Cewka zapłonowa.

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Marineros
Stały bywalec
Reputacja: 0
Imię: Łukasz
Samochód: Chevrolet Cruze
Silnik: 1.6 115 km
LPG: Lpg
Kontakt:

Cewka zapłonowa.

Post autor: Marineros » 22 cze 2023, o 16:37

Wracając dziś z pracy silnik zaczął mi klekotać jakby na trzy cylindry. Zapaliła się kontrolka ESP i kontroli trakcji. Przy wciskaniu zapalała się check engine a przy puszczaniu pedału gazu gasła. Teraz już swieci cały czas. Sczytałem błąd. P0301. Chyba chodzi o cewkę. Warto oddawać do mechanika czy raczej samemu wymieniać cewkę? To chyba nic trudnego prawda? Czy się mylę. 🤔🤔🤔😁😁😁

murdertul
Bywalec
Reputacja: 3
Imię: Dominik
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
LPG: Tak BRC SQ24
Kontakt:

Re: Cewka zapłonowa.

Post autor: murdertul » 22 cze 2023, o 22:12

Zdjąć plastik z napisem ECOTEC
Odpiąć wtyczkę z prawej strony ze starej cewki
Odkręcić 2 śrubki Torx T40
Wyciągnąć starą, włożyć nową cewkę i całą resztę powtórzyć odwracając czynności.
Można podpiąć pod manuale 😎

A tak całkiem na poważnie to może pękła/uszkodziła/zużyła się świeca zapłonowa na tym 1 cylindrze?
Jak nowa cewka to od razu najlepiej nowe świece, a zawsze można najpierw sprawdzić czy po wymianie świec sytuacji jest taka sama na starej cewce.
Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC

Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Marineros » 23 cze 2023, o 03:39

No właśnie nie wiem czy to świece czy cewka. A jak sprawdzić czy to może być cewka? Jest jakiś sposób na to?

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 23 cze 2023, o 08:21

Kiedy wymieniałeś świece ?
Zawsze możesz zrobić druciarstwo i wymienić jedną świecę sprawdzić albo mega druciarstwo zamienić świece miejscami i sprawdzić czy będzie P 0301 czy inny.

Jeżeli świece będą dobre to zostaje cewka lub zawory. Niestety cewki domowymi sposobami nie sprawdzisz. Możesz jedynie wizualnie zobaczyć czy gdzieś nie ma przebicia na izolacji.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Marineros » 23 cze 2023, o 14:09

Rozumiem. Ale jakby to były zawory to by kontrolki ESP i kontroli trakcji się zaświeciły? Dodam jeszcze, bo przypomniało mi się, ze około dwa tygodnie temu podnosząc maskę znalazłem ogryzek z jabłka na silniku. Podejrzewam, ze może to była kuna. Może coś mi nadgryzła. Tylko, ze minęły te dwa tygodnie i teraz dopiero mi te objawy wyszły.

Awatar użytkownika
szary77
Bywalec
Imię: Piotr
Samochód: Cruze 1.6 LS+Premium
Silnik: 1.6 124KM NoPb
Kontakt:

Post autor: szary77 » 23 cze 2023, o 23:33

Miałem kilka lat temu to samo. Na szybko wymieniłem 4 świece na nowe. Pomogło na 2 mc-e. Widać cewka konała, ale nie była martwa. Potem już wywaliła kontrolki na zegarach i jak wjechała nowa Delphi auto jak nowe. I tak już ze 4 lata turlam się na niej i jest git. Mój gruz robi głównie trasy Punkt A-B / B-A. Zwykle trasy od 50 do 250 km w jedną stronę. Do turlania po marketach i krótkich odcinkach mam Punciaka II. On to dopiero jest pancerny. Tego 1.2 8V nie da sie od tak zabić :)

murdertul
Bywalec
Reputacja: 3
Imię: Dominik
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141KM LPG 2012
LPG: Tak BRC SQ24
Kontakt:

Post autor: murdertul » 24 cze 2023, o 06:53

Przede wszystkim jazda ze świecami o szerszej szczelinie z fabryki, zużytymi (też z czasem poszerza się szczelina), czy też z dużą ilością nagaru powoduje większą eksploatację cewki co w konsekwencji prowadzi do mniejszego napięcia iskry, aż w końcu iskra całkowicie przestaje się pojawiać.
Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 2012 + LPG BRC

Marineros
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Marineros » 16 lip 2023, o 17:03

Samochód został naprawiony. Mechanik wymienił świece i wszystko działa. Jednak dziś ruszyłem na nawierzchni szutrowej i koła straciły przyczepność. Zapaliła się kontrolka tc i świeciła do momentu ponownego uruchomienia samochodu. Powinno tak być?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”