Chińska nawigacja z Ali
- C77
- Fachman
- Reputacja: 12
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
Re: Chińska nawigacja z Ali
PDIM to moduł potrzebny dla ustanowienia USB w fabrycznych radiach GM
CD400/CDC400/CD500/Navi600 itd.
Jest ich kilkanaście rodzajów.
CD400/CDC400/CD500/Navi600 itd.
Jest ich kilkanaście rodzajów.
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Dziękuję za wyjaśnienie.
- szczuplin
- Fachman
- Reputacja: 16
- Imię: Szczuplin
- Samochód: Cruze, Aveo T300
- Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
- LPG: STAG4 Q-Box+
- Kontakt:
Przyszło. Koszt cła 124 zł. Koszt urządzenia 1200 zł (kupione za 315$ - 25$ w kuponach). Montaż za 2-3 tygodnie bo czekam na kamerę cofania. Na razie zdjęcia przesyłki

Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
To nie jest tak źle 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 35
- Imię: Czesław
- Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
- Silnik:
- Kontakt:
No to super! Tylko wytłumacz mi jak to możliwe, że takie niskie cło zapłaciłeś 

- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
Przesyłka DHL. W piątek skontaktował się ze mną smsowo Pan z urzędu celnego DHL i poprosił o zdefiniowanie czy jest to na użytek prywatny czy na działalność gospodarczą. Ponadto " proszę również o potwierdzenie zawartości przesyłki". Nic nie było powiedziane jak jest jej wartość. Zrobiłem wiec printscreena z aliexpresess, gdzie był ujęty numer listu przewozowego oraz opis produkty i tyle.
Na nocie księgowej z DHL:
1. należności celne wg dokumentu zgłoszenia celnego nr... 0 zł
2. należności podatkowe VAT wg dokumentu..... 124 zł
3. opłata skarbowa do AWB --- 0 zł
Na nocie księgowej z DHL:
1. należności celne wg dokumentu zgłoszenia celnego nr... 0 zł
2. należności podatkowe VAT wg dokumentu..... 124 zł
3. opłata skarbowa do AWB --- 0 zł
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Czyli cła nie zapłaciłeś tylko sam VAT (i to tylko 10%). Zna się ktoś na tym czemu tak?

-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Szczuplin! Jaką oficjalną cenę za towar przedstawiłeś dla DHL? Bo nie chce mi się wierzyć, żeby w tej materii nagle zmieniły się przepisy na elektronikę sprowadzaną z Chin, i to na mniej rygorystyczne od tych obowiązujących dwa lata temu.
W moim przypadku przy zakupie radia zadzwonił do mnie celnik z Katowic i powiadomił o nadchodzącej przesyłce i powiedział, że będzie ona podlegać odprawie celnej. Przy okazji powiedział mi też, iż celnicy wiedzą, że Chińczycy często zaniżają kwoty na fakturach w stosunku do rzeczywistej wartości towaru.
Wysłał mi tez maila, którego część cytuję poniżej:
"związku z tym proszę o:
- skan (print screen) zamówienia z serwisu aukcyjnego/sklepu internetowego oraz potwierdzenia płatności za towar.
- przesłanie wypełnionego oświadczenia w treści e-maila (odnośnie towaru trzeba napisać, co to za towar? z czego jest wykonany? do czego służy?
Ja (imię i nazwisko) ....................
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 kodeksu karnego oświadczam, iż biorę pełną
odpowiedzialność za przesyłkę AWB .............Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych
i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. zawartością w/w przesyłki jest .........................................................
oświadczam, że transport jest wliczony w wartość towaru z faktury.
Warunki transportu to DAP POLAND
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. towar nie podlega CITES.
X.X.
Departament do spraw celnych
Agencja Celna DHL- Katowice"
Zapłaciłem VAT 23% oraz 14% cło razem 514 zł.
W przypadku elektroniki cło płacimy od wartości towaru od 150E w górę.
Albo celnik był tak naiwny i uwierzył w zbyt niską cenę
, nie żądając skanu transakcji/przelewu za towar, albo towar wysłany był z któregoś kraju z Unii.
W moim przypadku przy zakupie radia zadzwonił do mnie celnik z Katowic i powiadomił o nadchodzącej przesyłce i powiedział, że będzie ona podlegać odprawie celnej. Przy okazji powiedział mi też, iż celnicy wiedzą, że Chińczycy często zaniżają kwoty na fakturach w stosunku do rzeczywistej wartości towaru.
Wysłał mi tez maila, którego część cytuję poniżej:
"związku z tym proszę o:
- skan (print screen) zamówienia z serwisu aukcyjnego/sklepu internetowego oraz potwierdzenia płatności za towar.
- przesłanie wypełnionego oświadczenia w treści e-maila (odnośnie towaru trzeba napisać, co to za towar? z czego jest wykonany? do czego służy?
Ja (imię i nazwisko) ....................
Świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań wynikającej z artykułu 233 kodeksu karnego oświadczam, iż biorę pełną
odpowiedzialność za przesyłkę AWB .............Przesyłka jest kierowana do mnie i będzie wykorzystywana przeze mnie w celach prywatnych
i nie będzie przedmiotem obrotu handlowego. zawartością w/w przesyłki jest .........................................................
oświadczam, że transport jest wliczony w wartość towaru z faktury.
Warunki transportu to DAP POLAND
Zobowiązuję się również pokryć wszelkie należności celno-podatkowe. towar nie podlega CITES.
X.X.
Departament do spraw celnych
Agencja Celna DHL- Katowice"
Zapłaciłem VAT 23% oraz 14% cło razem 514 zł.
W przypadku elektroniki cło płacimy od wartości towaru od 150E w górę.
Albo celnik był tak naiwny i uwierzył w zbyt niską cenę

- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
przykro mi, ale nie mam wiekszego doświadczenia w takich transkacjach. Wiem tylko, że deklaracje DHLu są dość wiarygodne dla UC. Może black friday ich przygiotł z ilością zamówień...
- etac
- Prezes
- Kontakt:
- Fachman
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Już te radio przewinęło się przez forum, wygląda paskudnie
jest na YT dostępny film.

- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
Podpytam jeszcze jedną kwestie. Czy po podłączeniu to urządzenie z automatu będzie wyświetlać np. prędkość , spalanie itd. Urządzenie to obsługuje canbusa czyli powinien zaciągać takie dane? czy jednak będzie trzeba kupić elm327 na bluetooth i do tego

http://allegro.pl/obd2-obd-2-trojnik-ro ... 67846.html.
Czy elm327 będzie działał jednocześnie z "zamykaczem szyb" ?
http://allegro.pl/obd2-obd-2-trojnik-ro ... 67846.html.
Czy elm327 będzie działał jednocześnie z "zamykaczem szyb" ?
- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
szczuplin navi widzi cana ale interpretuje z niego to co chce, tj. to co producent dla Ciebie przygotował, czyli jeżeli jest przez producenta dodana appka która te info pokazuje, to je pokaże ale możliwe że nie wszystkie dane.
Adaptery na ogól są bardzo ogólnie zrobione pod kątem brandu czyli Chevi/Ford/Suzuki itp wiec niektóre dane w zależności od samochodu są inaczej przedstawiane, np. Vauxhall a OPEL czy Chevi u nas a u ruskich na niektórych guzikach wysyła inne kody mimo że to te same przyciski.
U mnie na przykład nie widać chwilowego spalania mimo że taka opcja w programie jest, ale widać bez problemu predkość, przebieg, stan otwarcia drzwi, stan otwarcia okien, stopień wciśnięcia pedału hamulca w %.
Czy splitter zadziała nie wiem.
W moim radiu dane z CAN wpadają do catloga pod pozycją mcumonitor więc mając umiejętności programowania w Androdzie można napisać swoje aplikacje od 0 do obsługi wszystkiego co chcesz po CAN ale musisz też rozumieć język CAN.
Poprzez dekomplikację istniejących programów można by sprawdzić jak dostać się do sposobu wysyłania informacji do samochodu po CAN i w takim przypadku zrobisz już totalnie wszystko.
Adaptery na ogól są bardzo ogólnie zrobione pod kątem brandu czyli Chevi/Ford/Suzuki itp wiec niektóre dane w zależności od samochodu są inaczej przedstawiane, np. Vauxhall a OPEL czy Chevi u nas a u ruskich na niektórych guzikach wysyła inne kody mimo że to te same przyciski.
U mnie na przykład nie widać chwilowego spalania mimo że taka opcja w programie jest, ale widać bez problemu predkość, przebieg, stan otwarcia drzwi, stan otwarcia okien, stopień wciśnięcia pedału hamulca w %.
Czy splitter zadziała nie wiem.
W moim radiu dane z CAN wpadają do catloga pod pozycją mcumonitor więc mając umiejętności programowania w Androdzie można napisać swoje aplikacje od 0 do obsługi wszystkiego co chcesz po CAN ale musisz też rozumieć język CAN.
Poprzez dekomplikację istniejących programów można by sprawdzić jak dostać się do sposobu wysyłania informacji do samochodu po CAN i w takim przypadku zrobisz już totalnie wszystko.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
pewnie chodzi ci o dekompilację i bardziej protokół CAN niż język 

- Fachman
- Silnik:
- Kontakt:
Tak i sposób wysyłania danych do usługi która przekazuje dane do CAN poprzez adapter
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
27.11.16 zamowiłem kamerę cofania. Niestety jeszcze nie doszła. Jest sens zakładać nawigację i potem dokładać kamerę cofania? Da rade wyprowadzić jakoś kable - tak,aby uniknąć rozbiórki korpusu?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Możesz wybrać z tej wiązki kabel do kamery i umocować go tak żeby się dostać do niego wyjmując schowek pasażera, bo i tak pewnie z tamtej strony podciągniesz kabel video. Podłączenie elektryczne kamery i tak podpinasz pod lampę tylna
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
kolego szczuplin i jak chińska nawigacja? Obecnie przymierzam się do wymiany swojej chońskiej nawigacji (Windows CE) S60 o ile się nie mylę. Zastanawiam się nad propozycjami z allegro ( jedna Windows CE a druga Android) u Ciebie już śmiga ten andek ? bo słyszałem, że długo się podnosi....
Swojego chińczyka wymieniam bo on już żyje własnym życiem a serwisu brak - potrafi grać tylko jedną stroną ( i to np. tylko mp3 - reszta gra ok) nawigacja potrafi nie znaleźć sygnału GPS oczywiście jak jest najbardziej potrzebna itp.). TO co mam do przełożenia ze starej nawigacji to kamera cofania oraz tuner tv cyfrowej....ale to chyba bez problemu podpasuje do "nowej" navi....
Ktoś zapyta dlaczego z allegro a nie z Chin - gwarancja - za te kilkaset złotych wolę mieć możliwość "naprawy" gdzie w Polsce a nie oczekiwania na wysyłki, przesyłki itp.
Swojego chińczyka wymieniam bo on już żyje własnym życiem a serwisu brak - potrafi grać tylko jedną stroną ( i to np. tylko mp3 - reszta gra ok) nawigacja potrafi nie znaleźć sygnału GPS oczywiście jak jest najbardziej potrzebna itp.). TO co mam do przełożenia ze starej nawigacji to kamera cofania oraz tuner tv cyfrowej....ale to chyba bez problemu podpasuje do "nowej" navi....
Ktoś zapyta dlaczego z allegro a nie z Chin - gwarancja - za te kilkaset złotych wolę mieć możliwość "naprawy" gdzie w Polsce a nie oczekiwania na wysyłki, przesyłki itp.
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
dzisiaj bedzie zakladana. Wczora przyszla kamera cofania dopiero 

- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
Jestem po montażu radia. Byłem i jestem pełen obaw. Z uwagi na późna porę nie po testowałem tego radyjka. Jutro dam szerszą relacje. Pierwsze spostrzeżenia (sam nie montowałem radia)
- z montażem jest bardzo ciasno (minimalna wycinka z tyłu radia była konieczna)
- do działania panelu z przyciskami i podswietlenia itd trzeba ze starego radia w moim przypadku CD300 zdemontować moduł za wyświetlacza - który trzeba gdzieś schować
- radio narazie "szumi" - nie wiem do konca czym jest to spowodowane. Jutro będę szukał powodu(może gdzieś wzmocnienie jest ustawione)
- sterowanie z kierownicy działa chyba prawidłowo.
- czyta kartę pamieci 32GB - nie widzi plików FLAC (może trzeba zainstalować jakis lepszy program)
Nie sprawdziłem bluetootha, wifi, modemu, navi itd.. Reszta jutro.
ps. Lampka oświetlenia w sedanie i hb jest inna? kupiłem kamerę cofania pod Cruza i nie pasuje. Sądze, że może być od sedana. Do hatchbacka wina być taka https://pl.aliexpress.com/item/Car-Reve ... 7ecfcebe48
- z montażem jest bardzo ciasno (minimalna wycinka z tyłu radia była konieczna)
- do działania panelu z przyciskami i podswietlenia itd trzeba ze starego radia w moim przypadku CD300 zdemontować moduł za wyświetlacza - który trzeba gdzieś schować
- radio narazie "szumi" - nie wiem do konca czym jest to spowodowane. Jutro będę szukał powodu(może gdzieś wzmocnienie jest ustawione)
- sterowanie z kierownicy działa chyba prawidłowo.
- czyta kartę pamieci 32GB - nie widzi plików FLAC (może trzeba zainstalować jakis lepszy program)
Nie sprawdziłem bluetootha, wifi, modemu, navi itd.. Reszta jutro.
ps. Lampka oświetlenia w sedanie i hb jest inna? kupiłem kamerę cofania pod Cruza i nie pasuje. Sądze, że może być od sedana. Do hatchbacka wina być taka https://pl.aliexpress.com/item/Car-Reve ... 7ecfcebe48
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Lampki w sedanie są mocowane na wkręty.
- do działania panelu z przyciskami i podswietlenia itd trzeba ze starego radia w moim przypadku CD300 zdemontować moduł za wyświetlacza - który trzeba gdzieś schować - to trochę niejasno opisałeś, co za moduł??
- radio na razie "szumi" - może przejściówka od anteny nie styka?
- do działania panelu z przyciskami i podswietlenia itd trzeba ze starego radia w moim przypadku CD300 zdemontować moduł za wyświetlacza - który trzeba gdzieś schować - to trochę niejasno opisałeś, co za moduł??
- radio na razie "szumi" - może przejściówka od anteny nie styka?
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
No to mam kamerę cofania do sedana;) jakby był ktoś chętny do oddam za flaszkę.
Przepraszam, ale będe opisywał to jak laik. Tak więc za wyświetlaczem starego radia jest moduł (prostokątny). Początkowo wraz z radiem był on kompletnie wyjęty.
Jedna z białych kostek (na zdjeciu po prawej stronie) została wpięta do nowego wyświetlacza, druga została luzna. W skutek tego nie działa klawiatura, podświetlenie itd. Dopiero wypięcie tego modułu ze starego radia i podpięcie pod drugą biała kostkę rozwiązało problem. Szczerze zaskoczyło mnie takie rozwiązanie.
Sory jeszcze raz za sposób przekazu.
Przepraszam, ale będe opisywał to jak laik. Tak więc za wyświetlaczem starego radia jest moduł (prostokątny). Początkowo wraz z radiem był on kompletnie wyjęty.

Sory jeszcze raz za sposób przekazu.
-
- Wymiatacz
- Silnik:
- Kontakt:
Nic z tego nie rozumiem
, Czemu z tyłu radia w obudowie dokonałeś wycinki? Jedyny moduł z tyłu za radiem, jaki montujesz to Canbus.
Mam z tej samej firmy radio, co Ty, układ gniazd, wtyczek, przewodów i pozostałych elementów wyposażenia identyczny jak w moim radiu. Wszystko montuje się plug and play. Kompletnie nie mam pojęcia, o jakim dodatkowym module piszesz
Mógłbyś coś więcej napisać, co to za gość Ci to montował? Może jakąś fotkę podeślesz.

Mam z tej samej firmy radio, co Ty, układ gniazd, wtyczek, przewodów i pozostałych elementów wyposażenia identyczny jak w moim radiu. Wszystko montuje się plug and play. Kompletnie nie mam pojęcia, o jakim dodatkowym module piszesz

- endriu333
- Profesjonalista
- Reputacja: 8
- Samochód: Spark
- Silnik: 1.2 PB
- LPG: Landirenzo Omegas
- Kontakt:
Czekamy na dalsze relacje bo temat jest mocno interesujący...
Suzuki SX-4 S-cross 1.4 PB hybrid MY2021 +LPG KME Sky Direct / Chevrolet Spark MY2011 1.2 + LPG LandiRenzo Omegas / Suzuki GSX 1250 FA "Bandit" MY2017 1.255 PB
- szczuplin
- Fachman
- Kontakt:
dobra popaczylem dokladnie. W sumie to mam schowane cale radio cd300. Przepraszam za niescislosc. Pozniej zdemontuje i po robie foty. Na przyklad nie dziala wlacznik/ wylacznik radia - radio uruchamia sie od stacyjki..