Zapalniczka samochodowa

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Pawel1977
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Paweł
Samochód: Spark M300
Silnik:
Kontakt:

Zapalniczka samochodowa

Post autor: Pawel1977 » 23 lis 2014, o 16:21

Witam!Zakupiłem dziś na giełdzie samochodowej zapalniczkę samochodową bez gniazda ponieważ gniazdo mam już oryginalnie zamontowane w Sparku i nie trzyma ona po wciśnięciu tylko od razu odskakuje,a nawet jak ją chwilę ręką docisnę chwilowo przytrzymując to powinna być już ciepła i nie wiem co jest nie tak?

Maniek

Re: Zapalniczka samochodowa

Post autor: Maniek » 23 lis 2014, o 17:27

Może być nie wielka różnica w budowie zapalniczki (średnicy), dla tego możesz mieć problem.
Pomimo tego, że gniazdo zapalniczki jako źródło energii wszędzie jest takie same, ale jako zapalniczka są jednak między producentami różnice, i nie zawsze zapalniczka z jednego auta pasuje do drugiego.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 8 gru 2015, o 21:45

Palenie w aucie powinno być surowo karane tak jak rozmowy przez telefon i mówię to jako osoba paląca. Jak jadę autem to nie palę, nawet jak jadę gdzieś dalej, od tego mam postoje. Można się zatrzymać na trasie, wypalić przewietrzyć się i dalej jazda w trasę. W moim laczku od nowości nikt nie palił :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

flebuss
Wymiatacz
Reputacja: 3
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss » 8 gru 2015, o 22:51

:ok: :ok: :ok: :ok: Grabula - to propagujmy!!! :tak:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Maniek

Post autor: Maniek » 9 gru 2015, o 08:17

XaRaDaS pisze:Palenie w aucie powinno być surowo karane tak jak rozmowy przez telefon i mówię to jako osoba paląca. Jak jadę autem to nie palę, nawet jak jadę gdzieś dalej, od tego mam postoje. Można się zatrzymać na trasie, wypalić przewietrzyć się i dalej jazda w trasę. W moim laczku od nowości nikt nie palił :D
Popieram, u mnie to wygląda dokładnie tak samo.

Awatar użytkownika
adix
Bywalec
Imię: Adam
Samochód: Epica
Silnik:
Kontakt:

Post autor: adix » 9 gru 2015, o 17:58

Ja też popieram, ale się nie stosuję 8-)

Awatar użytkownika
Hubertradom
Bywalec
Imię: Hubert
Samochód: Spark 1,2 LTZ 2011
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Hubertradom » 10 gru 2015, o 06:14

Pomijając to, że może być mniejsza średnica to może być jeszcze tak, że w gnieździe zapalniczki są rozchylone boczne skrzydełka od minusa. Dzieje się tak, jak ktoś na siłę upycha jakąś wtyczkę od czegoś tam :p A to, że przytrzymasz i nie jest ciepła to tylko potwierdza moje przypuszczenie, albo zwyczajnie jeszcze masz spalony bezpiecznik.

Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Reputacja: 57
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon » 10 gru 2015, o 09:38

Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie każde gniazdo 12V nadaje się do zapalniczki.
Gniazda do niej przeznaczone mają chyba wewnątrz bimetalowe łapki służące do odbijania zapalniczki po jej nagrzaniu.
Gniazda o innym przeznaczeniu nie muszą ich mieć. Może Twoje gniazdo nie jest gniazdem DO ZAPALNICZKI.
Jednocześnie obiema rękami podpisuję się pod uwagami kolegów co do palenia w aucie (i w ogóle).
Piszę to jako osoba niepaląca, ale ojciec dymi jak dwa parowozy - do dziś pamiętam smród domu rodzinnego.

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 10 gru 2015, o 10:34

Tak jak tdon napisał nawet w Cruzie gdzie są fabrycznie dwa gniazda zasilania, zapalniczka o ile dobrze pamiętam działa tylko w środkowym. Tylne gniazdo chyba nie współpracuje z zapalniczką.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 16 gru 2015, o 10:15

No właśnie, tak jak tdon podaje muszą się różnić, chociażby ze względu na ciepło, które wydziela sama zapalniczka. Sam się od dłuższego czasu biję z zamiarem wstawienia na tył gniazdka, żeby córki mogły pociągnąć prąd do ładowania tabletów/laptopów :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
tdon
Zasłużony dla forum
Reputacja: 57
Imię: Tomek
Samochód: Hyundai i20 BC3
Silnik: 1,2 16V 84KM
LPG: BRC SQ32 DualJet
Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
Kontakt:

Post autor: tdon » 16 gru 2015, o 10:45

A ja dołożyłem sobie gniazda z przodu i w bagażniku (opis w manualach) oraz zabudowałem na stałe pod kokpitem zasilacze do nawigacji i kamerki, które startują po kluczyku. Teraz mogę z przodu ładować np. telefon, z tyłu syn podłącza sobie tablet a w bagażniku lodóweczka chłodzi np. piwo :-). No i nie plączą się kabelki od navi i kamerki.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 16 gru 2015, o 10:57

No mnie brakuje właśnie na tylne siedzenia, w bagażniku to mam oryginalne gniazdo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spark Elektryka / Elektronika”