Cześć. Wracam z problemem kangurka przy puszczaniu gazu i gaśnięcia na niskich obrotach w oddzielnym temacie, ponieważ czujnik zażegnany. Lacetti 1.4 benzyna 16V z instalacją LPG Tech szarpie mi przy puszczaniu gazu i gaśnie (na gazie) przy niskich obrotach np. podczas dojeżdżania do skrzyżowania.
Gazownik twierdzi, że to nie ma nic wspólnego z gazem, ponieważ to faza "cut off" i gaz nie ma tu nic do rzeczy. Podpiął, wyregulował gaz i mówi, że wszystko okej. Problem w układzie napędowym.
Mechanik z kolei sprawdził wszystko, protestował, auto chodzi idealnie. Jestem w kropce.
Wczoraj pierwszy raz w historii pojawił się błąd P0172. Dodam, że świece prawie nowe, przewody prawie nowe, wężyk podciśnienia nowy, MAP Sensor nowy.
Czy czyszczenie i/lub adaptacja przepustnicy mogą tutaj pomoc? Jakie parametry odczytać z komputera żeby zawęzić krąg poszukiwań?
P0172, szarpanie. Czyszczenie przepustnicy?
-
- Świeżak
- Reputacja: 4
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 95KM 16V
- LPG: LPG Tech
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: P0172, szarpanie. Czyszczenie przepustnicy?
Jak masz P0172 to masz za bogatą mieszankę, więc raczej coś z gazem, albo wtryski leją.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- papieju
- Fachman
- Reputacja: 68
- Imię: Marcin
- Samochód: Nubira kombi 1.8 LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Kluczowe pytanie - czy ne benzynie też są błędy i czy też jest problem z przygasaniem? Jakie masz wtryski gazowe?
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Wrzuć zdjęcie pozbieranych map na lpg. Wtryski czyściłeś jak ci radziłem? Podstaw drugi czujnik PTS02 czy jaki tam masz do lpg .
A najlepiej , jak pisałem w twoim wcześniejszym temacie , załóż post w dziale LPG.
A najlepiej , jak pisałem w twoim wcześniejszym temacie , załóż post w dziale LPG.
VIN >KL1NF35BJ6K335315
-
- Świeżak
- Reputacja: 4
- Imię: Michał
- Samochód: Lacetti
- Silnik: 1.4 95KM 16V
- LPG: LPG Tech
- Kontakt:
Problem rozwiązany. Dwóch gazowników zupełnie odrzuciło temat wtryskiwaczy i zwalilo winę na wszystko w układzie napędowym poza gazem. Mechanik "benzynowy" nawet stwierdził, że wszystko chodzi idealnie. Otóż, niestety nie...
W końcu gazownik z polecenia (i prawie że z podziemia) zdiagnozował, że gaz jest kompletnie rozregulowany, a co najważniejsze - ktoś kiedyś z oszczędności zamontował listwę wtryskiwaczy STAG zamiast LPG TECH (z tego drugiego jest instalacja). Ogólnie wtryskiwacze do dupy, źle lały, źle działały. Wszystko tragedia.
Po wymianie listwy wtryskiwaczy na odpowiednie - rewelacja! Samochód zachowuje się kompletnie inaczej. Jakby zyskał 40 KM więcej. Okazuje się, że przez trzy lata jeździłem "zubożonym" samochodem. Dynamika i płynność zupełnie inne. Wcześniej osiągnięcie 140 km/h na autostradzie to było wyzwanie, obecnie 160 km/h to żadne wyzwanie. Wyprzedzanie w końcu nie stanowi problemu.
Szkoda, że dopiero teraz... Temat zostawiam, bo może ktoś wróci z podobnym problemem.
W końcu gazownik z polecenia (i prawie że z podziemia) zdiagnozował, że gaz jest kompletnie rozregulowany, a co najważniejsze - ktoś kiedyś z oszczędności zamontował listwę wtryskiwaczy STAG zamiast LPG TECH (z tego drugiego jest instalacja). Ogólnie wtryskiwacze do dupy, źle lały, źle działały. Wszystko tragedia.
Po wymianie listwy wtryskiwaczy na odpowiednie - rewelacja! Samochód zachowuje się kompletnie inaczej. Jakby zyskał 40 KM więcej. Okazuje się, że przez trzy lata jeździłem "zubożonym" samochodem. Dynamika i płynność zupełnie inne. Wcześniej osiągnięcie 140 km/h na autostradzie to było wyzwanie, obecnie 160 km/h to żadne wyzwanie. Wyprzedzanie w końcu nie stanowi problemu.
Szkoda, że dopiero teraz... Temat zostawiam, bo może ktoś wróci z podobnym problemem.
-
- Fachman
- Reputacja: 48
- Samochód: NUBIRA /Lacetti
- Silnik: 1.8 F18D3 121KM
- LPG: Tech
- Kontakt:
Listwa nie ma nic do rzeczy .Ja mam Tech-a ,a listwa jest ACW01 . Mogły być w programie nie zaznaczone prawidłowo .Po prostu wtryski powiedziały Pa-pa i instalacja dobrze nie zestrojona . Zawyczaj strojenie robi się na trasie z podglądem korekt Pb. Ech ci gaziarze .
VIN >KL1NF35BJ6K335315