Gaśnie przy przelaczeniu z benzyny na lpg.
- rafi243
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Rafał
- Samochód: lacetti sedan 1.4
- Silnik: 95KM LPG
- LPG: LPG STAG 200 gofast
- Kontakt:
Gaśnie przy przelaczeniu z benzyny na lpg.
Witam. Mam mały problem...Gazownik zmienił mi nowy sterownik w moim laczku 1.4,na Stag 200.Podczas przełączania na gaz po zadanej temperaturze 35 stopni i bez dodawania gazu, silnik gaśnie. Jeżeli przytrzymam lekko wciśnięty pedał gazu podczas przełączania, to jest Ok....tylko lekko spadnie z obrotów a pózniej silnik pracuje równo.Co może byc tego przyczyną?? Czy w tym sterowniku można ustawiać nakładanie się paliw podczas przełączania?? A może jest inna przyczyna, np.silnik krokowy.Dodam jeszcze że, reduktor był wymieniany z półtora roku temu.Aaaa...i zauważyłem również, że na gazie, jak zdejmę nogę z gazu, to obroty czasami potrafią spaść tak nisko, że silnik prawie gaśnie...ale nie zawsze tak sie dzieje.Proszę o pomoc.
- KoGuT
- Świeżak
- Imię: Radek
- Samochód: Nubira 1.8 LPG SW
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Gaśnie przy przelaczeniu z benzyny na lpg.
Może nie zrobił Ci dobrze konfiguracji sterownika gazowego i gryzie się z komputerem silnika i jego ustawieniami. Miałem podobnie z vectrą i gazownik na nowo ustawiał parametry obydwóch kompów ,tak aby wszystko grało
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Z objawów można tylko tyle wywróżyć, że musisz zawrócić do zakładu z reklamacją usługi.

- rafi243
- Aktywny
- Imię: Rafał
- Samochód: lacetti sedan 1.4
- Silnik: 95KM LPG
- LPG: LPG STAG 200 gofast
- Kontakt:
Bylem juz dwa razy u niego...i wydaje mi sie,ze tylko temperaturę przełączania zmieniał i nadal jest to samo.Chyba pora zmienić gazownika 

- KoGuT
- Świeżak
- Imię: Radek
- Samochód: Nubira 1.8 LPG SW
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie zmień. Ja też żyłem w niewiedzy przez jakiś czas, " gazownik to gazownik". Założy i będzie hulać. Guzik prawda. To ta sama sytuacja jak z mechanikami i wymieniaczami części, co też uważają się za mechaników.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Dokładnie, lepiej poszukać dobrego gazownika po forach, zapłacić nawet dwa razy więcej i mieć zrobione dobrze. Pamiętajmy, źe źle wystrojona/założona instalacja uszkadza silnik, gdzie koszty zazwyczaj nie sa małe.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.