hamulec ręczny zerwany
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: Lacetti kombi
- Silnik: 1.6 109 km
- LPG: lovato
- Kontakt:
hamulec ręczny zerwany
Witam,
ostatnio jak zaparkowałem Lacetti 1.6 Kombi to pociągnąłem energicznie za dźwignię hamulca ręcznego i niestety coś sie zerwało, nie działa hamulec ręczny na żadnym kole a dźwignia ręcznego działa bez żadnych oporów.
Rozebrałem środkowy tunel w kabinie i jest śruba regulacji na wierzchu ale niestety wchodzi pod spód w gumę i pewnie trzeba od spodu zobaczyć ale nie wiem. Potrzebuje pomocy czy ktoś miał podobny problem lub wymieniał linki i wie jak się do tego dobrać.
Z góry dzięki.
ostatnio jak zaparkowałem Lacetti 1.6 Kombi to pociągnąłem energicznie za dźwignię hamulca ręcznego i niestety coś sie zerwało, nie działa hamulec ręczny na żadnym kole a dźwignia ręcznego działa bez żadnych oporów.
Rozebrałem środkowy tunel w kabinie i jest śruba regulacji na wierzchu ale niestety wchodzi pod spód w gumę i pewnie trzeba od spodu zobaczyć ale nie wiem. Potrzebuje pomocy czy ktoś miał podobny problem lub wymieniał linki i wie jak się do tego dobrać.
Z góry dzięki.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Re: hamulec ręczny zerwany
Pewnie jedna z linek pękła. Wymiana koniecznie z kanału/podnośnika. Jest trochę zabawy z wybiciem linki z tarczy kotwicznej - polecam użyć do tego długiej nasadki (coś ok 8-10mm na 1/4 cala) i duuużo oleju penetrującego + ew. palnik.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Kontakt:
tylko jakby jedna linka pękła to by chociaż na jedno koło "trzymał" ręczny i byłby wyczuwalny opór przy "zaciąganiu" ręcznego - myślę że mogło się zerwać na łączeniu linek z śrubą regulacyjną idąca do dźwigni hamulca, tylko nie nie wiem czy to będzie widać dopiero pewnie po podniesieniu samochodu poniewaz tak jak pisałem wcześniej po zdjęciu podłokietnika widać tylko jak śruba regulacyjne wchodzi w podłogę i jest zabezpieczona gumową uszczelką.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Uwierz mi, że nie będzie żadnego oporu gdy tylko jedna sie zerwie. W obu lacetti już wymieniałem 

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Kontakt:
a jak można stwierdzić która linka poszła?
Dodano po 43 minutach :
a tarcza kotwiczna w którym miejscu się znajduje? w kole
- Arbi
- Wymiatacz
- Reputacja: 33
- Imię: Albert
- Samochód: Epica
- Silnik: 2.5 24V, 156KM, benz.+LPG
- LPG: Vialle LPE-7 (LPi)
- Kontakt:
Tarcza kotwicza znajduje się od wewnętrznej strony tarczy. To taka jakby osłona, wchodzi w nią linka ręcznego. Jak wejdziesz pod auto to będziesz wiedział która linka poszła.
- Sebastian
- Moderator
- Silnik:
- Kontakt:
Jeśli nie wiesz co to tarcza kotwiczna to dla Twojego spokoju i bezpieczeństwa lepiej zlecić to mechanikowi. Żeby wymienić linkę trzeba zdemontować tarczobęben i rozebrać i potem złożyć wszystkie sprężynki, trzpienie i rozpieraki.
Bez wchodzenia pod auto nie da się stwierdzić która linka pękła, ale nie warto wymieniać jednej, bo ta stara będzie rozciągnięta, i może być problem z wyregulowaniem ręcznego + druga linka pęknie w najbliższym czasie. U mnie jedna pękła, a druga już się przecierała w jednym miejscu.
Bez wchodzenia pod auto nie da się stwierdzić która linka pękła, ale nie warto wymieniać jednej, bo ta stara będzie rozciągnięta, i może być problem z wyregulowaniem ręcznego + druga linka pęknie w najbliższym czasie. U mnie jedna pękła, a druga już się przecierała w jednym miejscu.
-
- Specjalista
- Reputacja: 30
- Imię: Darek
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 B+G
- LPG: Landi Renzo Omegas
- Kontakt:
U mnie jak miałem taką sytuację i linka padła to okazało się, że dwie do wymiany od razu. Pewnie jak jedna padła to druga nie była w stanie utrzymać ciężaru i też padła. W każdym razie trzeba było wymienić, rozebranie tego miejsca pomiędzy fotelami nie wystarczy
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za pomoc, czytając wszystkie odpowiedzi stwierdziłem ze lepiej oddać autko do mechanika ponieważ to jest jednak układ hamulcowy, nie mam dostępu do garażu z kanałem ale mechanicy teraz mają długie terminy oczekiwania i dopiero 29.09 oddaje. Oczywiście napisze co i jak po naprawie.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Panowie, późno ale wymienił mechanik obie linki i jest ok, miał oczywiście problem z wyjęciem z tarczy kotwicznej końcówek.
- skull
- Stały bywalec
- Reputacja: 41
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
a zawleczkę wyciągnął?
Mi się udało wymienić obie linki w zasadzie na lewarku, leżąc pod samochodem
Mi się udało wymienić obie linki w zasadzie na lewarku, leżąc pod samochodem