Ceramizery - opinie
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 32
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Re: Ceramizery - opinie
Jeżeli silnik jest po dobrym remoncie to nie potrzebuje żadnych polepszaczy czy dodatków bo wystarcza to co zaleca fabryka i wszystko powinno działać , a nadgorliwość jak to nie raz wychodzi wg powiedzenia jest "gorsza od faszyzmu". Porównanie z trocinami było czysto obrazowe bo wtedy były takie metody póżniej doszedł moto doktor a teraz są ceramizery nano cząsteczki itp bajery- ja nikomu nie odradzam używania ale Avatar dobrze napisał.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Czy może ktoś podeprzeć się wynikami konkretnych badań przeprowadzonych przez niezależny instytut nie żyjący z prowizji producenta? mnie wygląda to na tzw."famę która głosi..."-mnie sie to kojarzy z przypadkiem gdy do zwykłego silnika który został skonstruowany pod LO95 entuzjasta wlewa LO98 Super Ultra Hiper i osiąga niebywałe w jego mniemaniu osiągi choć to nie bardzo możliwe a i niekoniecznie poprawne 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira
- Silnik: F18D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Oj tam, swego czasu był szał na magnetyzery i byli tacy, którzy twierdzili ze im to działa i daliby się pokroić, że to cudowny sposób na ulepszenie auta. W opisach tego czegoś jakieś tam instytucje robiły badania tego badziewia, z których wynikały same cudne właściwości magnetyzerów. Ludzie to kupowali, biznes się kręcił. Kupowanie złudzeń. I o to chodziło;)
Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Czyli tak jak rzekłem 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Akurat tutaj podałem do przykładu liqui moly. Firmę znaną w branży. Nie sądze więc,żeby zrobili taki strzał w kolano... Jakieś produkty "no name" to rozumiem.
Zobaczcie na youtube,tam są doświadczenia - nawet typowo jaskiniowe.
marketing jest marketingiem,ale czy tylko nim zrobi się renomę wśród mechaników??
Nikogo nie namawiam i kończe już swoje wywody.
Uważam,że działa. Mój silnik otrzyma to niedługo.
Nie uznajesz,to nie przymus (np jak pasy bezpieczeństwa)
Jeśli chcesz zalać - kup z pewnego źródła (w żadnym wypadku się nie reklamuje !!) promocje na alle z kosmosu się nie biorą....
Zobaczcie na youtube,tam są doświadczenia - nawet typowo jaskiniowe.
marketing jest marketingiem,ale czy tylko nim zrobi się renomę wśród mechaników??
Nikogo nie namawiam i kończe już swoje wywody.
Uważam,że działa. Mój silnik otrzyma to niedługo.
Nie uznajesz,to nie przymus (np jak pasy bezpieczeństwa)
Jeśli chcesz zalać - kup z pewnego źródła (w żadnym wypadku się nie reklamuje !!) promocje na alle z kosmosu się nie biorą....
O partsy pisz PW.
-
- Specjalista
- Reputacja: 0
- Imię: adam
- Samochód: aveo t255 1,2 84km
- Silnik:
kiedyś ((5-10lat temu) w gazecie czytałem o eksperymencie- do silnika starego malucha wlano jakiś specyfik (nazwy nie pamiętam) - coś na telfonie na pewno. samochód pojezdził z nim kilka kilometrów a potem spuszczono cały olej. na "sucho" silnik pracował jeszcze dwie godziny. nie pamiętam jak to się skończyło ale te 2 godziny to pamiętam dokładnie ;-)
- kliszka
- Profesjonalista
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti HB SX
- Silnik:
Wydaje mi się ,że prawda jest zarówno po jednej jak i drugiej stronie , istotą dodatku jakim jest ceramizer/ceratec jest regeneracja powierzchni tarcia podczas eksploatacji, bez demontażu obrabianego podzespołu , widać to przy próbach(przed i po) kompresji silników których jest pełno z opisami w necie.. nie jest to również środek który odnowi nam silnik do stanu idealnego/fabrycznego bo to wierutna bzdura
Podsumowując - są efekty- nie tylko placebo - widać i słychać poprawę kultury pracy silnika choć szału nie ma i dupy nie urywa .

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Widzę że dyskusja trwa więc dodam jeszcze trzy grosze do wszystkiego czy widział ktoś aby nowe auta miały fabrycznie dolewane ulepszacze chyba nie bo po co ,więc zalewa się to do używanych aby usunąć częściowo skutki zużycia i polepszyć- wydłużyć działanie, na pewno w jakimś stopniu są skuteczne ,nie lepiej systematycznie dbać? a jak coś wysiądzie wymienić na nowe i nie bawić się w półśrodki.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Tako rzekłem 

-
- Profesjonalista
- Kontakt:
I Jak to mówią w starych westernach howk wszystkim.http://forum.chevroletteampoland.com/po ... 56&p=34739#
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
Nie myl moto-doktora lub innego g....na z środkami ceramizującymi . Nowi posiadacze nowych samochodów nie dodają ceramizerów bo wychodzą z założenia że mając nowy silnik nic oprócz serwisowania jest mu nie potrzebne.flebuss pisze:Tako rzekłem
-
- Specjalista
- Silnik:
kiedyś używałem stp formuła do benzyny i stp formuła do lpg: miało to chronić gniazda zaworowe przed wypaleniem, czyścić zawory i cały układ paliwowy. i... albo żle używałem albo słabo to działało bo po 130kkm miałem głowice do remontu. wiec jestem dość sceptycznie nastawiony do tego typu preparatów. przecież jak jest coś zużyte (np: zęby w kole to ... żaden preparat tego nie naspawa czy naprawi i zęby dalej będą takie same 

- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
Mylicie pojęcia ... z tymi preparatami jest jak z pastą do zębów która ubytku ci nie wypełni ale będzie działać zapobiegawczo ,oczywiście myślę tutaj o wyselekcjonowanej grupie preparatów .
Każdy niech robi to co uważa za stosowne , ci co chcą je dodawać niech dodają ,ale tylko te sprawdzone ,ci co nie chcą nie będą ich używać .Proszę o zamknięcie wątku/tematu.
Każdy niech robi to co uważa za stosowne , ci co chcą je dodawać niech dodają ,ale tylko te sprawdzone ,ci co nie chcą nie będą ich używać .Proszę o zamknięcie wątku/tematu.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Żadnych preparatów nie stosowałem nigdy mimo wielu sugestii ,ale za to skrupulatnie w każdym aucie przestrzegałem regularnych wymian oleju w stos. do przebiegu i zawsze stosowałem oleje wg specyfikacji zalecanej przez producenta(nie tylko 5W30 itp ale inne wymienione z tyłu butelki) bez poprawek w górę czy w dół dla oszczędności -zawsze oleje sprawdzonych producentów-w każdym aucie osiągałem wysokie przebiegi bez remontów silnika w ostatnim 205tkm - dolewki między wymianami minimalne - auto w trzeciej ręce ma ok 260tkm i dalej oleju nie bierze-wymiany przestrzegane - i to jest sedno sprawy, dodam że auta jeżdżą na gazie!tak więc w/w przykład organoleptycznie stwierdzony świadczy o nieskuteczności takich zabiegów- tak mniemamnadamus pisze:kiedyś używałem stp formuła do benzyny i stp formuła do lpg: miało to chronić gniazda zaworowe przed wypaleniem, czyścić zawory i cały układ paliwowy. i... albo żle używałem albo słabo to działało bo po 130kkm miałem głowice do remontu. wiec jestem dość sceptycznie nastawiony do tego typu preparatów. przecież jak jest coś zużyte (np: zęby w kole to ... żaden preparat tego nie naspawa czy naprawi i zęby dalej będą takie same
ps Adamie ten wywód to nie żaden przytyk do Ciebie tylko przykład

-
- Specjalista
- Silnik:
nie ma co się przejmować
w moim przypadku winny był przytkany wtryskiwacz gazu który dawał za mało gazu. ale oglądałem silnik przy remoncie: na gładzi cylindrów praktycznie nie było widać zużycia (pomiary wykazały tolerancję dla nowych części) na zaworach jednak był widoczny nagar (niewiele ale jednak). silnik do chwili obecnej nie bierze oleju (no chyba że minimalne ilości) i obywa się bez dolewek od wymiany do wymiany
do remontu było podobnie
w silniku był regularnie wymieniany olej (castrol egde 0w40) i filtr (co 15kkm). olej i filtry kupuje w zaprzyjaźnionej hurtowni gdzie nie sprzedają byle czego
instalacja lpg też jest regularnie serwisowana ( to już w serwisie brc) może to jednak przypadek ( z tym wypaleniem zaworów) ale niesmak pozostał 

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Stp użyłem raz w swoim clio...o raz za dużo. Dla mnie dodatki stp są słabe i nie umywają się do liqui.
NIe mam czasu, ale w tym tygodniu zaczniemy testy dla niedowiarków
NIe mam czasu, ale w tym tygodniu zaczniemy testy dla niedowiarków

O partsy pisz PW.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Dla ludzkości, ja ta mało ważny jestem.

-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Pierwsza rzecz, którą zauważyłem w temacie to mylenie 2 rzeczy, są środki do chwilowego i częściowego ukrywania wad silnika oraz środki (dodatki), które w moim rozumieniu 'poprawiają' olej - zmniejszając tarcie itp.
Jak wynika z mojej poprzedniej opinii, nie jestem przeciw środkom jak Ceramizer. Zastanawia mnie jednak, czy liquid moly, czyli firma, która ma w swojej ofercie także oleje, dodaje też ceramizer do swoich olejów? Może wystarczy używać olejów liquid moly (czyli powiedzmy, że renomowanego producenta) i nie trzeba używać żadnych dodatkowych środków?
Bardzo jestem ciekaw Twoich opini konradoo bo sam może nie jestem mocno przeciw, ale zawsze jakieś wątpliwości jednak są. Bo o ile na pewno nie będzie gorzej, to można zaryzykować.
A teraz kolejny przykład, jak to producent wie, co jest najlepsze. Żelazko z funkcjonalnością odkamieniania, dzięki której można używać wody z kranu. Na 2 lata wystarczyło - teraz żelazko zostawia białe plamy. Tego zapewne chciał producent. Gdybyśmy jednak nie zaufali tej funkcji i używali wody demineralizowanej, to pewnie wytrzymałoby dłużej. Czyli jak zwykle można było poprawić producenta.
Jak wynika z mojej poprzedniej opinii, nie jestem przeciw środkom jak Ceramizer. Zastanawia mnie jednak, czy liquid moly, czyli firma, która ma w swojej ofercie także oleje, dodaje też ceramizer do swoich olejów? Może wystarczy używać olejów liquid moly (czyli powiedzmy, że renomowanego producenta) i nie trzeba używać żadnych dodatkowych środków?
Bardzo jestem ciekaw Twoich opini konradoo bo sam może nie jestem mocno przeciw, ale zawsze jakieś wątpliwości jednak są. Bo o ile na pewno nie będzie gorzej, to można zaryzykować.

A teraz kolejny przykład, jak to producent wie, co jest najlepsze. Żelazko z funkcjonalnością odkamieniania, dzięki której można używać wody z kranu. Na 2 lata wystarczyło - teraz żelazko zostawia białe plamy. Tego zapewne chciał producent. Gdybyśmy jednak nie zaufali tej funkcji i używali wody demineralizowanej, to pewnie wytrzymałoby dłużej. Czyli jak zwykle można było poprawić producenta.
- kliszka
- Profesjonalista
- Silnik:
Bardzo dobry przykład z żelazkiem!!!!!
wiem to z ...autopsji ,TAK właśnie jest z żelazkami i ...silnikami .

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Akurat LIQUI ma oleje z dodatkami i bez, sam decydujesz.
10W40 z MoS2 lub bez. Minerał ma tak samo, w 5w40 to jest multum różniastych do wyboru.
Trochę się myli motodoktory z ceramizerami i to jest największy powód uprzedzeń.
10W40 z MoS2 lub bez. Minerał ma tak samo, w 5w40 to jest multum różniastych do wyboru.
Trochę się myli motodoktory z ceramizerami i to jest największy powód uprzedzeń.
O partsy pisz PW.
-
- Aktywny
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Lacetti SX1,6 SE1,4
- Silnik:
- Kontakt:
Macie dostęp do wyników badań skuteczności tych środków? Ale badań prowadzonych przez niezależne instytuty badawcze, np ITS?
Czytałem wyniki badań magnetyzerów prowadzone w takim instytucie, i to mnie przekonało... by traktować jak nieszkodliwe dziwactwo.
Nie poczytam, nie uwierzę.
Czytałem wyniki badań magnetyzerów prowadzone w takim instytucie, i to mnie przekonało... by traktować jak nieszkodliwe dziwactwo.
Nie poczytam, nie uwierzę.