Kontrolka zamknięcia drzwi

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Sylvans
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 benz
LPG: Tak
Kontakt:

Kontrolka zamknięcia drzwi

Post autor: Sylvans » 31 mar 2020, o 14:32

Witam, niedawno zakupiłem laczka 1.6 benz+lpg w hatchbacku 2005 rocznik. Od początku kontrolka zamknięcia drzwi świeciła się permanentnie, natomiast po wyczyszczeniu zamka klapy zgasła - funkcjonowała prawidłowo . Problem pojawił się po kilku dniach przy czyszczeniu bagażnika i dodaniu radia 2DIN (nie ingerowałem w wiązki jedynie powpinałem - radio Pioneer DMH-220BT) kontrolka zaświeciła się ponownie. Wypięcie kostki w klapie nie pomaga. Co ciekawe kontrolka świeci się jedynie, gdy samochód stoi bez kluczyków w stacyjce lub gdy przekręcone są na pozycje 1 - gaśnie po włączeniu zapłonu/odpaleniu silnika. Dodatkowo kontrolka zmienia natężenie świecenia - przy otwarciu drzwi/klapy świeci się jaśniej.

Z góry dzięki za odpowiedzi :D

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Imię: Krzysztof
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Re: Kontrolka zamknięcia drzwi

Post autor: kjas9 » 1 kwie 2020, o 16:15

Masz ewidentnie zwarty kabel z innym, który zamyka obwód i powoduje świecenie kontrolki,a zmiana natężenia oświetlenia świadczy o tym że sygnał idzie przez jakieś urządzenie ,np żarówkę ,przekażnik itp,i jego załączenie ją gasi .W rejonie radia jest kostka z mostkowanymi przewodami(chyba zielone i brązowe )część z nich idzie do licznika na kontrolki.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

Sylvans
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Michał
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 benz
LPG: Tak
Kontakt:

Post autor: Sylvans » 1 kwie 2020, o 18:37

Przetestowałem i wypiąłem całkowicie wszystko z radia i niestety kontrolka jak świeciła tak świeci. Sprawdziłem jeszcze kostki w tylnym słupku nadwozia i problem nie leży tam wypięcie każdej z kostek nie daje żadnego efektu. Gdzie mógłbym jeszcze sprawdzić?

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 4 kwie 2020, o 22:57

Sprawdź krańcówkę w drzwiach kierowcy, tam powinny być dwa konektorki.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
none7
Bywalec
Reputacja: 7
Imię: Karol
Samochód: Lacetti '05
Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
LPG: STAG QNEXT PLUS
Kontakt:

Post autor: none7 » 7 kwie 2020, o 20:45

temat wałklowany. pękniety wezyk w łączeniu klapa tylna karoseria. plyn splywa na kostkę wewnątrz auta i są cyrki.

Rozebrać tylny lewy słupek, ściągnąć gumową osłonę, wymieniż wężyk, wszystko wysuszyć i po problemie. lub odpiąć kostkę od tylnej wycieraczki/grzania szyby i też nie będzie się palić

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Elektryka / Elektronika”