Spark M300 - piszczenie z bębnów i 40% różnicy prawy-lewy na "ścieżce"

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
ozi1024
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Ozi
Samochód: Spark
Silnik:
Kontakt:

Spark M300 - piszczenie z bębnów i 40% różnicy prawy-lewy na "ścieżce"

Post autor: ozi1024 » 19 wrz 2020, o 13:56

Dzień dobry wszystkim!

W M300 pojawiły się niedawno 2 problemy:

1. W momencie puszczania hamulca nożnego lub opuszczania ręcznego słychać pojedynczy, wyraźny pisk z obydwu bębnów. Czy dobrze przypuszczam, że może to oznaczać konieczność wymiany sprężynek w bębnach? Mogą skrzypieć ze starości? Spark 8-letni, przebieg 62k, jeżdżony głównie w mieście (niby mało, ale regularnie i raczej agresywnie, więc dużo częstych hamowań i nie jest to chyba zatem kwestia "zastania"). Był w serwisie z tego powodu gdzie "wszystko przeczyszczono", ale problem powrócił już na drugi dzień, więc chyba pozostaje mi zająć się tematem kompleksowo samemu :D

2. Na "ścieżce" na rolkach lewy bęben hamuje dużo słabiej niż prawy (różnica ~40% zarówno na nożnym, jak i ręcznym, co powinno wykluczać kwestię odpowietrzenia układu). Rok temu serwis wymieniał zapieczone cylinderki z obydwu stron i płyn hamulcowy, więc te elementy bym wykluczył. A skoro nic nie dało wspomniane wyżej "przeczyszczenie wszystkiego" - próbować z wymianą samoregulatora? Czy rozsądnie będzie po prostu kupić nowe wszystko (szczęki, samoregulator, wszystkie sprężynki), żeby "odświeżyć" tył po tych 8 latach od nowości, czy to złe podejście?

Zamiast latać do mechaników, chciałbym spróbować podejść do tematu sam - kiedyś się wymieniało z dziadkiem hamulce z Matizie, więc podstawowa wiedza, rozsądek i świadomość jak to ogarnąć chyba jest :)

Dla formalności - z przednimi hamulcami nie ma najmniejszego problemu (zarówno z siłą, jak i rozkładem siły hamowania prawo-lewo), chodzi tylko o tył.

Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

Awatar użytkownika
adammalecki
Specjalista
Reputacja: 11
Imię: Adam
Samochód: Cruze LS+MR,Spark LT
Silnik: 1.6 124KM, 1.2 84KM
Kontakt:

Re: Spark M300 - piszczenie z bębnów i 40% różnicy prawy-lewy na "ścieżce"

Post autor: adammalecki » 19 wrz 2020, o 16:10

Co prawda nie w Sparku ale w mojej starej Astrze też waczyłem kiedyś z bębnami. Czyszczenie regulacja wymiana jakiś tam elementów. Temat wracał co kilka miesìęcy.
Jak kupiłem wszystko nowe i to chyba Boscha zapomniałem o temacie na kilka lat. Pewnie nowemu właścicielowi do dziś służy.
Nic nie jest szczególnie trudne, jeżeli podzielisz to na małe zadania.
- Henry Ford

jackur69
Świeżak
Imię: Jack
Samochód: Aveo
Silnik: 1,2
LPG: Zavoli
Kontakt:

Post autor: jackur69 » 19 wrz 2020, o 19:57

Dla mnie trzeba zrobić regulację bębna zmniejszyć luz między bębnem a szczęką w tym kole co słabiej hamuje

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 19 wrz 2020, o 20:16

Zdjąć bębny, przeczyścić i wyregulować ponownie. Spark słynie z blokujących się tylnych bębnów.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

ozi1024
Świeżak
Imię: Ozi
Samochód: Spark
Silnik:
Kontakt:

Post autor: ozi1024 » 24 wrz 2020, o 18:36

Dzięki za wszystkie rady. Wspólnymi siłami z serwisem i po ponownym przeczyszczeniu układu udało się zejść na ścieżce do 20-kilku % różnicy, czyli nie idealnie, ale w normie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Spark Mechanika”