Średnica przewodu
- kliszka
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Średnica przewodu
Witam , jaka jest średnica przewodu paliwowego w Lacetti HB 2005r ? lub inaczej jaki mam zakupić zaworek zwrotny paliwa: 8,10 czy 12 mm?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Średnica przewodu
A gdzie ty chcesz ten zaworek założyc? Oryginalnie zaworek jest w pompie paliwa, a zaworek dodatkowy ma sens jak jest załozony blisko zbiornika, a tam nie kojarze jakies puste złacze. 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Ciężko będzie Ci go założyć. Musiałoby się to wiązać z przecięciem przewodu paliwowego, a te z kolei są bardzo sztywne (twardością przypominają bardziej twardy plastik jak gumę).
Jak już faktycznie chciałbyś to zrobić, musiałbyś wymienić kawałek przewodu np. od pompy do filtra na gumowy, gdzieś pomiędzy wrzucić zaworek i jeszcze w jakiś cwany sposób zarobić z powrotem gniazdo do przyłączenia filtra (albo jakoś połączyć 2 przewody).
Moim zdaniem za dużo zabawy. Ale pytanie, czy na pewno potrzebny Ci zaworek? Też miałem ten dylemat, czy gdzieś mi już paliwo nie ucieka. Jak masz LPG (choć z profilu tego nie widać), to przyjrzyj się najpierw regulacji.
Jak już faktycznie chciałbyś to zrobić, musiałbyś wymienić kawałek przewodu np. od pompy do filtra na gumowy, gdzieś pomiędzy wrzucić zaworek i jeszcze w jakiś cwany sposób zarobić z powrotem gniazdo do przyłączenia filtra (albo jakoś połączyć 2 przewody).
Moim zdaniem za dużo zabawy. Ale pytanie, czy na pewno potrzebny Ci zaworek? Też miałem ten dylemat, czy gdzieś mi już paliwo nie ucieka. Jak masz LPG (choć z profilu tego nie widać), to przyjrzyj się najpierw regulacji.
- kliszka
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Stary co miałeś na myśli pisząc : przyjrzyj się regulacji 

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Ale przecież to pompa załatwia zaworkowanie, ja tam nic bym nie kombinował z przewodami, jak mało paliwa to przekręcić 2 razy kluczyk i pompka dobije paliwo. W laczku nie słychać jej, ale w lanosie wyraźnie było słychać pompę jak po przekręceniu kluczyka pompuje paliwo. Było tam charakterystyczne bzyknięcie.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
U mnie to wyglądało tak, gdy pierwszy komplet wtryskiwaczy kończył już swój żywot, to chyba gdzieś się nie domykały i puszczały gaz do kolektora, to bardzo ciężko odpalał. Oddałem do regeneracji i na 35tyś km pomogło.kliszka pisze:Stary co miałeś na myśli pisząc : przyjrzyj się regulacji
Po 35tyś, przed wymianą na nowe wyglądało to nieco inaczej, jakby nie dochodziło paliwo podczas odpalania i długo kręcił. Wystarczyło odpiąć klemę na 15min, po czym na pewien czas pomagało (aż gaz znów rozjechał mapę w komputerze benzynowym).