Przycina się stacyjka
- papieju
- Wymiatacz
- Reputacja: 43
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Przycina się stacyjka
Wygląda trochę tak jak czasem jest zablokowana kierownica i kluczyk nie chcę się przekręcić tylko trzeba poruszać delikatnie kierownicą i puszcza. Z tym że ja tak mam jak nie jest zablokowana. Użycie siły pomaga, ale boję się że pewnego dnia nie przekręcę. Tak jak w drzwiach od domu walczy się z dorabianym kluczem czasem. Stacyjkę jakoś trzeba przesmarować? Szukać nowego wkładu? Czy imo jest jakoś zintegrowane czy po przekładce stacyjki z innego auta i przełożeniu elektroniki do nowego kluczyka odpalę?
-
- Fachman
- Reputacja: 40
- Imię: Krzysztof
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Re: Przycina się stacyjka
Na początek , kup w sprayu sprężone powietrze w sklepie elektronicznym i tym przedmuchaj stacyjkę. Jeśli to nie pomoże , następnym specyfikiem z branży elektronicznej będzie Isopropanol w sprayu . Jest to na spirytusie i tym się czyści części elektroniczne oraz soczewki laserów . 100 % bezpieczny i nie pozostawia osadów.Szybko paruje .Nie używaj WD40 bo załatwisz stacyjkę.Jeśli już , to kup kontaktron do smarowania potencjometrów w elektronice i tym popsikaj kluczyk .U mnie zdało to egzamin.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- none7
- Bywalec
- Reputacja: 4
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti '05
- Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
- LPG: STAG QNEXT PLUS
- Kontakt:
nic co ma spirytus itp nie należy używać bo wypłucze się smary ze stacyjki. wg mnie najlepszy sposób to strzykawka z olejem i wlać w stacyjkę. potem przez jakiś czas mieć w samochodzie szmatkę do wycierania kluczyka (z czasem nie bd takiej potrzeby).
Gorsza opcja to zacina się trzpień blokujący kierownicę i dlatego nie chce się przekręcić.
Gorsza opcja to zacina się trzpień blokujący kierownicę i dlatego nie chce się przekręcić.
-
- Fachman
- Kontakt:
Olej to do silnika , dlatego ostatnim preparatem ( też ma w sobie własności smarne ) smarujesz zapadki w zamku. A powietrzem wydmuchujesz drobinki metalu ze stacyjki i cały nagromadzony syf.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- none7
- Bywalec
- Reputacja: 4
- Imię: Karol
- Samochód: Lacetti '05
- Silnik: 1.6, F16D3, 109KM, benz.+LPG
- LPG: STAG QNEXT PLUS
- Kontakt:
krych1b: tylko że napisałeś swoją odpowiedź w taki sposób jakby ktoś miał sobie wybrać spośród wszystkich specyfików które wymieniasz. kontaktu do potencjometrów nie używałem - może jak będę miał sposobność kupić to wypróbuję.
a taka podpowiedź dla potomnych. nie używajcie odmrażaczy do zamków bo też ma właściwości płuczące. nim się zorientujecie to patyczkiem od loda będzie można otwierać wasz samochód.
a taka podpowiedź dla potomnych. nie używajcie odmrażaczy do zamków bo też ma właściwości płuczące. nim się zorientujecie to patyczkiem od loda będzie można otwierać wasz samochód.
-
- Fachman
- Kontakt:
I tu masz rację . Załatwiłem tak wkładki w w starym VOLVO .Na mróz najlepszy jest podgrzewacz na baterie ew. zapalniczka żarowa , którą podgrzewa się grot kluczyka .Sprawdzone i działa
VIN >KL1NF35BJ6K335315
- papieju
- Wymiatacz
- Reputacja: 43
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Odmrażaczem to kiedyś zakleiłem wkładkę we Wartburgu. A stacyjce póki co przeszło, monitoruję
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Slawek
- Samochód: Spark
- Silnik: 995cm3, KL1M, 50kW, benzyna
- LPG: tak
- Kontakt:
Dzień dobry, chciałbym odświeżyć temat i podpytać/poprosić o pomoc. Mam chevroleta sparka, małe zielone autko. Po raz kolejny zacina sie stacyjka. Autem jeździ żona i cały czas mi marudzi, zatem czas zapytac na forum - miał ktoś z tym problemy? Symptomy sa takie: kluczyk nie chce sie przekręcić. Czasami puści za n-tym razem (czwartym, szóstym), czasami od razu. Czasami trzeba było ruszać kierownicą (mimo, że nie była przekręcona do blokady) a czasami nie. Raz już stacyjkę wykręcałem, a taki lokalny macher od kluczy coś w niej poprawiał i zadziałało. Na 2 lata był spokój ale teraz znowu się zacina. Smarowałem takim sprayem do zamków, może troche pomogło, a może to moje wrażenie. Temperatura otoczenia nie ma znaczenia, ostatni akcja miała miejsce w lecie, a teraz - teraz.
Miał ktoś podobne problemy? Albo wie, gdzie w mojej okolicy ktoś to robi (Bielsko-Biała)?
Miał ktoś podobne problemy? Albo wie, gdzie w mojej okolicy ktoś to robi (Bielsko-Biała)?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 305
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Scenic 2 1.6, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Masz możliwość sprawdzenia stacyjki na drugim kluczyku?
-
- Świeżak
- Imię: Slawek
- Samochód: Spark
- Silnik: 995cm3, KL1M, 50kW, benzyna
- LPG: tak
- Kontakt:
a, tak, zapomniałem napisać, to się dzieje dokładnie tak samo z oboma kluczykami, nie ma znaczenia, którym kręcę. Czyli raczej problem ze stacyjką. Dzwoniłem wczoraj do opla w Bielsku, gdzie kupowałem auto - powiedzieli, że nie spotkali się z taka awarią i że tego nie naprawiają. Tak że.. szukam sam 

- skull
- Stały bywalec
- Reputacja: 30
- Imię: Michał
- Samochód: Chevrolet Lacetti SW
- Silnik: F16D3
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
jest to do zrobienia samemu chociaż jest przy tym trochę roboty zerknij tu -> https://www.drive2.ru/l/587213152463112396/
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 305
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Scenic 2 1.6, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Tak jak podał skull trzeba najpierw rozebrać i porządnie wyczyścić bębenek.
Ja kiedyś miałem sytuację że kluczyk i zapadki by tak wyrobione że musiałem jest lekko zeszlifować jak kluczyk był włożony w bębenek.
Ja kiedyś miałem sytuację że kluczyk i zapadki by tak wyrobione że musiałem jest lekko zeszlifować jak kluczyk był włożony w bębenek.
-
- Aktywny
- Reputacja: 5
- Imię: Wojciech
- Samochód: Nubira
- Silnik: F18d3 121
- LPG: Stag 300
- Kontakt:
Doraźnie możesz spróbować posypać grafitem z ołówka kluczyk i włożyć do stacyjki jeśli to doraźnie nie pomoże to niestety polecam rozebranie stacyjki a jeśli nie czujesz się na siłach zdemontuj stacyjkę weź dwa kluczyki i zawieź do jakiegoś ślusarza
Nigdy nie wiesz co zrobi świr
-
- Aktywny
- Imię: Robert
- Samochód: Nubira 1.6
- Silnik: 1,6 109KM
- LPG: Stag 200 GoFast listwa ACW02
- Kontakt:
Może ktoś ma na zbyciu po taniości
wkład stacyjki (ten z tym dzyndzlem od blokady)? W mojej pękł mi taki mały element w kształcie litery "U" który przy wkładaniu kluczyka odblokowuje jego włożenie do zamka. Z tym dzyndzlem też coś chyba jest nie tak i chce wymienić cała obudowę wkładki. Może ktoś się orientuję czy z lanosa wkładka jest takich samych wymiarów bo wygląda podobnie?