Nie działają spryskiwacze.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Jan
- Samochód: Spark LT
- Silnik: 1.0
- Inny samochód: BMW K100RS
- Kontakt:
Nie działają spryskiwacze.
Problem dotyczy Chevi Spark z końcówki 2010 r. z silnikem 1.0, wersja LS.
Tak jak w temacie, nie działa przedni i tylny spryskiwacz. Po sprawdzeniu punktów o których piszecie we wcześniejszych postach wiem, że:
1. Płyn jest
2. Bezpieczniki 1 i 6 nad lewą nogą kierowcy - sprawne
3. Pompka (pompki) sprawne. Podają płyn, tylko słyszalna różnica w dźwięku pomiędzy przodem, a tyłem. Sprawdziłem to podając bezpośrednio napięcie na kostkę 9-pinową, w którą wpięta jest manetka wycieraczek.
4. Po wymianie manetki na używaną, bez zmian. T.zn. wycieraczki pracują normalnie w trzech trybach, natomiast próba uruchomienia spryskiwacza z manetki, nie wywołuje jego zadziałania, ani nie wzbudza pracy wycieraczki.
Czy w układzie jest jakiś przekaźnik,(sterownik) który steruje pracą wycieraczek? W rozpisce bezpieczników nie widzę takowego. Może jakieś inne podpowiedzi, które pomogły by rozwiązać problem.
Tak jak w temacie, nie działa przedni i tylny spryskiwacz. Po sprawdzeniu punktów o których piszecie we wcześniejszych postach wiem, że:
1. Płyn jest
2. Bezpieczniki 1 i 6 nad lewą nogą kierowcy - sprawne
3. Pompka (pompki) sprawne. Podają płyn, tylko słyszalna różnica w dźwięku pomiędzy przodem, a tyłem. Sprawdziłem to podając bezpośrednio napięcie na kostkę 9-pinową, w którą wpięta jest manetka wycieraczek.
4. Po wymianie manetki na używaną, bez zmian. T.zn. wycieraczki pracują normalnie w trzech trybach, natomiast próba uruchomienia spryskiwacza z manetki, nie wywołuje jego zadziałania, ani nie wzbudza pracy wycieraczki.
Czy w układzie jest jakiś przekaźnik,(sterownik) który steruje pracą wycieraczek? W rozpisce bezpieczników nie widzę takowego. Może jakieś inne podpowiedzi, które pomogły by rozwiązać problem.
Pozdrowienia z Kołobrzegu.
-
- Aktywny
- Reputacja: 1
- Imię: Rafał
- Silnik: 1,2
- Kontakt:
Re: Nie działają spryskiwacze.
Co znaczy że pompki podają płyn? Czy odłączyles rurki w którymkolwiek miejscu żeby zobaczyć dokąd płyn dolatuje a w którym miejscu już nie leci?
Bo to że pompka bzyczy o niczym nie świadczy.
Odłącz rurki przy zbiorniku. Jeżeli leci płyn to podłącz z powrotem i idź po kolei po rurkach i na każdym elemencie innym niż rurka sprawdzaj czy płyn tam dolatuje.
Ale zacznij może od przetkania dysz spryskiwaczy szpilką (nie igłą !!!)
Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka
Bo to że pompka bzyczy o niczym nie świadczy.
Odłącz rurki przy zbiorniku. Jeżeli leci płyn to podłącz z powrotem i idź po kolei po rurkach i na każdym elemencie innym niż rurka sprawdzaj czy płyn tam dolatuje.
Ale zacznij może od przetkania dysz spryskiwaczy szpilką (nie igłą !!!)
-
- Świeżak
- Kontakt:
Pompki podają płyn na szyby, ale tylko wtedy gdy w gnieździe 9-pinowym połączę na krótko + 12V z pinem idącym do pompki. Gdy w gniazdo 9-pinowe wepnę manetkę prawą to działa tylko wycieraczka przednia.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Miałem z klimą taki przypadek że styki bezpiecznika nie kontaktowały dobrze. Po wyjęciu bezpiecznika i podaniu plusa klima ruszała, ale z bezpiecznikiem już nie.
Wyjmij bezpiecznik 6 i podaj plus na styk bezpiecznika i zobacz czy ruszy jak powinno. U mnie trzeba było dogiac styki w gnieździe bezpiecznika. Jeżeli nie pomoże to sprawdź czy w kostce wycieraczek wszystkie wsuwki dobrze stykają.
Wyjmij bezpiecznik 6 i podaj plus na styk bezpiecznika i zobacz czy ruszy jak powinno. U mnie trzeba było dogiac styki w gnieździe bezpiecznika. Jeżeli nie pomoże to sprawdź czy w kostce wycieraczek wszystkie wsuwki dobrze stykają.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2024, o 12:42 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Powód: Usunięto cytat.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Ilość uszkodzeń w układzie wycieraczek (nie działa tylny i przedni spryskiwacz przy sterowaniu manetką, przy bezpośrednim podaniu plusa na pompki w kostce pod kierownicą, spryskiwacze działają, ale wycieraczki się nie ruszają) wskazuje na usterkę jakiegoś układu sterującego. Powinno być coś co powoduje zmianę prędkości pracy wycieraczek, coś co powoduje kilkukrotne zadziałanie wycieraczek po załączeniu pompki spryskiwacza. Kiedyś w czasach analogowych tę rolę pełnił przekaźnik wycieraczek.Czyżby w 2010 roku Chevrolet wprowadził jakiś cyfrowy moduł komfortu, który by realizował tę funkcję?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Bingo, okazało się, że winne było gniazdo bezpiecznika 6. Sprawdzałem je kilkukrotnie multimetrem i zawsze było 12V na obu stykach bezpiecznika. Okazało się, że dopiero przy większym obciążeniu styków, przepływ prądu zanikał. Drobna korekta styków gniazda bezpiecznika załatwiła problem.
-
- Aktywny
- Kontakt:
Proszę bardzo. 
Brawo ja

Brawo ja

Ostatnio zmieniony 24 kwie 2024, o 19:46 przez etac, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto zapis CYTUJ
Powód: usunięto zapis CYTUJ
-
- Świeżak
- Imię: Sławomir
- Samochód: Spark
- LPG: NIe
- Kontakt:
czólko!dzida pisze: ↑29 mar 2024, o 11:52
Mam chyba podobnie w swoim sparku. Ale wybaczcie pytanie laika. Co znaczy podać plus na na styk bezpiecznika? Z akumulatora z plusa mam kabelek dać do bezpiecznika od spryskiwacza?? nie jebnie?
-
- Aktywny
- Kontakt:
Tak jak napisałeś: bezpiecznik jest w obwodzie wpięty i po włączeniu spryskiwaczy przepływa przez niego prąd. Jeżeli go wyjmiesz to masz 2 styki: jednym dopływa prąd po włączeniu spryskiwaczy a drugi styk prowadzi do pompki spryskiwaczy. Jeżeli podasz + z bezpośrednio z Aku na styk 1 to nic się nie zadzieje ale po podaniu + na styk 2 powinna ruszyć pompka (jest to tzw podanie prądu na krótko). Jeżeli pompka ruszy tzn. Że jest sprawna i wina jest w instalacji gdzieś.