Opadająca wskazówka poziomu paliwa

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
Su27Krakow
Stały bywalec
Reputacja: 0
Imię: Maciej
Samochód: Orlando 1.8 LT
Silnik:
Kontakt:

Re: Opadająca wskazówka poziomu paliwa

Post autor: Su27Krakow » 3 maja 2016, o 18:00

u mnie wskazówka opadła tylko raz i na tym się skończyło, a teraz działa wszystko bez zarzutu, nie mając nawet wersji silnika KL7

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 3 maja 2016, o 20:38

Po co te niepotrzebne porównania {:/ {:/ :shock: Po co to podbijanie bębenka i to od ludzi, od których najmniej się tego spodziewałem :ocochodzi: Mój post jest skierowany tylko i wyłącznie do Kol. Robbo.
Wojtku! Gdyby była taka możliwość, że każdy bez problemu może testować to rozwiązanie, niezwłocznie bym to uczynił. Ale jest inaczej.
Jeśli dopracuję projekt i patent sprawdzi się w 100%, wszystko opisze i udostępnię na forum. Nie widzę żadnego powodu na pośpiech w tej materii, a Tobie tego nie musze tłumaczyć. Przez najbliższe 2 tygodnie nic w tym temacie nie działam, bo jestem poza Bielskiem a widzę, że są pewne rzeczy do poprawienia.

Robbo
Profesjonalista
Reputacja: 0
Imię: Robert
Samochód: Orlando LPG automat
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Robbo » 3 maja 2016, o 21:08

W czym ten raban na mój post z 8 września z ubiegłego roku odpisaleś wczoraj.
Po informacji że jest jakaś szansa na usunięcie tego mankamentu to się ucieszyłem :) .
Życzę powodzenia i czekam na wyniki :Y :piwo3:
i nie zwracaj uwagi na innych :papa:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 3 maja 2016, o 21:30

No jasny karabin {:/ ja nie miałem nieprawowitych intencji! Jak bonie dydy, miałem na myśli tylko i wyłącznie koncepcję wspomożenia :o Byłem szczery jak święty.
Przecież nie wszystko co piszę jest podszyte ironią. Z drugiej strony dajecie mi do zastanowienia się nad sobą :zastanawiasie: i tym co piszę lub bardziej, jak piszę.

Czechu rozumiem cię, trudno jest rzucić rozwiązaniem, które jest dopiero na etapie rozpoznawania. Fakt też bym nie wpuścił czegoś czego nie jestem pewien. Podstawa to własne przekonanie i zweryfikowanie przez siebie. Z drugiej strony już ze swojego zawodowego podwórka mam takie zboczenie, że wiele spraw w inżynierii przyspiesza statystyka (czyli tzw hodowanie farm prototypów) . Ale oczywiście wszystko musi mieć swoją kolej, :tak: nie da się testować rowerów gdy nie wymyśliliśmy jeszcze koła lub liczba PI naszego koła odbiega jeszcze od 3,14 . ;)
Regulus pisze:A tak wychodzi budowanie napięcia a'la C77... a potem wielkie nic ;)
Coś ty Andrzejku wypił :ocochodzi: . Dotychczasowa działalność barusa na to nie wskazuje żeby gustował w dmuchaniu forumowego balona. Zapewne jak się koncepcja nie sprawdzi to barus o tym napisze, że niestety się nie udało, bo x,y,z... może poda szczegóły, może nie, jego sprawa. Żadna ujma wszak. Czego nie potrafił pojąć C77 i gdy koncepcja upadła w praktyce, brnął w kłamstwa i w siłę swojego moheru.
Wszystko udaje się tylko tym co nic nie robią. Czyli doskonale udaje im się nic.
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 3 maja 2016, o 21:59

Przepraszam kolegę barus, jeśli poczuł się urażony, bo nie taka była moja intencja, tylko trochę zdziwka nastąpiła, że zawsze chętny do pomocy i jakże kompetentny kolega takie dziwne teksty publikuje. Testuję, wiem ,ale nie powiem, może opatentuję - no sorry, ale tak to odczytałem, za co jeszcze raz przepraszam. :witam:

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 4 maja 2016, o 09:03

Regulus! W którym momencie mojego tekstu napisałem, że gdy mój pomysł sprawdzi się w 100% to go nie udostępnię na naszym forum? :(
Twoja reakcja na mój post wyżej mnie bardzo zaskoczyła :( Sam uruchamiałeś u siebie kontrolkę od LPG wiedząc już z góry, co trzeba zrobić a mimo to tyle czasu temu poświęciłeś. To nie jest w żadnym przypadku przytyk z mojej strony do Ciebie, bo sam jeszcze tego nie robiłem i sam nie mam pojęcia jak mi z tym pójdzie. Chce Ci tylko uzmysłowić jak trudno jest w Cruze dotrzeć do niektórych miejsc i ile czasu trzeba temu poświęcić :zastanawiasie:
Mam taką nadzieję, że nie wszyscy koledzy tak opatrznie zrozumieli mój tekst.
Mam taki zwyczaj, od którego nigdy nie odstępuję, że zanim udostępnię jakiś pomysł to muszę być pewny, ze to będzie działać na 100% w różnych warunkach. Jeśli by się okazało, że patent nie wypalił to o tym też napiszę. Nie mam z tym problemu.

Wojtku! Używając wyżej zwrotu „ludzi”... zupełnie niefortunnie w żadnym przypadku nie miałem na myśli Ciebie :tak:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 4 maja 2016, o 09:48

Chłopy nie ma co włosa dzielić. Nieporozumienie i tyle . Przyrównanie do C77 zadziałało jak płachta :Y
Barus strasznie jestem ciekawy co ty wymyśliłeś. Czy to rodzaj emulacji? :zastanawiasie: czy raczej sposób na kasowanie objawu? :zastanawiasie: Nie możesz słówka na priv? ;) Nie pisnę nic a nic, nawet na łożu tortur :D , zresztą ja problemu nie mam więc mnie bezpośrednio nie dotyczy, ale jestem zaintrygowany z czysto technicznej strony.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 4 maja 2016, o 12:45

Mnie też problem opadającej wskazówki (jak i ukrytego włączania klimy przy nadmuchu na szybę) nie interesuje, ale nie chciałbym stosowania podwójnych standardów. Gardzę metodami C77 i nie chciałbym ich na tym forum. Ale może to mój problem... czas zastanowić się nad sobą.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 6 maja 2016, o 09:52

wszim pisze: Barus strasznie jestem ciekawy co ty wymyśliłeś. Czy to rodzaj emulacji? :zastanawiasie: .

Wojtku! Nie uchylam się od Twojej prośby, ale dzisiaj dopiero wróciłem do Bielska.
Jak dzisiaj nie zdarzę to na pewno jutro coś na ten temat napiszę. Musze się trochę ogarnąć.
Tylko nie próbuj wywierać presji na mnie, bo już wiesz, że tego nie lubię :D
Na marginesie dodam, że nie wchodzą w rachubę żadne emulatory ani ich modyfikacja.
Tego typu rozwiązania nigdy nie brałem pod uwagę.

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 6 maja 2016, o 10:44

Spokojnie ogarnij, nie piekarnia, słowackie autopotahy skutecznie wyuczyły mnie cierpliwości. :D Mnie to niepotrzebne, jedynie zwykła ciekawość lub wręcz wścibskość.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 7 maja 2016, o 14:36

Według mnie skutecznym sposobem na pozbycie się problemu z opadającym wskaźnikiem poziomu paliwa, od czasu do czasu, przy jeździe na LPG jest jego ożywienie, czyli spowodowanie jego systematycznego opadania w trakcie jazdy. Wiem, że w tym momencie nie odkryłem Ameryki :D
Kiedy ASO i Czakram w Tarnowie stwierdzili, że nie są w stanie usunąć tego problemu to natychmiast wpadł mi do głowy pomysł, aby uruchomić wskazanie poziomu LPG na wskaźniku benzyny. Ale do tej pory jakoś nie mogłem się zmobilizować i zabrać za to.
Działa to w ten sposób, że kiedy uruchomimy silnik na benzynie wskaźnik pokazuje poziom benzyny a kiedy silnik osiągnie odpowiednią temperaturę i przełączy się automatycznie na gaz, w tym samym czasie automatycznie przełączy się wskazanie poziomu paliwa z PB na LPG. Od kiedy zastosowałem ten pomysł skończył się problem z opadaniem wskaźnika.
Tylko tyle i aż tyle, bo poświęciłem dużo czasu, aby to wszystko ogarnąć. Przy okazji dowiedziałem się jak działa wskaźnik paliwa w Cruze a właściwie to jego procesor i czasami dziwne jego zachowanie. O samym wskaźniku poziomu LPG też mam ciekawe spostrzeżenia.
Jeśli kogoś zainteresuje ten temat to napiszę więcej szczegółów i dodam wideo.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 7 maja 2016, o 14:38

dział manuale czeka na ciebie ;)

Ja z swoje strony powiem, ze wtyczka do pompy ma 4 piny:
1 Sterowanie pompy paliwa
2 Masa
3 Odniesienie dolne czujnika poziomu paliwa
4 Główny sygnał czujnika poziomu paliwa

Ciekaw jestem co się stanie jak na sygnał poziomu paliwa podamy sygnał poziomu LPG ( z pomocą odpowiedniego modułu, przełączalnego)
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 7 maja 2016, o 16:06

barus pisze: Działa to w ten sposób, że kiedy uruchomimy silnik na benzynie wskaźnik pokazuje poziom benzyny a kiedy silnik osiągnie odpowiednią temperaturę i przełączy się automatycznie na gaz, w tym samym czasie automatycznie przełączy się wskazanie poziomu paliwa z PB na LPG
Czyli tak jak w Astrze IV z fabryczną instalacją LPG.
Opisz co zrobić w nowym temacie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 7 maja 2016, o 23:20

Czyli taka trochę quasi emulacja to będzie. Pomysł mi się podoba. Barus masz video - zapodaj.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 8 maja 2016, o 20:14

etac pisze:dział manuale czeka na ciebie ;)

Ciekaw jestem co się stanie jak na sygnał poziomu paliwa podamy sygnał poziomu LPG ( z pomocą odpowiedniego modułu, przełączalnego)
Nie bardzo kumam co miałeś na myśli :ocochodzi: Przecież właśnie to zrobiłem :ocochodzi:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 8 maja 2016, o 20:21

no to podlinkuję żeby była kontynuacja viewtopic.php?f=139&t=2552&view=unread#unread

tobi85
Aktywny
Reputacja: 1
Imię: Miłosz
Samochód: Orlando LT+ lpg
Silnik: 1.8 + lpg
Kontakt:

Post autor: tobi85 » 29 sie 2016, o 21:54

Panowie mam powiązany problem niestety...
Otóż odpalilem auto zrobiłem około 40km z 2 przerwami po okolo 30 min, na koniec jazdy wypakowalem zakupy chcialem przestawić auto a tam zapalona rezerwa, napis FILL FUEL i komunikat na środkowym wyświetlaczu że trzeba zatankować paliwo, zdazyło mi się to już drugi raz za pierwszym razem było ok po godzinie dzis juz nie sprawdzalem. Przekrecenie kluczyka drugi raz nic nie dało, paliw jest około polowy zbiornika.
Może coś ktoś doradzić?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 29 sie 2016, o 21:59

a przeczytałeś ten wątek?

tobi85
Aktywny
Reputacja: 1
Imię: Miłosz
Samochód: Orlando LT+ lpg
Silnik: 1.8 + lpg
Kontakt:

Post autor: tobi85 » 29 sie 2016, o 22:18

Opadajacy wskaźnik paliwa podczas jazdy to chyba nie to samo co wskazanie pustego baku podczas uruchomienia silnika

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 29 sie 2016, o 22:32

No to słabo ten fakt wyartykułowałeś. Może nie jest to więc problem do tego wątku. Może to być usterka czujnika poziomu paliwa w zbiorniku lub elektryczna w doprowadzeniu z niej sygnału.

barus
Wymiatacz
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 31 sie 2016, o 20:59

tobi85 pisze:Opadajacy wskaźnik paliwa podczas jazdy to chyba nie to samo co wskazanie pustego baku podczas uruchomienia silnika
Dokładnie to samo :tak:

Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur » 9 lip 2017, o 20:11

Aveo T255, 1.2 16v, 84 KM, 2009 rok, instalacja Stag na sterowniku Qbox plus. "Problem" bardzo podobny, a mianowicie zafałszowane wskazania poziomu benzyny podczas eksploatacji na LPG. Przykład: jazda na LPG, wskazówka poziomu benzyny na 0, co jakiś czas świecąca się rezerwa. Tankowanie 11,5 litra a więc ćwiartka zbiornika. 0+1/4=1/4 jak dla mnie, wskazówka poziomu benzyny ma inne zdanie w tym temacie i dla niej 0+1/4=1/2 :D Kilka dni jazdy na LPG, odcinki po 27 km, na gaz przełącza się albo po rozruchu albo po 200-300 metrach - jak to w lato. Przejechane 220 km w tym 99,9% na LPG i wskazania poziomu benzyny 1/4 baku.
Wkurzające trochę, ale nie chce mi się tankować do pełna i wozić niepotrzebne kilkadziesiąt kg. Jakieś pomysły na rozwiązanie?

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: wszim » 9 lip 2017, o 20:51

MIDO ma takie samo auto jak ty, też zagazowane i nigdy nie zwracał uwagi na taki problem? :zastanawiasie: Z drugiej strony skoro zatankowałeś 1/4 to w końcu tyle pokazało, choć po czasie. Może wcześniej stałeś na górce przechylony ?

Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur » 9 lip 2017, o 20:59

Stałem na płaskim. Mam wrażenie, że wskazówka pokazywała zbyt niski poziom paliwa przed zatankowaniem, ale zapomniałem wspomnieć o jednej przypadłości - Po rozruchu zimnego silnika (o ile w lato przy obecnych temperaturach silnik może być zimny...) wskazówka pokazuje polowe zbiornika, po 15-20 km na LPG opada do 1/4. Po 12h ponowny rozruch i identyczna sytuacja.

Ogólnie nie jest to problem który mnie jakoś drażni, pytam z czystej ciekawości :)

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 91
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 10 lip 2017, o 07:30

Nie wiem jaki tam jest kształt zbiornika ale może być tak, że wystarczy małe nachylenie przy tej ilości paliwa w baku i wskazania są jakie widzisz.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”