Od jakiegoś pół roku albo dłużej mam następujący problem - gdy odpalam auto przy każdym hamowaniu uruchamia się abs, czasami nawet 5-10 razy, w zależności od ilości hamowań. Po jakiś 10 minutach jazdy włącza się kontrolka abs, w tym czasie już abs się nie włącza i kontrolka świeci się do skończenia jazdy. Przy kolejnym odpaleniu auta sytuacja zaczyna się od początku, czyli najpierw abs zgrzyta przy hamowaniu, potem sie deaktywuje, czyli swieci się kontrolka. Miał ktoś taki objaw ?
Myślałem na początku że ktoś odłaczył mi tylny czujnik abs przy kupnie nowych opon, jednak ostatnio przy zakładaniu zimówek mechanik zwrócił mi uwagę że z tyłu nie ma czujnika abs.
kontrolka Abs
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6
- LPG: Levato Exr
- Kontakt:
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 32
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Re: kontrolka Abs
To tyle jeździłeś z kontrolką abs i nic nie zrobiłeś Jesteś wielki ,zainstaluj sobie chewi explorera odczytaj błędy i będziesz wiedział co i jak . Co do czujnika to trzeba pobrudzić sobie rączki ściągnąć koło i będziesz wiedział czy masz czujnik, czy ktoś ci go wypiął, uciął itp.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2021, o 12:49 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono błędy ort.
Powód: Poprawiono błędy ort.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie sporadycznie ale jednak wywalało ni z gruchy ABS i trakcję, ponowne włączenie zapłonu nic nie było. Błędów nie zapisywał. Jak robiłem z tyłu hamulce wyszło że jedna piasta ma dosyć, kręciła się z wyraźnym oporem. Po wymianie zrobiłem już koło 10tys i problem nie wrócił. Najgorsze to że błędów zero
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Marcin ,a nie było słychać ( nie wiem jak to nazwać) huczenia, buczenia , jakiś dziwnych odgłosów ?
I która stronę wymieniałeś? Bo ja mam wrażenie , że u mnie słychać prawą stronę z przodu ,coś w rodzaju bicia opony i właśnie buczenia.Ale to nie musi być właśnie przód. Chyba , że padający przgub wydaje takie dźwięki.
To się nasiliło, jak zmieniłem opony (felgi stalowe made in Korea)) na zimowe .
I która stronę wymieniałeś? Bo ja mam wrażenie , że u mnie słychać prawą stronę z przodu ,coś w rodzaju bicia opony i właśnie buczenia.Ale to nie musi być właśnie przód. Chyba , że padający przgub wydaje takie dźwięki.
To się nasiliło, jak zmieniłem opony (felgi stalowe made in Korea)) na zimowe .
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Prawy tył. Nie było słychać, ale wiesz jak jest, przyzwyczajasz się i wydaje się że te odgłosy są normalne. Może być piasta, koło w górę i kręcisz, sprawdź luzy czy są