Witam, jak w temacie - znikły światła biegu wstecznego. Na szybko sprawdzone żarówki oraz bezpieczniki. Zapewne gdzieś w tym aucie jest włącz.świateł wstecznego - gdzie i jak ciezko go wymienic ?? Bezp sprawdzałem wszystkie ale nie wiem ktory dokładnie odpowiada za te światła .. Ale zakładając ze żarówki i bezpieczniki sa ok to tylko zostaje ten włącznik ??? Prosze o info gdzie go zlokalizować i jak sie za niego zabrać oraz ewent ktory bezp jest od tych świateł bo moze sie tak przepalil ze nie widać gołym okiem ... Za pomoc dzieki wielkie
Ps. Jakiś rysunek lub schemacik koledzy...... Mam kanał , narzędzia moze nie zepsuje.....
http://dochevroleta.pl/userdata/gfx/e0f ... f0ef2f.jpg
Światła włącz. biegu wstecz.- brak )-:
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Światła włącz. biegu wstecz.- brak )-:
KL1NF35BJ6K260134
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Światła włącz. biegu wstecz.- brak )-:
Jeśli masz miernik (np. jakiś najprostszy multimetr) to sprawdź, czy dochodzi do żarówki +12V (mierz pomiędzy stykiem żarówki, a masą- metalowym elementem samochodu, nie ujemnym stykiem gniazda), czy może dochodzi masa, a nie dochodzi +12V (musisz zmierzyć pomiędzy stykiem ujemnym gniazda a +12V z innej zarówki).
Czujnik jest na przewodzie dodatnim, więc jeśli nie będzie +12V pomiędzy stykiem gniazda a karoserią, to prawdopodobnie czujnik lub bezpiecznik.
Wtyczkę czujnika w 1,4 widać z góry,bez kanału, wystarczy patrzeć bardziej "od przodu" niż od góry na skrzynię. Jest to jedyna wtyczka ktora lączy się z skrzynią. (U mnie mechanik zapomniał założyć
- zdarza się
)
Ew. zmierzyć czujnik - po wrzuceniu biegu wstecznego jego styki powinny być zwarte.
Bezpiecznik F20(10A) w skrzynce bezpiecznikó z lewej strony kokpitu odpowiada za światła cofania.
Czujnik jest na przewodzie dodatnim, więc jeśli nie będzie +12V pomiędzy stykiem gniazda a karoserią, to prawdopodobnie czujnik lub bezpiecznik.
Wtyczkę czujnika w 1,4 widać z góry,bez kanału, wystarczy patrzeć bardziej "od przodu" niż od góry na skrzynię. Jest to jedyna wtyczka ktora lączy się z skrzynią. (U mnie mechanik zapomniał założyć

Ew. zmierzyć czujnik - po wrzuceniu biegu wstecznego jego styki powinny być zwarte.
Bezpiecznik F20(10A) w skrzynce bezpiecznikó z lewej strony kokpitu odpowiada za światła cofania.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2015, o 20:57 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
Nie wiem czy masz skrzynię manualną czy automat, ale jeśli masz manualna to sprawdź czujnik w skrzyni, łatwo go zlokalizować, bo jest to jedyny czujnik w skrzyni do którego dochodzą elektryczne kabelki. Odepnij kostkę, zewrzyj styki w kostce i sprawdź czy zaświecą światła, jeśli tak to już wiadomo co jest do wymiany, a jeśli nie to trzeba szukać dalej.
- orzech
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Obstawiam czujnik. U mnie działał z opóźnieniem. Wymieniłem przy ostatniej naprawie sprzęgła. Koszt 12 zł 

-
- Stały bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: Nubira vel Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Czujnik sprawdzony, wymieniony koszt 9 pln+ bilet mza 4,40 pln. To lubie.....na przeglad można jechać...
KL1NF35BJ6K260134