Automatyczne ryglowanie drzwi

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
GoLL@B
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Automatyczne ryglowanie drzwi

Post autor: GoLL@B » 4 lut 2015, o 22:20

Witam,

Czy ktoś z Was zastanawiał się i jakoś rozwiązał temat automatycznego ryglowania drzwi? Interesowałoby mnie dorobienie czegoś, co współgrałoby z oryginalną centralką w podany niżej sposób:
- pozycja kluczyka ON (+12V) + brak napięcia po otwarciu drzwi (drzwi zamknięte), sygnał do centralnego zamka taki, jak po wciśnięciu zamknij na kluczyku i automatyczne zaryglowanie wszystkich drzwi (ale jeszcze dobrze by było, żeby reagowało tylko na pozycję ON, czyli zamknięcie drzwi z kluczykami w stacyjce na pozycji ON nie powoduje zadziałania), precyzując po przełożeniu kluczyka na pozycję ON, sprawdzane jest dodatkowo, czy drzwi są zamknięte czy otwarte. Jak otwarte nic się nie dzieje, jak zamknięte, to zaryglowanie
- automatyczne odryglowanie drzwi po przestawieniu kluczyka na OFF (czyli na ACC wciąż nie otwiera)
- manualne otwarcie możliwe poprzez wyciągnięcie dźwigienki, po manualnym odryglowaniu zakładam, że nie ma automatycznego ryglowania (aż kluczyk pojawi się z powrotem na pozycji ON)

Czy coś takiego jest, tzn czy można dokupić jakiś moduł, który współgrałby w podany sposób (a może i lepiej?) Czy coś takiego łatwo jest zbudować (w sensie, czy jest wśród nas ktoś, kto potrafiłby zrobić schemat czegoś takiego). To, co mnie interesuje, to czy da się to zrobić bez zaprogramowanego układu?

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Re: Automatyczne ryglowanie drzwi

Post autor: Sebastian » 4 lut 2015, o 23:27

Alarm stig ma takie opcje:
Gdy podczas jazdy wciśniejsz hamulec wtedy się zamykają drzwi,
Gdy gasisz silnik wtedy się otwierają,
W każdej chwili możesz "recznie" otworzyć lub zamknąc
Ew. Poprzez podanie chwilowej masy na odpowiednie piny(wpinajac się rownolegle z sterownikiem alarmu) sterownika centralnego zamka możesz przyciskiem monostabilnym otworzyć lub zamknąc wszystkie drzwi.

Niestety nie wiem jak wyglada sterowanie modulem CZ w lacetti. Jeśli np. po podaniu masy lub napiecia bedzie ryglował drzwi, to można kupić moduł alarmu np. tego stiga i polaczyć go z oryginalnym modułem CZ. Ale jesli nie da się takiego czegoś zrobić to zostaje uC.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

GoLL@B
Profesjonalista
Reputacja: 1
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 5 lut 2015, o 19:59

Tylko, że alarm to większe koszty. Ja zastanawiałem się, czy da się przylutować 4 elementy na płytkę i czy będzie działać.

W każdym razie będę mieć na uwadze takie rozwiązanie, jak coś wymyślę to się podzielę :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 6 lut 2015, o 10:09

Tak się zastanawiam, rygiel od kierowcy po wciśnięciu blokuje wszystkie drzwi, a więc w to miejsce bym się wpiął z sygnałem z stacyjki. Na pewno trzeba będzie rozebrać drzwi i sprawdzić jak to działa, bo wątpię, żeby to było typowo mechaniczne.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”