczęła mi np. działać funkcja komfort, która wcześniej nie działała. Przez dwa dni wydawało się, że jest ok, ale dziś miałem powtórkę z rozrywki. Oczywiście zablokowała się szyba kierowcy oraz tylna po prawej. Sprawdzaliśmy szybę pasażera przód, ta działała. Aby zamknąć szybę kierowcy, popchnąłem ją ręką i poszła. Lewą tylną, po zgaszeniu samochodu, poruszałem i po obiedzie i ponownym odpaleniu, domknąłem.
Jakieś sugestie, co powinienem sprawdzić? Sytuacja wygląda tak, jakby silniki nie miały mocy pchnąć szyby (ale pomoc ręką w przypadku tylnej nie zawsze pomagała, czasem trzeba było poczekać i po losowym momencie, dała się zamknąć z przycisku).
Czy problem z masą może mieć taki objaw? Powinienem się im gdzieś przyjrzeć?
Problem z elektrycznymi szybami
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Problem z elektrycznymi szybami
Ja bym zaczał od przejrzenia stanu wiązki, szczegolnie na przejsciu z drzwi do nadwozia. Nie podejrzewam przekaznika pod maską, bo ten by odciał cale zasilanie na szybach.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Szwankują napędy ???
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Przegląd wiązek i silników, może są przytarte silniczki, tak jak miałem z wycieraczką tylną.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ok, dzięki za sugestie. Będę się musiał przyjrzeć i eliminować po kolei, aż znajdę.