Robocar Mega - UKP

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
serinus
Aktywny
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Epica
Silnik: 2.0, 147KM, benz., 2007
Inny samochód: Chevrolet Lacetti 1.4 hb, LPG
Kontakt:

Robocar Mega - UKP

Post autor: serinus » 25 kwie 2017, o 19:50

Cześć,

może wśród początkujących użytkowników jest chęć zainstalowania sobie UKP do Lacetti. Na kilku forach sporo się pisało o urządzeniu z Ukrainy - Robocar Mega, postanowiłem sobie to zamówić. Ostatnie informacje pochodziły sprzed 2 lat, więc nie było pewności, że temat jest nadal aktualny. Okazuje się, że aktualny (kwiecień 2017).

Poniżej informacje o procedurze zamówienia:

Kontakt przez adres e-mail na stronie producenta. Odpisują w godzinach roboczych.

Trzeba wpierw przelać kwotę za urządzenie i przesyłkę do Polski. Nie można zrobić przelewu, więc odbywa się to za pomocą Western Union.

Po podjęciu przez nich pieniędzy w oddziale WU w Ukrainie wysyłają pudełko z zawartością.

Czas przesłania to 2 niedziele, czyli dwa tygodnie. Do mnie przyszło po 8 dniach.

Przy składaniu zamówienia trzeba powiedzieć do jakiego samochodu tj: hb, sedan, kombi.

Brak komend głosowych w polskiej wersji językowej. Ale jak ktoś woli po rosyjsku to wtedy będzie.

W pudełku jest też instrukcja po polsku, którą przygotował użytkownik Skull z innego forum, za co wielkie dzięki. Nawet po latach okazuje się to przydatną sprawą.

Koszt: 62$ (cena urządzenia +koszty wysyłki).

Trzeba doliczyć opłatę manipulacyjną WU 18 zł (a do końca kwietnia 2017 mają 50% zniżki po wpisaniu kodu, który pojawia się w banerze na zdjęciu, na stronie głównej).

Teraz pozostała instalacja. Z racji małego doświadczenia w temacie pewnie będzie to więcej niż dwie niedziele :nerwy

Awatar użytkownika
littek
Bywalec
Reputacja: 1
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti 1.8 CDX HB
Silnik: F18D3 LPG
LPG: STAG
Kontakt:

Re: Robocar Mega - UKP

Post autor: littek » 25 kwie 2017, o 22:51

Dwie niedziele powinny Tobie wystarczyć :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 26 kwie 2017, o 08:56

A czym się różni ten Robocar Mega od UKP Reveltronics ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

serinus
Aktywny
Kontakt:

Post autor: serinus » 26 kwie 2017, o 17:48

Ja ją wybrałem ze względu na to, że jest mniej kłopotu przy montażu. Jest to dedykowany model do Lacetti, do tego spolszczony i z instrukcją po polsku.

Reveltronics przy montażu jest podobno bardziej skomplikowany i ceny montażu w Wawie zaczynają się od 400 zł (i to na oko). Poza tym, nie znalazłem żadnej info, gdzie i kto mógłby mi to zamontować, co uważam, że jest bardzo słabe. Może za mało szukałem, ale wg mnie jeśli ktoś robi takie cuda to powinien także zadbać, żeby w kilku miejscach można było to zamontować. Nie każdy jest specem i się zna.

Przeglądając internety dużo więcej w temacie Lacetti dzieje się na wschód od Bugu. Opinii negatywnych o Robocarze nie czytałem, więc kupiłem. A praktyka pokaże.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 26 kwie 2017, o 17:54

Czekam na relację i mam nadzieję, że po montażu zjawisz się na spocie pochwalić się tym cudem ;) Co do montażu, to uważaj żeby się nie okazało, że to tak samo jak z REveltronicsem będzie :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 27 kwie 2017, o 22:01

Ja używałem go 3 lata podłączenie proste zasilanie z wtyczki zegarka plug in play i dwa przewody dodatkowe jeden do sygnału z predkościomierza u mnie pin63 kostkiC202zielono-czarny przewód i obd pin chyba7 odczyt wszystkich danych z silnika.Nic nie trzeba kalibrować wystarczy tylko wybrać wersję silnika.Pod wzgledem montażu i danych do odczytu wydaje mi się że jest o wiele lepszy od UKP ( np:wyświetla błędy check).Nie wiem jak teraz mój był jeszcze bez pol.wersji może jest coś nowego..Jedyny minus to wyświetlacz mały i słabo widoczny przez szybkę zegarka i to on własnie wysiadł w moim egzemplarzu,próbowałem podmienić na podobny ale nic nie wyszło.Ogólnie polecam , chciałem kupić drugi ale nie mogłem się skontaktować i kupiłem ukp .
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

serinus
Aktywny
Kontakt:

Post autor: serinus » 28 kwie 2017, o 09:54

No właśnie. Przekonał mnie w miarę prosty montaż. Chociaż dla laika to nawet proste rzeczy urastają do rangi problemu.

W razie czego wiem do kogo się zgłosić z pytaniami :).

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Reputacja: 3
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 28 kwie 2017, o 17:37

kibicuję bo chcę wreszcie zobaczyć u kogoś tego Robocara :P
(użytkownik UKP)

Awatar użytkownika
littek
Bywalec
Reputacja: 1
Imię: Mateusz
Samochód: Lacetti 1.8 CDX HB
Silnik: F18D3 LPG
LPG: STAG
Kontakt:

Post autor: littek » 30 kwie 2017, o 17:46

Z tego co na szybko zerknąłem, to wyświetlacz faktycznie będzie mniej praktyczny niż w UKP, a i dokładność będzie mniejsza, jeśli nie używasz fabrycznego rozmiaru opon.

Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Reputacja: 41
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull » 29 maja 2021, o 07:33

Odkopuję, bo kiedyś nim się mocno interesowałem i nawet współpracowałem - w zasadzie to ja im przetłumaczyłem na polski software Robocara w wersji PL.
Używam go prawie od dekady, i powiem szczerze, za niczym innym już się później nie rozglądałem, bo jest tam funkcji aż za dużo, i na szczęście całkiem konfigurowalny, z systemem automatycznych powiadomień. Można kasować błędy silnika (trzeba go odpiąć przy pracy z innymi interface-ami bo cały czas zajmuje k-line (pin7))
Wyświetlacz też mi wysiadł, niestety w kombi/hb zegarek jest w najlepszym miejscu żeby przy upałach nagrzewał go do "czerwoności" - na szczęście wyświetlacz można podmienić (ten oryginalny i tak jest malutki) trzeba po prostu szukać wyświetlaczy graficznych na kontrolerze st7920

Poniżej wymieniony na większy (na całą wysokość otworu zegarka), ponieważ mam sterowanie tym komputerem z kierownicy (przeróbka multifunkcji tempomatu), klawisze zegarka w fabrycznym miejscu są zbędne (i tak niewygodne w kombi/hb), LCD na kontrolerze st7920 (do kupienia na allegro) z tym że ma rozdzielczość 160x32 (2 linie po 10 znaków), a robocar operuje na 128x32 (2x8) - stąd po prawej stronie śmieci, które po prostu zamaskowałem przy montażu
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”