Chcę całkowicie spuścić płyn chłodzący i nie wiem co mam odkręcić. Zdjąłem przewody z chłodnicy, ale linia broków na bloku i tak jest powyżej miejsca, w którym przewody są podłączone. Przewód do nagrzewnicy też zdjąłem. Wydaje mi się, że w bloku nadal pozostaje płyn, który nie ma jak spłynąć, bo jest poniżej dostępnych króćców. Czy ktoś z Kolegów miał już do czynienia z problemem?
I drugie pytanie - jaki płyn kupić? W instrukcji coś piszą o czerwonym i niebieskim, ale jak sprawdzić, który jest u mnie? Jaki płyn kupujecie do swoich samochodów?
Wdzięczny będę za podpowiedzi.
Spuszczenie płynu chłodzącego
- M 52
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Maciek
- Samochód: Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Daewoo Lacetti
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Spuszczenie płynu chłodzącego
Ja zawsze ściągam dolny wąż z chłodnicy i tamtędy zrzucam płyn.
Potem zawsze dodatkowo sprężonym powietrzem przez zbiornik - przykładam rękę + pistolet, dzięki czemu razem schodzi mi około 7l płynu (pewnie z 1l to reduktor), więc wydaje mi się, że znacząca większość.
Jeśli chodzi o płyn, ja używam zwykłego Borygo.
Potem zawsze dodatkowo sprężonym powietrzem przez zbiornik - przykładam rękę + pistolet, dzięki czemu razem schodzi mi około 7l płynu (pewnie z 1l to reduktor), więc wydaje mi się, że znacząca większość.
Jeśli chodzi o płyn, ja używam zwykłego Borygo.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
Re: Spuszczenie płynu chłodzącego
Na dole w chlodnicy jest korek spustowy plynu. Ja zalalem "Borygo Nowy" lub jakis inny z oznaczeniem g12. Z bloku ciezko spuscic plyn, ale nigdy az tak sie nie bawilem. Jak dolejesz 5litrow swiezego co powiedzmy te 2-5 lat to wystarczy.