Wymiana łańcucha rozrządu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Agnieszka
- Samochód: spark
- Silnik: 1.2 benzyna
- Kontakt:
Wymiana łańcucha rozrządu
Witam Was. Nie chcę się powtarzać ale szukałem na forum i znalazłem tylko pokrywne tematy. Mam Spark z 12.2010. Przebieg 150.000km. Nie wiem co robić z łańcuchem rozrządu i samym rozrządem, czy go ruszać czy nie. Niby z autem nic się nie dzieje, nie słyszę by brzęczał jakoś charakterystycznie ale to może już na niego czas? Drugie pytanie- kiedy wymieniać pompę wody i czy jest to związane z wymianą rozrządu?
-
- Aktywny
- Reputacja: 1
- Imię: Rafał
- Samochód: Spark LT
- Silnik: 1,2
- Kontakt:
Re: Wymiana łańcucha rozrządu
Jak się nic z rozrządem nie dzieje (nie hałasuje) to nie rusz. Jak pompa nie cieknie to też nie rusz.
Ja mam (licznikowo
) 173 tkm i nic z tych rzeczy nie robiłem i nie zamierzam póki nie będzie powodu
Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego RMX3393 przy użyciu Tapatalka
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Łańcuch powinno się wymieniać co 240.000 km lub 10 lat.
Przejechanych kilometrów jeszcze nie masz ale wiekowo powinno się już wymienić rozrząd ze względu na starzenie się tworzywa z którego zrobione są prowadnice.
Pompa wody jest na pasku osprzętu więc jeśli nie hałasuje i nie cieknie to nie trzeba jej na razie ruszać.
Przejechanych kilometrów jeszcze nie masz ale wiekowo powinno się już wymienić rozrząd ze względu na starzenie się tworzywa z którego zrobione są prowadnice.
Pompa wody jest na pasku osprzętu więc jeśli nie hałasuje i nie cieknie to nie trzeba jej na razie ruszać.
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Agnieszka
- Samochód: spark
- Silnik: 1.2 benzyna
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc