Błąd z czujnikiem
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Nubira sedan
- Silnik:
- Kontakt:
Błąd z czujnikiem
Witam mam problem mianowicie wyskakuje mi błąd czujnika położenia wałka rozrządu (coś takiego) - niski poziom wyjściowy ( musiałbym sczytac i powiem dokladnie) Co mam zrobić?wymienić na Nowy czy to się jakoś czyści?pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
- robik
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Imię: Robert
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Błąd z czujnikiem
Nie ma tam co czyścić, jedynie wymiana na nowy, ale oryginalny.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Inny samochód: Dacia Logan MCV 12 16V 75KM LPG
- Kontakt:
Najpierw niech elektromechanik sprawdzi miernikiem czy czujnik naprawdę jest uszkodzony.
06.2012-01.2019 Chevrolet Lacetti 2009 HB. 1.4 16V 95KM LPG. Przebieg 219200
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
01.2019 -09.2023 Renault Megane III Grandtour 1.6 16V 110KM
09.2023 -08.2024 Skoda Rapid 1.2 12V 75KM LPG
08.2024 - Dacia Logan MCV 1.2 16V 75KM LPG
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Raczej ciężko będzie bo to czujnik Halla.
U mnie zawsze pokazywał przerwę, a tak naprawdę opór był poza zakresem miernika (MOhmy) [jeśli dobrze pamiętam]. Z kolei podłączony nie wywalał błędu (P0342) zawsze, a od czasu do czasu. Od czasu do czasu = od "co kilka tysięcy" do "co kilkanaście tysięcy" km. W końcu wymieniłem i już dość długo tego błędu nie widziałem. Kupiłem używkę, oczywiście oryginał (80zł). Zastanawiałem się, czy nie podejdzie z Opla Vectry. Ostatnio przy awarii UPG, doszedłem do tego, że cała głowica u mnie (1.8 -> T18SED) jest z opla vectry B (x18xe). Jest dość duże prawdopodobieństwo, że ten czujnik z Vectry też będzie pasować (z Vectry widziałem nawet po 30zł używki).
Być może w ten sam sposób da się coś dobrać do innych pojemności, bo nie wiem, o której mówimy.
U mnie zawsze pokazywał przerwę, a tak naprawdę opór był poza zakresem miernika (MOhmy) [jeśli dobrze pamiętam]. Z kolei podłączony nie wywalał błędu (P0342) zawsze, a od czasu do czasu. Od czasu do czasu = od "co kilka tysięcy" do "co kilkanaście tysięcy" km. W końcu wymieniłem i już dość długo tego błędu nie widziałem. Kupiłem używkę, oczywiście oryginał (80zł). Zastanawiałem się, czy nie podejdzie z Opla Vectry. Ostatnio przy awarii UPG, doszedłem do tego, że cała głowica u mnie (1.8 -> T18SED) jest z opla vectry B (x18xe). Jest dość duże prawdopodobieństwo, że ten czujnik z Vectry też będzie pasować (z Vectry widziałem nawet po 30zł używki).
Być może w ten sam sposób da się coś dobrać do innych pojemności, bo nie wiem, o której mówimy.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Umnie po kasacji błędu po przejechaniu kilku kilometrów zaraz wraca ten błąd. Koło 10 zejde sprawdzę dokładnie kod i wam napiszę
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Nie oglądałem całości, ale najprawdopodobniej zgadzam się. Wydaje mi się też, że widziałem już kiedyś ten filmik. Moim zdaniem czujnik Halla można tak sprawdzić, czy w ogóle działa. Jeśli nie podaje sygnału w ogóle, to to wyjdzie.
Nijak ma się to jednak do tego, czy działa poprawnie. Chyba, że wiesz ile mignięć powinno być w którym momencie i jesteśmy to w stanie weryfikować.
U mnie też tak było. Przyłączyłem się kablami i diodka sobie migała na wolnych obrotach, czyli działał. Ale błąd wyskakiwał. Przed samą wymianą było to już raz na 1000-2000km. Zaryzykowałem i wymieniłem. Problem zniknął i nie było checka już przez ponad 30tyś km.
Podobno nieprawidłowości takich czujników najlepiej widać na analizatorze widma, przykład poniżej (ze strony producenta analizatorów samochodowych, zakładam, że pokazano przebieg prawidłowy):

Czyli jest podobnie jak z sondami. Powinien być jakiś tam spodziewany przebieg. Jeśli się różni, to czujnik przekłamuje (albo zakładając, że czujnik jest prawidłowy, to pokazuje, że coś jest nie tak).
Nijak ma się to jednak do tego, czy działa poprawnie. Chyba, że wiesz ile mignięć powinno być w którym momencie i jesteśmy to w stanie weryfikować.
U mnie też tak było. Przyłączyłem się kablami i diodka sobie migała na wolnych obrotach, czyli działał. Ale błąd wyskakiwał. Przed samą wymianą było to już raz na 1000-2000km. Zaryzykowałem i wymieniłem. Problem zniknął i nie było checka już przez ponad 30tyś km.
Podobno nieprawidłowości takich czujników najlepiej widać na analizatorze widma, przykład poniżej (ze strony producenta analizatorów samochodowych, zakładam, że pokazano przebieg prawidłowy):

Czyli jest podobnie jak z sondami. Powinien być jakiś tam spodziewany przebieg. Jeśli się różni, to czujnik przekłamuje (albo zakładając, że czujnik jest prawidłowy, to pokazuje, że coś jest nie tak).
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Diagnostyka tego typu czujnika jeśli nie jest uszkodzony całkowicie, jest trudna bo trzeba by jeździć z wpiętym oscyloskopem i obserwować, IMHO nie ma sensu.
Nowy to koszt ok 140zł, ja dałem dokładnie 140,20zł z wysyłką.
Nowy to koszt ok 140zł, ja dałem dokładnie 140,20zł z wysyłką.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Imię: Tomek
- Samochód: Nubira
- Silnik:
- Kontakt:
Mam taki czujnik nowy ,nawet jeszcze nie rozpakowany.Kupiłem i okazał się nie potrzebny.U mnie po kupnie auta też wywalało błąd czujnika położenia wałka rozrządu,okazało się że mam uwalony komputer.Mogę sprzedać ten czujnik za 100zł.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdziłem więc tak:
P0342 kasuje i zaraz powraca
P0420 raz na 2 dni
P0171 pierwszy raz wyskoczyl
P0420 raz na 2 dni
- robik
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Odnośnie P0171: http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... 14.pl.htmlpawełkiliszekldz pisze:Sprawdziłem więc tak:
P0420 raz na 2 dni
P0420: http://www.autocats.ws/manual/chevrolet ... 17.pl.html a P0342 tak jak pewnie pisali koledzy ...Paweł wymiana

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
-
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Coś więcej możesz powiedzieć? Cokolwiek było robione ostatnio? Znam nieco historię błędów P0420, który udało mi się 'zamienić' na P0171. Sytuacja o tyle ciekawa... że te 2 błędy chyba powinny się wykluczać. P0420 wskazuje słabą wydajność kata, czyli wykrycie za bogatej mieszanki (gdy kat jest sprawny) lub niesprawność kata, gdy mieszanka jest prawidłowa.pawełkiliszekldz pisze:Sprawdziłem więc tak:
P0420 raz na 2 dni
Z kolei P0171 to błąd za ubogiej mieszanki (mi wywaliło po zatulejkowaniu sondy za katem).
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ostatnio jedyne co robiłem to wymieniłem płyny i nic więcej od kupna A mam to auto ze 3 miechy moze