Stuki przy skręcaniu kierownicy (nie przeguby)

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ELVIS
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Tomek
Samochód: Nubira
Silnik: 1.8 121km 89kw benzyna f18d3
Kontakt:

Stuki przy skręcaniu kierownicy (nie przeguby)

Post autor: ELVIS » 20 lip 2021, o 21:07

Witam. Kilka dni temu podczas krótkiej trasy coś zaczęło stukać w zakrętach. Sprawa jest o tyle dziwna, że auto gdy stoi całą noc i odpalę je rano nie słychać żadnych stuków. Stuki pojawiają się dopiero po przejechaniu dystansu około 20km. Najmocniej stuka gdy skręcam w prawo, słychać już na pół obrotu kierownicy, gdy skręcam w lewo słychać dopiero przy prawie maksymalnym skręcie kierownicy. Po trasie kilkudziesięciu kilometrów to już słychać nawet na postoju kręcąc kierownicą. Byłem na stacji diagnostycznej, na szarpakach nic nie wykazało... Gość zasugerował, że może to być jakiś frez na osi. Stuki nie zmieniają się podczas wyduszania sprzęgła czy dodawania gazu. Kontrolka wspomagania świeci już dawno, ktoś sugerował że to problem kostek w tych modelach. Przeguby ostatnio były robione, osłony są ok. Zauważyłem, że gdy kręcę na postoju i stuka, stuki ustają gdy wduszę do tego hamulec. Wybieram się w najbliższych dniach do mechanika, ale chciałbym orientacyjnie wiedzieć co to może być żeby mieć jakieś pojęcie. Ktoś ma jakieś pomysły? Dziękuję za pomoc. :)

https://youtu.be/J-bJ9tO_GNM

https://youtu.be/rFmPWJQlAUw
Załączniki
20210720_202042.jpg
20210720_202030.jpg
20210720_201917.jpg

arnie3
Specjalista
Reputacja: 30
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Re: Stuki przy skręcaniu kierownicy (nie przeguby)

Post autor: arnie3 » 21 lip 2021, o 00:10

Ja bym się zastanowił nad tą kontrolką i najpierw wyleczył auto z tego bo na razie nie masz pewności, że to jest niezależne od siebie

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Reputacja: 68
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju » 21 lip 2021, o 06:53

Prawdopodobnie maglownica, nie są trwałe. Święci się pewnie ssps, czujnik do wymiany

Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Reputacja: 41
Imię: Michał
Samochód: Chevrolet Lacetti SW
Silnik: F16D3
LPG: BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: skull » 21 lip 2021, o 08:19

Ta kontrolka nie jest wspomagania, a od zmiennej siły wspomagania: może elektrozawór regulujący przepływ na pompie wspomagania wysiadł (zatkany?) i za mało płynu jest w układzie

Jak to czuć na kierownicy ?

i propsy za zdjęcie i filmik - od razu inaczej podchodzi się do tematu

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju » 21 lip 2021, o 10:18

Te czujniki padają po czasie, przeciera się taśma w nim i łapie przerwy, wywala błąd. Zawory rzadziej.

Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: skull » 21 lip 2021, o 10:24

możliwe że zepsuta czujka powoduje złe sterowanie zaworem - a jak można sprawdzić ten czujnik (skrętu) co jest na dole szpicy kierownicy, czy jest dobry czy nie ?

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 21 lip 2021, o 12:15

Przepraszam, zapomniałem dodać. Ogólnie na moje oko autem jeździ się bardzo dobrze, przy małych prędkościach kierownica kręci się lekko, przy dużych kręci się ciężej. Nie ma przycięć, drgań, oporu... Gdy jadę w zakręcie i słychać te stuki to nie czuć ich na kierownicy. Płynu od wspomagania nie ubywa, był wymieniany całkiem niedawno. Tą kontrolkę to już dawno chciałem zaatakować ale poziom mechaników w moim mieście na to nie pozwala. Auto było u kilku mechaników, oni nie wiedzą to do elektromechanika... Mam ich dosłownie kilku w mieście, ten się nie podejmie, a inny jak to zobaczył "ło panie, to by trzeba sprawdzić, to by trzeba dojść...". Mechanicy mówili, że układ wspomagania sam w sobie chodzi bardzo dobrze. Podjadę chyba do innego miasta do jakiegoś warsztatu, daleko nie ma, a może tam będzie ktoś bardziej ogarnięty.

Awatar użytkownika
skull
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: skull » 21 lip 2021, o 12:31

To może to jednak problem z zawieszeniem przednim - sprężyna, łożysko górne coś w tym stylu

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 21 lip 2021, o 15:04

Gdy kręcę kierownicą to z paska osprzętu wydobywa się jakiś drżący dźwięk. W sumie nie przysłuchiwałem się nigdy temu na zewnątrz samochodu. Załączam filmik, powiedzcie czy to ma tak być? Bo jak mechanik kiedyś oglądał ten pasek to wydaje mi się, że nie było tych dźwięków.

https://youtube.com/shorts/4ZE8TMPprCQ?feature=share

lukaslacetti
Profesjonalista
Reputacja: 23
Imię: Łukasz
Silnik: 1.6 109KM
LPG: Stag 300 Premium
Kontakt:

Post autor: lukaslacetti » 21 lip 2021, o 15:17

tez na to bym obstawiał że górne mocowanie
jak bedziesz na myjni to polej porzadnie wodą tam po nadkochach przy górnych mocowaniach jak sie uciszy albo przestanie to masz wonowajce jak nie to i tak bym sie przyjrzał xD

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju » 21 lip 2021, o 15:28

ELVIS pisze:
21 lip 2021, o 12:15
Przepraszam, zapomniałem dodać. Ogólnie na moje oko autem jeździ się bardzo dobrze, przy małych prędkościach kierownica kręci się lekko, przy dużych kręci się ciężej. Nie ma przycięć, drgań, oporu... Gdy jadę w zakręcie i słychać te stuki to nie czuć ich na kierownicy. Płynu od wspomagania nie ubywa, był wymieniany całkiem niedawno. Tą kontrolkę to już dawno chciałem zaatakować ale poziom mechaników w moim mieście na to nie pozwala. Auto było u kilku mechaników, oni nie wiedzą to do elektromechanika... Mam ich dosłownie kilku w mieście, ten się nie podejmie, a inny jak to zobaczył "ło panie, to by trzeba sprawdzić, to by trzeba dojść...". Mechanicy mówili, że układ wspomagania sam w sobie chodzi bardzo dobrze. Podjadę chyba do innego miasta do jakiegoś warsztatu, daleko nie ma, a może tam będzie ktoś bardziej ogarnięty.
Czujnik masz na drążku, koło pedałów - takie białe kółko. On nawet jak wywala błąd to steruje wspomaganiem prawidłowo, po prostu są przerwane ścieżki - on się kręci w środku, obudowa jest przykręcona na sztywno. Tyle że to nie są tanie rzeczy, kilkaset zł i problem dostać. Miałem podobnie, uwalony kontrolka co chwilę wspomagania działało. Po wymianie kontrolki nie ma i też działa. Tak to wygląda https://archiwum.allegro.pl/oferta/chev ... 30063.html Nie kupuj używca, bez sensu bo o ile działa to za chwilę problem wróci. Były dwa, jeden do 2005 i drugi po 2005, ustalisz po vin tutaj: https://partsouq.com/. Do wymiany trzeba zrzucać kierownicę i drążek. Co do reszty to sprawdź poduszkę przy rozrządzie na górze, u mnie też stukała i okazało się że była już luźna. To można wymienić samemu pod blokiem. No i standardowo tuleje wahaczy, końcówki, może stukać łącznik, góra kolumny to tak średnio i ją bym zostawił na koniec.

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 21 lip 2021, o 16:10

Papieju mówisz, że poduszka silnika? Szczerze podejrzewałem ją na początku, tym bardziej że auto od niedawna cierpi na parkinsona. Może by to wyjaśniało dziwną sytuację, że auto po odstaniu kilku godzin jeździ perfekcyjnie, stuki zaczną się po ok 20-30 przejechanych kilometrach. Guma się nagrzeje i zaczyna stukać? Jak to sprawdzić? Po trasie napinać to jakimś łomem? Wydaje mi się, że zawieszenie jest ok, szarpaki nic nie wykazały, a ostatnio miałem robione przeguby niby całe zawieszenie mi sprawdzili i poduszki twierdzą też, że są dobre. Z chęcią sprawdziłbym to sam.

Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Reputacja: 38
Imię: wojtas
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz » 21 lip 2021, o 17:34

Na tą kontrolkę najlepszym i najtańszym sposobem jest wyjęcie żarówki, gwarantuje, że działa i problem z głowy, mam to samo i pewnie większość użytkowników :ok:

A ten dźwięk z paska nie jest prawidłowy, któreś urządzenie co chwilę odcina ciśnienie, albo się wyłącza, sprężarka, albo pompa wspomagania

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 21 lip 2021, o 18:57

Gdy kręcę na wyłączonej klimie to się tak robi. Mam znajomego bardzo młody ale ogarnięty gość w autach. Powiedział mi "ta pompa wspomagania jest przytarta" może być? :)

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju » 21 lip 2021, o 21:08

ELVIS pisze:
21 lip 2021, o 16:10
Papieju mówisz, że poduszka silnika? Szczerze podejrzewałem ją na początku, tym bardziej że auto od niedawna cierpi na parkinsona. Może by to wyjaśniało dziwną sytuację, że auto po odstaniu kilku godzin jeździ perfekcyjnie, stuki zaczną się po ok 20-30 przejechanych kilometrach. Guma się nagrzeje i zaczyna stukać? Jak to sprawdzić? Po trasie napinać to jakimś łomem? Wydaje mi się, że zawieszenie jest ok, szarpaki nic nie wykazały, a ostatnio miałem robione przeguby niby całe zawieszenie mi sprawdzili i poduszki twierdzą też, że są dobre. Z chęcią sprawdziłbym to sam.
To poduszka olejowa

wojtekpaterski
Aktywny
Reputacja: 5
Imię: Wojciech
Silnik: F18d3 121
LPG: Stag 300
Kontakt:

Post autor: wojtekpaterski » 23 lip 2021, o 22:28

Może użyłeś niewłaściwego oleju do wspomagania? Użyłeś czerwonego z normą dex ii lub dex iii? Kolega ma rację pompa chodzi tak jakby albo się zacierała albo nie miała płynu i chodziła na sucho a takie coś może powodować niewłaściwe dobrany płyn.
Nigdy nie wiesz co zrobi świr

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 24 lip 2021, o 12:22

Płyn mam czerwony dex II. Taki jaki podany był w instrukcji. Pompa chodziła już tak wcześniej, a płyn był w kiepskim stanie. Postanowiłem go wymienić z myślą, że to coś da. Wymienili w warsztacie na moich oczach ale nic to nie dało.

wojtekpaterski
Aktywny
Reputacja: 5
Imię: Wojciech
Silnik: F18d3 121
LPG: Stag 300
Kontakt:

Post autor: wojtekpaterski » 24 lip 2021, o 12:24

Najprościej kupić używaną z małym przebiegiem i zmienić. Nie są szczególnie drogie.
Nigdy nie wiesz co zrobi świr

ELVIS
Świeżak
Kontakt:

Post autor: ELVIS » 24 lip 2021, o 15:10

Teraz podłączyłem CheviExplorer i widzę błąd p0660. Czy to może być od tego, że jeżdżę z wypiętą wtyczką od klap kolektora?

Pepsi102
Świeżak
Imię: Jerzy
Samochód: Lacetti 1,6
Silnik: 1,6 benzyna 80KW
Kontakt:

Post autor: Pepsi102 » 12 cze 2024, o 17:14

Dzień dobry, czy możesz kolego napisać co to stukało? Mam identyczne objawy.

sithani
Świeżak
Imię: Tomasz
Silnik: 1.6, benzyna
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: sithani » 17 cze 2024, o 10:09

Podpinam się, mam identycznie

Pepsi102
Świeżak
Imię: Jerzy
Samochód: Lacetti 1,6
Silnik: 1,6 benzyna 80KW
Kontakt:

Post autor: Pepsi102 » 21 cze 2024, o 22:21

Hej witam. Znam przyczynę. Pojawił się luz na mechanizmie różnicowym, mechanik posłuchał poruszał ośkami, wymienił olej na nowy i kazał jeździć, stwierdził że będzie chodził aż zardzewieje. Chyba ma rację, bo zajechałem do Zakopanego i z powrotem, zrobiłem 1200 km i nic się nie dzieje. Z tym że u mnie te stuki są ledwo słyszalne. Pozdrawiam . Jerzy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Mechanika”