Chevrolet lacetti 1.4 b+g problem na zimnym
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 23
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.6 109KM
- LPG: Stag 300 Premium
- Kontakt:
Re: Chevrolet lacetti 1.4 b+g problem na zimnym
Sprawdź pod elm na zimnym silniku po nocy ile wskazują czujniki temperatury wody oraz temperatury powietrza dolotowego. Powinny wskazywać tyle ile jest w otoczeniu.
Nie oddawaj żadnego sterownika
Nie oddawaj żadnego sterownika
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Silnik:
- Kontakt:
A dlaczego nie oddawać sterownika co prawda drugi mechanik mi to zasugerował? A temperaturę sprawdzę za godzine akurat auto od 12h stoi pod robota
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No to sprawdź najpierw proste rzeczy zanim oddasz cały silnik na złom
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
Jeżeli wymieniałeś świece i przewody nie masz zastrzeżeń do cewek lub też wymieniales to sprawdzaj czujniki jeżeli na zimnym coś nie Bangla a na ciepłym ok to może być tak że np przy temperaturze otoczenia 1* któryś z czujników pokazuje -20* albo +20 i takie cyrki będą się działy
Dodano po 2 minutach 43 sekundach:
Jeżeli wymieniałeś świece i przewody nie masz zastrzeżeń do cewek lub też wymieniales to sprawdzaj czujniki jeżeli na zimnym coś nie Bangla a na ciepłym ok to może być tak że np przy temperaturze otoczenia 1* któryś z czujników pokazuje -20* albo +20 i takie cyrki będą się działy
Ostatnio zmieniony 6 lut 2018, o 20:37 przez lukaslacetti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Temperaturę wskazuję o 2 stopnie wyższa niż otoczenia... Od prostych rzeczy zacząłem wydałem ponad 1000 dlatego teraz oddałem auto do mechanika....
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Obydwa czujniki sprawdziłeś ?
2* to wporządku by było.
2* to wporządku by było.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Rano sprawdzę jeszcze raz bo się zgapilem i zerklem temp silnika i powietrza we wlocie... Rano obadam temp cieczy chłodzącej
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Aha bo bym zapomniał miałem tak jak mi EGR padał że mimo wciskania gazu po 100m od odpalenia go dlawilo po zaślepieniu EGR przeszło zaslepiałes ?
Błędy wywalało p1402-1403 ale one są zależne też od map sensora jak nieszczelny jest wężyk idący do map sensora albo nadpekniety przy mapsensorze jak go się nakłada
Błędy wywalało p1402-1403 ale one są zależne też od map sensora jak nieszczelny jest wężyk idący do map sensora albo nadpekniety przy mapsensorze jak go się nakłada
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Zaslepialem nic to nie dało mało tego facet w ASO spojrzał na mnie jak na kretyna jak mu o tym powiedziałem... Stwierdził że egr nie pracuje poczym zamówiłem uzywke przez allegro nic to nie dało tej używki (nowej) już nie Zaslepialem
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Po nocy na samym włączonym zapłonie woda - 5 powietrze - 4 na dworze około - 6
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
no to czujniki są w porządku
a czy jezeli odpalisz go tylko na pb i wyłaczysz staga czy co tam masz zeby ci na lpg nie przeskoczyl to to samo sie dzieje ? ( bo chce wyeliminować mozliwość ze np przeskakuje ci na lpg w tym czasie i akurat zaczyna przerywać ) , ogolnie to musi byc cos z ukladem zapłonowym sprawdz czy przewody dobrze siedza w cewkach wyjmij przewody i porozginaj lekko blaszki zeby ciezko sie wsuwały , oczywiscie zajrzyj do tych otworków w cewkach czy nie są pośniedziałe mają być błyszczace srebrne. Aczkolwiek dziwne że dzieje sie to tylko po zapaleniu , napewno sprawdzałes wężyk idący do map sensora ? tam gdzie jest nasuwany nie moze być pekniety sciagnij go najlepiej z dwoch stron jedną zatkaj palcem a w drugą dmuchnij ma powstać ciśnienie, nie może ulatywać. To musi być prosta sprawa ten silnik jest prosty w budowie .
a czy jezeli odpalisz go tylko na pb i wyłaczysz staga czy co tam masz zeby ci na lpg nie przeskoczyl to to samo sie dzieje ? ( bo chce wyeliminować mozliwość ze np przeskakuje ci na lpg w tym czasie i akurat zaczyna przerywać ) , ogolnie to musi byc cos z ukladem zapłonowym sprawdz czy przewody dobrze siedza w cewkach wyjmij przewody i porozginaj lekko blaszki zeby ciezko sie wsuwały , oczywiscie zajrzyj do tych otworków w cewkach czy nie są pośniedziałe mają być błyszczace srebrne. Aczkolwiek dziwne że dzieje sie to tylko po zapaleniu , napewno sprawdzałes wężyk idący do map sensora ? tam gdzie jest nasuwany nie moze być pekniety sciagnij go najlepiej z dwoch stron jedną zatkaj palcem a w drugą dmuchnij ma powstać ciśnienie, nie może ulatywać. To musi być prosta sprawa ten silnik jest prosty w budowie .
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Później sprawdzę jeszcze raz ten wężyk od map sensora albo go wymienię na nowy (może to być zwykły wężyk odpowiedniej średnicy? Czy to jakiś specjalny?) , przewody wymieniłem na nowe na starych było to samo świece nowe, cewke kupiłem uzywke (miała tydzień czasu ktoś tez kupił aby ją sprawdzić) podmieniłem było to samo więc założyłem spowrotem oryginał , jeździłem tydzień czasu z zakręconą butla od gazu, jechałem 15 km na wysokich obrotach na benzynie po autostradzie, teraz mam odpiete wtyczki od gazu cały czas to samo... Jak odpale auto i chodzi na postoju to nie zawsze się to dzieje ale gdy odpale i ruszam to po 100 m jak się zatrzymam to odrazu czuć i słychać że nie chodzi na 1 a czasami na 1 i 2 cylindrze ( gdy wypadnie zapłon zdejmuje kabel i zero reakcji gdy założę go spowrotem widać jakąś różnice i pracy silnika ale to dosłownie przez 1 sec (tak jakby wyższe obroty) później jak już się rozgrzeje to nie ma z autem żadnego problemu
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Świece masz dobrane zgodnie z katalogiem ? ciepłota itd ?
Ja przewody trzy komplety oddawałem do sklepu z reklamacją dopiero czwarty komplet działał i nie wypadały zapłony i działa do dziś ( NGK ~160zł )
Na pewno 100% coś z układem zapłonowym dobrze ze wspominasz ze nie byo róznicy w pracy silnika po sciagnieciu przewodu , wymien swiece to tylko · 40zł jakies denso TT twin ale dobrane z katalogiem do tego auta jezeli nie bedzie smigac to moze te przewody jednak mimo ze nowe to kijowe
Ja przewody trzy komplety oddawałem do sklepu z reklamacją dopiero czwarty komplet działał i nie wypadały zapłony i działa do dziś ( NGK ~160zł )
Na pewno 100% coś z układem zapłonowym dobrze ze wspominasz ze nie byo róznicy w pracy silnika po sciagnieciu przewodu , wymien swiece to tylko · 40zł jakies denso TT twin ale dobrane z katalogiem do tego auta jezeli nie bedzie smigac to moze te przewody jednak mimo ze nowe to kijowe
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ja bym spróbował na przewodach korea z intercarsu, są to jedne z tańszych, mi wytrzymały dwa lata, ale na początku nie robiły problemów.
Ew. spotkać się z kimś kto ma lacetti i sprawne przewody i na chwilę przełożyć i zobaczyć czy będzie działać.
Ew. spotkać się z kimś kto ma lacetti i sprawne przewody i na chwilę przełożyć i zobaczyć czy będzie działać.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Dokładnie jak kolega wyżej proponuje , nowe przewody nie zawsze są dobre , już się o tym przekonałem , a szkoda żeby mechanicy jakąś rzeźbę robili w oryginalnych połączeniach w wiązkach tylko po to aby na koniec się okazało że to jakaś pierdółka ,
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ok zamówiłem koreańskie przewody w inter carsie 55zl jutro wieczorem będę widział efekty
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Ja najpierw miałem NGK i po 200km jechałem nad morze i w trasie zaczal szarpać to zmieniłem dwa przewody na stare oryginalne bo miałem w bagażniku i dojechałem jak wróciłem to te oddałem i zamówiłem beru czy jakoś tak , też lipa później jakieś najtańsze to samo i znowu w sklepie mówię dajcie mi NGK ale nie te same co wtedy tylko inne (miałem pudełko zaznaczone i przewody aby wiedzieć czy nie dadzą tych samych ) założyłem te NGK i od tej pory ponad 15tys jest ok a świece mam Denso TT (44zl) wymieniam co 15tys
Nigdy bym nie przypuszczał że samochód może być taki wybredny na jakość przewodów
Nigdy bym nie przypuszczał że samochód może być taki wybredny na jakość przewodów
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Ja starych nie posiadam bo do niczego się nie nadawały (spuchly od oleju...)
Uszczelka pod pokrywa zaworów zdechła i olej przedostawal się do gniazd świec
Uszczelka pod pokrywa zaworów zdechła i olej przedostawal się do gniazd świec
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No też standardowa przypadłość Lacetti , ale wystarczy kupić dobrą uszczelkę i dokręcić odpowiednim momentem (specjalnym kluczem dynamometrycznym nie ręką ) i problem nie wraca.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
+cienka warstwa dirko nie zaszkodzi + obowiązkowo nowe oringi pod śruby.
Ale już koniec bo OFFTOPIC robimy.
Ale już koniec bo OFFTOPIC robimy.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Wężyk map sensora
i przewód zapłonowy w środku zaslepiony jakąś gumą czy czymś 

- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
W przewodzie zapłonowym nie widzę nic niepokojącego, ale na zdjęciu w zasadzie nic nie widać.
Przewód podciśnienia do wymiany, ew. na próbę do poskejania taśmą izolacyjną, ale to na czas dojazdu do sklepu po nowy.
Przewód podciśnienia do wymiany, ew. na próbę do poskejania taśmą izolacyjną, ale to na czas dojazdu do sklepu po nowy.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Słaba jakoś zdjęcia tego przewodu ale jak spojrzę na niego z góry to na dole ta blaszka jest zaklejona guma
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Wężyk od map sensora wymieniony przewody wymienione i problem pozostaje nadal

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
No to grubsza sprawa , ale map sensor uratowałeś bo on też mógł powodować błąd p1403 z pierwszej strony. Tego tematu.
1. Błędy pokasowałes ?
2. (Wiem że to nie ma wpływu) Ale przepustnica wyczyszczona i adaptowana ?
3.Na swiecach ile masz najechanych km.
4. Ten EGR mnie męczy na odpietej wtyczce spróbuj .(to nic nie da ale warto )
1. Błędy pokasowałes ?
2. (Wiem że to nie ma wpływu) Ale przepustnica wyczyszczona i adaptowana ?
3.Na swiecach ile masz najechanych km.
4. Ten EGR mnie męczy na odpietej wtyczce spróbuj .(to nic nie da ale warto )
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Na świecach może 2k... No błędy narazie mam tylko p0300 przepustnica adoptowana Chevrolet Explorer ale dodatkowo muszę rurę dolotu wymienić bo jest sparciala