Układ chłodniczy szwankuje

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shimon
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Szymon
Samochód: Lacetti SE
Silnik: 1.4 16v, benzyna
LPG: Zenit
Kontakt:

Układ chłodniczy szwankuje

Post autor: shimon » 6 gru 2022, o 08:12

Cześć,

Ogólnie w moim autku jest trochę problemów mających związek z układem chłodzenia:

- przed jak i po wymianie termostatu, przy nagrzanym silniku, i na postoju i podczas jazdy, wskazówka utrzymuje się mniej więcej w miejscu jak na załączniku. Nawet jak ostatnio próbowałem odpowietrzyć układ chłodniczy to udało mi się tak nagrzać silnik, że na kilka sekund odpalił mi się wiatrak chłodnicy, co by oznaczało dobre wieści... Jednak wskazówka dalej stała w miejscu, nie chciała iść wyżej.

- najważniejsze ze wszystkich - ogrzewanie - z tym są trochę jajca. Jak go kupowałem to sprawdzałem ciepło i grzało nieźle, aż do pewnego momentu, kilka godzin później. Wtedy ciepło było czuć z kratki przy wyłączonym wentylatorze, a przy włączeniu, przez chwilę było czuć ciepło, po czym powoli je wywiewało. Przy wyłączeniu wentylatora znowu ciepło z kratki, a po przejechaniu około kilometra i włączeniu wentylatora ponownie, znowu wywiewało. Z tego powodu postanowiłem o wymianie termostatu i płynu chłodniczego, ale z tym poszedłem do mechanika, bo sam jestem ciapa. Po odebraniu auta stanąłem na chwilę na spokojnie sprawdzić czy w końcu grzeje i ku mojemu zadowoleniu, grzało :D grzało tak, że aż parzyło mnie w ręce. Niestety moja radość nie trwała zbyt długo, bo potem jak już zacząłem jechać to z kratki całkowicie przestało lecieć ciepłe powietrze, za każdym razem jak włączałem wentylatory to leciało lodowate powietrze. Obecnie, po próbie odpowietrzenia układu, jest na przemian lodowate powietrze i ciepło wywiewane z czasem.

Ktoś wie jak z tym pomóc? Zbliża się zima, a głupio byłoby jeździć w lodówce ;)

Z góry dzięki za pomoc
Załączniki
orca-image-1331640579.jpeg

arnie3
Specjalista
Reputacja: 30
Imię: Darek
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.4 B+G
LPG: Landi Renzo Omegas
Kontakt:

Re: Układ chłodniczy szwankuje

Post autor: arnie3 » 6 gru 2022, o 21:09

Jeśli chodzi o wskazówkę to tak ma być. Nie zmienisz tego więc nie ma co się tym zadręczać. Jeśli chodzi o grzanie to bym najpierw spróbował jeszcze raz odpowietrzyć by nie było wątpliwości co do tego

Awatar użytkownika
shimon
Świeżak
Kontakt:

Post autor: shimon » 6 gru 2022, o 21:53

arnie3 pisze:
6 gru 2022, o 21:09
Jeśli chodzi o wskazówkę to tak ma być. Nie zmienisz tego więc nie ma co się tym zadręczać. Jeśli chodzi o grzanie to bym najpierw spróbował jeszcze raz odpowietrzyć by nie było wątpliwości co do tego
Dzięki za odpowiedź :P czyli tą wskazówką mam się nie kierować, w takim razie jutro jadę do mechanika z tym autem odpowietrzyć ten układ...

Co do wskaźnika, jest jakaś przyczyna, czemu tak się dzieje?

Awatar użytkownika
papieju
Fachman
Reputacja: 68
Imię: Marcin
Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: papieju » 6 gru 2022, o 22:22

Podłącz się pod obd i zobacz jaką temperaturę ma faktycznie silnik na postoju a jaką w czasie jazdy bo może termostat mimo że nowy to do bani. Łatwo to też zweryfikować odpalając na zimno silnik, sprawdzać temperaturę i zweryfikować kiedy się termostat otworzy bo może przepuszczać i rura chłodnicy przy termostacie od razu robi się ciepła a nie powinna. Podobne problemy miałem w 1.8 gdzie termostat puszczał, nowy to samo i w efekcie silnik miał okolice 70c i najnormalniej było zimno w środku. Ale do 1.8 można było zrobić custom ze starej obudowy i nowej wkładki na 92c z gumową uszczelką z innego auta i teraz panie, w środku Afryka dzika bo przestał dzięki uszczelce puszczać na zimno i otwiera się później bo fabryczny był na 87, zamienniki też ale otwierały się wcześniej.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 7 gru 2022, o 07:28

Może być zamulona/zakamieniona nagrzewnica jeśli ktoś jeździł na wodzie z kranu. Albo pompa wody niedomaga. Sprawdź jak przestaje grzać temperaturę obu węży nagrzewnicy (dwa wchodzące w ścianę grodziową).
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
chocisz
Profesjonalista
Reputacja: 38
Imię: wojtas
Samochód: Lacetti
Silnik: F18D3
Kontakt:

Post autor: chocisz » 7 gru 2022, o 13:37

Pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić, czy pokrętło regulatora otwiera zawór nagrzewnicy na max, mogła spaść linka (zaznaczyłem strzałką), układ sam się odpowietrzy, tylko zawór nagrzewnicy musi być otwarty
Załączniki
nagrzewnica.jpg

Awatar użytkownika
shimon
Świeżak
Kontakt:

Post autor: shimon » 7 gru 2022, o 23:08

Trochę duży update, okazało się, że to uszczelka pod głowicą (obecność spalin w układzie chłodzenia). Poprzedni właściciel najprawdopodobniej wlał preparatu na uszczelnienie przed sprzedażą. Niestety potem ten preparat wraz z jazdą mógł zostać wypłukany w stronę nagrzewnicy, zapychając ją, co jest możliwe, gdyż z jednej strony wąż nagrzewnicy jest ciepły, a z drugiej letni.

Mimo wszystko dziękuję wszystkim za odpowiedzi :D

chrobot
Specjalista
Reputacja: 40
Imię: jan
Samochód: lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: chrobot » 7 gru 2022, o 23:59

nie masz lpg ? reduktor lubi odebrać ciepło

ODPOWIEDZ