świece
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
świece
Jakie dokładnie świece fabryczne, typ/symbol, montowane są w silnikach 1.8 z inst. LPG? Jaki zamiennik? Mam już przejechane około 40 tys. km i chyba niewymieniane przy ostatnim trzecim przeglądzie (27 tys. km) . Trochę to przegapiłem. Szukałem, ale nie mogę znaleźć tego wątku o świecach:zastanawiasie:
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Re: świece
http://forum.chevroletteampoland.com/vi ... &start=175
andree1510 pisze:Info z ostatniej chwili świece NGK ZFR6U-9 w serwisach potaniały i kosztują 23zł
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki!
Okazało się, że jednak przy ostatnim przeglądzie miałem wymienione świece
Okazało się, że jednak przy ostatnim przeglądzie miałem wymienione świece

- Fachman
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Przy LPG należy robić to co 15kkm
-
- Świeżak
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
Bez przesady z tymi 15 kkm, możesz spokojnie wymienić po 30kkm.
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
Można, ale dostaje cewka ( gaz gorzej przewodzi prąd stąd iskra musi być lepsza ). Chyba, że masz świece premium ( irydowe lub platynowe ) one spokojnie wytrzymają na gazie 30 tyś.chopin12 pisze:Bez przesady z tymi 15 kkm, możesz spokojnie wymienić po 30kkm.
Ale zanim zaczniesz oszczędzać na świecach sprawdź sobie cenę cewki

- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
No nie ma dramatu, ja ostatnio wymienilem na delphi (cewke) i wygląda na to że dostałem oryginał - nie mogę doszukać się różnić w stosunku do oryginału. Używam świec platyn-iryd ale i tak wymieniam co 15kkm także chyba obala to tezę ze częsta wymiana świec nawet tych lepszych przedłuża życie cewki która pożyła około 100kkm.
Oczywiście jestem jednym przypadkiem więc możliwe że miałem pecha

-
- Stały bywalec
- Reputacja: 2
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze1,8/Spark1,0
- Silnik: Chyba jest jakiś?
- Kontakt:
100tyś. km to chyba i tak nieźle jak na zagazowaną cewkę?
Gdyby padła po 30 tyś. to można by marudzić.
PS
Z tego co widziałem ( chyba na konkurencyjnym forum ) to na ogół nie pada cewka jako cewka tylko izolacja na przewodach dochodzących do świec ( wysokie napięcie, wibracje silnika + wysoka temperatura w pokrywie zaworów ) . Jest nawet jakiś rosyjski film jak gościu rozwierca i dłutkuje otwór w przebitej izolacji a potem uzupełnia całość Poxipolem - SKUTECZNIE NAPRAWIAJĄC CEWKĘ. Czyli w zasadzie to takie jakby uszkodzenie kabli wysokiego napięcia, które na gazie i tak zwykle wymieniałem co 80 tyś. km. Niefartownie ( dla właścicieli
)w Cruzie cewka i przewody są zintegrowane.

Gdyby padła po 30 tyś. to można by marudzić.
PS
Z tego co widziałem ( chyba na konkurencyjnym forum ) to na ogół nie pada cewka jako cewka tylko izolacja na przewodach dochodzących do świec ( wysokie napięcie, wibracje silnika + wysoka temperatura w pokrywie zaworów ) . Jest nawet jakiś rosyjski film jak gościu rozwierca i dłutkuje otwór w przebitej izolacji a potem uzupełnia całość Poxipolem - SKUTECZNIE NAPRAWIAJĄC CEWKĘ. Czyli w zasadzie to takie jakby uszkodzenie kabli wysokiego napięcia, które na gazie i tak zwykle wymieniałem co 80 tyś. km. Niefartownie ( dla właścicieli

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
Możesz przypomnieć dokładny model i nr tej cewki? Ewentualnie źródło nabycia?Avatar pisze:No nie ma dramatu, ja ostatnio wymienilem na delphi (cewke) i wygląda na to że dostałem oryginał - nie mogę doszukać się różnić w stosunku do oryginału. Używam świec platyn-iryd ale i tak wymieniam co 15kkm także chyba obala to tezę ze częsta wymiana świec nawet tych lepszych przedłuża życie cewki która pożyła około 100kkm.
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Nie wiem na cewce mam wybity numer taki sam jak na starej GM. Producent to Delphi a jakiś ich numer katalogowy może ma huri na swojej fakturze bo ja ją mam od niego