Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
Mowa o tym łożysku??

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
Kasując ten luz talerzykiem nie podnosi się ani tłoczysko amora ani łożysko mcpersona wszystko pozostaje na swoim miejscu.krzych1b pisze: ↑4 cze 2019, o 10:52Jak trzeszczy ,to na 90 procent łożysko ,wyrobiona jest bieżnia + kulki ( brak smaru) , czasami trzeszczą stare gumy pod sprężyną, ale to sprawdzisz w dwie osoby .
A trzeszczy jak jest sucho na dworze , czy jak pada deszcz?
Jest jeszcze jedna możliwość stukania . Kiedy wytarty jest cylinder, simering, pierścienie, szwankuje zaworek wewnątrz amortyzatora. Jak ktoś się orientuje w budowie amortyzatora , to wie o czym mówię.
Amortyzator w stanie zamontowanym , stoi w jednej pozycji i na dołkach , nierównościach ma ruch góra -dół . W tym miejscu następuje najczęściej wytarcie materiału i powstaje niewielki luz , co skutkuje stukaniem . Natężenie stuku przenosi się na karoserię i wydaje nam się , że walą "pioruny".
Kolega przy zmianie talerzyków , wykasował luz ,podnosząc tłoczysko o te około 1,5 cm .
Jeśli się mylę , to zapraszam do dyskusji na ten temat.
![]()
keray pisze: ↑14 kwie 2019, o 12:25Miałem taki sam luz , po wymianie poduch luz pozostał taki sam, w sklepie z częściami pomierzyłem trzy poduchy do lacetona i tylko oryginalna korea miała największe wymiary od pozostałych ale koszt to 80 szt. a pozostałe to ok.30 za szt.Więc wpadłem na pomysł i zakupiłem na złomie talerzyki górne od astry bo są o połowe płytsze od orginałów i teraz nie ma mowy o jakimkolwiek luzie na mcpersonie. Oryginalny talerzyk ma ok.30mm głębokości a ten od asrty 15mm , tak więc tanim kosztem można sobie to naprawić
Czy da się zakupić te gumy? Pod jakim hasłem należy ich szukać? Są one prawdopodobnie powodem dziwnego trzeszczenia/chrobotania w moim przypadku i zmiana ich pozycji wydawało się, że doraźnie pomogła, ale znów jest coraz gorzej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości