Zapalona kontrolka silnika - błąd P0137
Zapalona kontrolka silnika - błąd P0137
Wczoraj po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów postawiłem auto na parkingu na którym stał ok 6h, potem odpalam i po chwili zapaliła mi się kontrolka silnika, silnik pracował normalnie i postanowiłem jechać do miejsca w którym będę mógł się bezpiecznie zatrzymać.
Sprawdziłem Torque - błąd P0137 power traine O2 sensor circuit low voltage (bank 1 sensor 2), w skrócie - zbyt niskie napięcie na sondzie lambda.
Błąd oczywiście się skasował, i od chwili skasowania zrobiłem już ponad 100km i jak na razie kontrolka silnika się nie zaświeciła.
Jak myślicie - co może być przyczyną, sonda lambda, katalizator czy może jakiś chwilowy odpał którym nie warto sobie zawracać głowy.
Sprawdziłem Torque - błąd P0137 power traine O2 sensor circuit low voltage (bank 1 sensor 2), w skrócie - zbyt niskie napięcie na sondzie lambda.
Błąd oczywiście się skasował, i od chwili skasowania zrobiłem już ponad 100km i jak na razie kontrolka silnika się nie zaświeciła.
Jak myślicie - co może być przyczyną, sonda lambda, katalizator czy może jakiś chwilowy odpał którym nie warto sobie zawracać głowy.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Zapalona kontrolka silnika - błąd P0137
Może warto popsikać złącza jakim kontakt sprajem
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Nie pomyślałem o tym, ale tak też uczynię
.

- Waszko800611
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Przemo
- Samochód: Spark 1.0 LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Hej.
Napisz jakiego ELM 327 dokładnie używasz w Sparku bo ja kupiłem jeden i się nie łączył z ECU.
Dzięki.
Napisz jakiego ELM 327 dokładnie używasz w Sparku bo ja kupiłem jeden i się nie łączył z ECU.
Dzięki.
Mam dokładnie takiego:
http://allegro.pl/skaner-elm327-bluetoo ... 05525.html
Nie mam z nim żadnych problemów - kasowanie błędów w jakimkolwiek serwisie kosztowało by o wiele więcej
.
Zamówiłem prosto z chin, przyjechał od razu z płytą CD z programami, jak instalowałem Troque z google play to też nie chciało mi coś chodzić, ale z programami dostarczonymi z elm wszystko chodzi bez problemu.
Nie mam z nim żadnych problemów - kasowanie błędów w jakimkolwiek serwisie kosztowało by o wiele więcej

Zamówiłem prosto z chin, przyjechał od razu z płytą CD z programami, jak instalowałem Troque z google play to też nie chciało mi coś chodzić, ale z programami dostarczonymi z elm wszystko chodzi bez problemu.
- Waszko800611
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Przemo
- Samochód: Spark 1.0 LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Masz farta. Dokładnie taki tyle że z polskiego sklepu nie poszedł. Czerwona dioda i łączył się z ECU i za chwile brak połączenia i tak w kółko. Oddałem.Maniek pisze:Mam dokładnie takiego:
Nie mam z nim żadnych problemów - kasowanie błędów w jakimkolwiek serwisie kosztowało by o wiele więcej.
Z tego linka brałeś?
Nie, ale w tym linku było dokładnie to co mam, jak już pisałem zamawiałem prosto z chin bez polskich pośredników.
- MIDO
- Wymiatacz
- Reputacja: 32
- Imię: Miłosz
- Samochód: Aveo T300 LTZ
- Silnik: 1,4 74kW
- LPG: BRC SQ32 Alba
- Inny samochód: Hyundai i20 Cool
- Kontakt:
Kupiłem ostatnio ten http://allegro.pl/elm327-bt-1-4-interfe ... 91342.html z odbiorem osobistym. Zero problemu, łączy się od ręki - jedyny problem to gabaryty - ze względu na umiejscownienie gniazda w Aveo, nie ma możliwości jeżdżenia z diwajsem wpiętym na stałe...Waszko800611 pisze:Masz farta. Dokładnie taki tyle że z polskiego sklepu nie poszedł. Czerwona dioda i łączył się z ECU i za chwile brak połączenia i tak w kółko. Oddałem.
Z tego linka brałeś?
Nowa odma dobra na wszystko!!!
Panowie, temat i pytanie było o błąd P0137 a nie o ELM327, proszę o sugestie na temat. THX.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Czytam dane do Sparka i wynika z tego ze P0137 to jest za wysoka rezystancja, ale takze zwarcie do masy. Jak sie pojawi raz jeszcze trzeba by zobaczyć stan instalacji elektrycznej.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Na razie tam nie zaglądałem, nie mam gdzie a pod chmurką za gorąco. Ale pierwsze co to sprawdzę kostkę od sondy a później same kable do sondy. Twoją sugestią sprawdzę omomierzem, czy nie ma gdzieś zbyt małej rezystancji (zwarcia) do masy.
Ale to raczej dopiero w poniedziałek.
Ale to raczej dopiero w poniedziałek.