Gasnie przy odpalaniu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: ...
- Samochód: Lacetti 1.6 16V
- Silnik:
- Kontakt:
Gasnie przy odpalaniu
Mam problem z moim lacetti, mianowicie czesto gasnie mi przy odpalaniu. Nie wiem na czym polega problem, kazdy mechanik, ktory go ogladal nie moze znalezc przyczyny, bylo ich 5. Dzieje sie tak co ktores odpalenie. Najczesciej gdy zgasze silnik i zostawie go na max godzine i znow odpalam. Wtedy gasnie. Po odpaleniu go po raz kolejny dziala poprawnie. Swiece i przewody byly wymieniane, na komputerze tez wszystkie parametry sa takie jak byc powinny, z akumulatorem tez wszystko w porzadku. Tak mysle,ze moze przepustnice przeczyscic? Bo tez gdzies Tutaj na forum przeczytalam,ze moze ona byc problemem. Chociaz byla czyszczona przy zalozeniu gazu. W tamtym roku zakladalam instalacje gazowa nowa. Ze strony gazownika niby tez jest wszystko okej. Tylko dziwne, bo to gasniecie dopiero po zalozeniu gazu zaczelo sie dzIac. Ale parametry na komputerze gazownika pokazywaly,ze jest okej. Po wylaczeniu gazu, na benzynie tez sie to dzieje. Nie wiem juz co moze byc nie tak
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Re: Gasnie przy odpalaniu
Jeżeli to się dzieje po założeniu gazu, to jak wół jest to przyczyna. Pytanie czy przy tym nie generuje błędów ? Jeżeli gazownik jest cały czas ten sam, to podjedź do innego. Może ten twierdzi że jest ok, bo kobieta przyjechała i gitarę zawraca, zresztą co ona się może znać
I pytanie, czy po dodaniu gazu też gaśnie czy normuje się praca ?

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Moze trzeba zaprogramowac przepustnice raz jeszcze.
Pogadaj z Lodzka grupa, on mają w wiekszosci Lacetti, wiec pomoga ci na miejscu.
Pogadaj z Lodzka grupa, on mają w wiekszosci Lacetti, wiec pomoga ci na miejscu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Silnika nie zalewa, z wtryskami tez sie nic nie dzieje. wlasnie nie wiadomo co jest grane, bylam dla porownania u drugiego gazownika,bo tak jak mowisz kobieta przeciez sie nie zna
i tez mowil,ze wg niego jest wszystko okej. Mimo wszystko chyba jednak 'cos' sie znam,bo kupilam sobie elm 327 nie tylko do kasowania bledow check engine
i kontroluje mniej wiecej prace silnika i wszystko jest w normie. Duzo prac przy aucie tez sama wykonuje
Po dodaniu gazu tak jakby nie reagowal oczywiscie mowa o tym momencie jak odpalam i od razu gasnie. Po kolejnym odpaleniu jest wszystko dobrze, obroty nie faluja nawet.

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Możesz nagrać to odpalenie, kiedy nie chce odpalić??
Może rzeczywiście przepustnica pomoże.
Podstawowe pytanie, czy ktoś patrzył rozrusznik ?
Może rzeczywiście przepustnica pomoże.
Podstawowe pytanie, czy ktoś patrzył rozrusznik ?
O partsy pisz PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nagram dzis badz jutro i wrzuce nagranie. Tak, rozrusznik tez byl sprawdzany, jest okej. Moze faktycznie ta przepustnica....
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Wyjeździj gaz do końca i sprawdź czy też są problemy z odpaleniem jeżeli jest tylko benzyna.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
To tez bylo sprawdzane i caly czas jest to samo. Nie wazne czy jade na gazie czy na benzynie.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Tu nie chodzi o to czy jeździsz, tylko czy jeżeli zbiornik z gazem jest pusty, to dzieje się tak samo.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Ania co to za instalacja. Mnie to wygląda ewidentnie na nietrzymanie gazu na redaktorze po zgaszeniu i schodzi gaz z rurek do kolektora. Potem do społu z benzyną jest za bogata mieszanka która nie chce się zapalać. Testowo nie trzeba wyjeżdżać całego gazu z butli. Wystarczy na zapalonym na gazie silniku zakręcić na butli zawór. Silnik niech tak pracuje aż do wypalenia się całego gazu z przewodów czyli do zgaśnięcia. Potem wyłączyć LPG przyciskiem i jeździć tylko na benzynie. Jeśli problem ustąpi tzn że mam rację i elektrozawory na reduktorze lub sam reduktor do wymiany.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Huri_khan doskonale wiem o co Ci chodzilo i tez odpowiedzialam,ze jezeli zbiornik gazu jest pusty dzieje sie to samo.
Wszim dzieki za podpowiedz, sprawdze to i dam znac. Dopiero w pon bede mogla to zrobic. A instalacje mam KME NEVO . W zeszlym roku byla montowana.
Wszim dzieki za podpowiedz, sprawdze to i dam znac. Dopiero w pon bede mogla to zrobic. A instalacje mam KME NEVO . W zeszlym roku byla montowana.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Zuch dziewczyna sama sprawdziania201225 pisze: Wszim dzieki za podpowiedz, sprawdze to i dam znac. Dopiero w pon bede mogla to zrobic. A instalacje mam KME NEVO . W zeszlym roku byla montowana.

Butlę (pewnie zamiast koła zapasu) masz na niej dekielek który jest zakręcony dwoma śrubami motylkowymi.

Odkręcasz je i ściągasz dekiel. W środku jest tzw wielozawór.

Ma on metalowe okrągłe pokrętełko - to jest ten zawór o którym pisałem. Trzeba zakręcić i gaz z butli już nie poleci.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Dziekuje za dokladny opis jak zakrecic ten zawor
jak tylko to zrobie i pojezdze chwile na samej benzynie to dam znac 

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
a mnie telefon zrobił psikusa i zamiast reduktorze poszło

nietrzymanie gazu na redaktorze

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ania, chodzi ci o to że silnik jakby zalapał a a nagle odpuszcza i nie odpala ? Następne odpalnie (nawet bez czekania) jest ok ?
Jeśli tak, to z mojego doświadczenia - czujnik położenia wałka rozrządu
Tutaj masz mój opis - viewtopic.php?f=56&t=847&start=25
Czujnik ten jest popularną usterką w lacetti, dużo na jego temat można poczytać na rosyjskich forach, m.in że nie warto kupować zamienników (tam chyba konkretnie o ERA chodziło), tylko ori.
Komputer LPG jest podpięty pod ten czujnik, więc pośrednio jakiś wpływ może mieć montaż LPG.
Jeśli tak, to z mojego doświadczenia - czujnik położenia wałka rozrządu

Tutaj masz mój opis - viewtopic.php?f=56&t=847&start=25
Czujnik ten jest popularną usterką w lacetti, dużo na jego temat można poczytać na rosyjskich forach, m.in że nie warto kupować zamienników (tam chyba konkretnie o ERA chodziło), tylko ori.
Komputer LPG jest podpięty pod ten czujnik, więc pośrednio jakiś wpływ może mieć montaż LPG.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- robik
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 2
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Co ciekawe nie pokazuje błędów ... 

Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- wojbur
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Hyundai ix20
- Silnik: 1.6 125 KM
- LPG: tak
- Kontakt:
Zależy jak długo pamięta błędy - niektóre są kasowane po iluś tam uruchomieniach silnika OIDP?
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Zakręciłam dziś zawór od gazu, ale nie wiem czy to miałoby coś wykazać, bo gaz mam sekwencyjny... więc od razu gdy nie ma gazu silnik przełącza się na benzynę, a więc odczekiwanie na zgaśnięcie mijało się z celem. Samochód narazie odpala, tak jak to opisał Seba, dopiero co któryś raz z rzędu i nie udało mi się jeszcze uchwycić gaśnięcia, a odpalałam go od piątku chyba z 10 razy i nic... czasem długo mogę pojeździć i odpala normalnie,a czasem co 3-4 odpalenie gaśnie, więc chevi żyje swoim życiem
Co do czujnika położenia wałka rozrządu, był on wymieniany jakieś pół roku temu, bo miałam taki problem, że wyjeżdzając z pracy nie chciał w ogóle odpalić i nie wiadomo było dlaczego, przyjechał mechanik z komputerem i wszystko wg kompa było sprawne... ściągnęłam cheviego do Pabianic lawetą, bo mam do pracy 15km i od razu pojechał do mechanika, okazało się, że czujnik padł, więc został wymieniony na oryginalny. Ale nie zmieniło to nic w odpalaniu, czyli dalej co ktorys raz gaslo. Przed i po wymianie tego czujnika jest to samo.

- robik
- Zasłużony dla forum
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: LPGTECH
- Kontakt:
Ja miałem podobnie jak poleciał MAP sensor tylko że dodatkowo co jakiś czas w czasie jazdy szarpnął lekko...a może zczytać ramki ?
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Masz racjęania201225 pisze:Zakręciłam dziś zawór od gazu, ale nie wiem czy to miałoby coś wykazać, bo gaz mam sekwencyjny... więc od razu gdy nie ma gazu silnik przełącza się na benzynę, a więc odczekiwanie na zgaśnięcie mijało się z celem.

Daj mu jeszcze szansę na dogłębne przetestowanie, nie przywracaj zbyt szybko gazu. Jeżeli po którymś kolejnym zapalaniu problem się pojawi to znaczy, że jednak LPG jest w porządku i lepiej się złapać sugestii podanej przez Sebę(zwłaszcza że wspominał o częstych takich przypadłościach w lacetti). Jeżeli jednak wszystko teraz przez dłuższy czas będzie w porządku to znaki na niebie i ziemi mówią żeby skupić się na instalacji LPG.ania201225 pisze:Samochód narazie odpala, tak jak to opisał Seba, dopiero co któryś raz z rzędu i nie udało mi się jeszcze uchwycić gaśnięcia, a odpalałam go od piątku chyba z 10 razy i nic...

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
No wlasnie ramek zamrozonych zadnych nie mam, bo nie pakazuje zadnego bledu, nie szarpie podczas jazdy, raz chyba tylko pojawila mi sie kontrolka check engine ze 4 mies temu. BladL zbyt bogata mieszanka paliwa, ale po skasowaniu bledu juz sie nie pojawiala. Pojezdze troche na benzynie tak jak radzisz WSZIM i zobaczymy co dalej.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Wszim - inny sposób na sprawdzenie czy wtryski lub reduktor (przez podciśnienie) nie popuszczają to np. po nocnym postoju odkręcić wąż dolotowy i powąchć czy nie czuć zapachu gazu
Zapalniczka będzie złym pomysłem 

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nawaniacz w LPG jest na tyle intensywny że tam zawsze wali gazem. Ale może to i jakiś pomysł, z tym że bardziej wąchałbym w okolicach filtru powietrza. Jak tam będzie śmierdzieć to znaczy, że coś nie tak, bo w sekwencji gazu tam nie powinno się nagromadzić. Sądzisz, że Ania da radę w ten sposób?
Teraz może szkoda mieszać dwóch metod niech kontynuuje skoro już zakręciła gaz, potem ewentualnie można potwierdzić metodą organoleptyczną.

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Z tym wezem dolotowym, to chyba nie bede ryzykowac, to nie na moje babskie sily
pojezdze pare dni na benzynie i zobaczymy czy to cos da. Narazie jest okej