Nie działający centralny zamek na pochyłym parkingu
Nie działający centralny zamek na pochyłym parkingu
Pytanie do użytkowników, otóż zdarzyło mi się kilkukrotnie że parkując samochód na pochyłym terenie nie działa centralny zamek. Ostatni przypadek to, nie działa pilot przy zamykaniu, no to co zamykam z manualnie. Wracam i co, pilot dalej nie działa ale i też nie działa próba otwarcia samochodu kluczykiem. Udało się kiedy zdesperowany przytrzymałem przycisk otwierania na kluczyku około trzydziestu sekund. Kiedy indziej znów zamknął z pilota otworzyłem z kluczyka, niestety alarm był cały czas aktywny i sygnalizował dźwiękiem i światłe, po kilu minutacg pstrykania udało się wyłączyć alarm . Uprzedzę może dywagacje na temat baterii, nowa.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, o 23:21 przez magnus99, łącznie zmieniany 1 raz.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Nie działający centralny zamek .
Coś więcej z historii auta?
- szyba wymieniania?
- pierwszy właściciel?
- jakieś naprawy?
- auto krajowe?
- jakieś dodatkowe montaże dodatkowe?
i inne
- na każdym pochyleniu, czy tylko w jednym miejscu?
- szyba wymieniania?
- pierwszy właściciel?
- jakieś naprawy?
- auto krajowe?
- jakieś dodatkowe montaże dodatkowe?
i inne
- na każdym pochyleniu, czy tylko w jednym miejscu?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- szyby nie wymieniane
- auto nie bite
- kupione w kraju od pierwszego właściciela jeszcze w okresie gwarancyjnym
- w historii serwisowej żadnych napraw, poza standardem dla cruza
- żadnych dodatkowych gadżetów
- oba przypadki na tym samym parkingu, obojętnie czy przechył boczny czy wzdłużny, jednak parking o dość dużym nachyleniu
-
- auto nie bite
- kupione w kraju od pierwszego właściciela jeszcze w okresie gwarancyjnym
- w historii serwisowej żadnych napraw, poza standardem dla cruza
- żadnych dodatkowych gadżetów
- oba przypadki na tym samym parkingu, obojętnie czy przechył boczny czy wzdłużny, jednak parking o dość dużym nachyleniu
-
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Jeżeli ten sam parking, to raczej otoczenie ma wpływ, a nie sam samochód.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
Re: Nie działający centralny zamek na pochyłym parkingu
Być może, rejon poczty, dworca kolejowego, dużo fal elektromagnetycznych.
- Fachman
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
Zgadzam się że mogło by to mieć wpływ na zasięg reakcji ale czy na działanie w ogóle?
Mi raz potrafi zaskoczyć z 50m raz ma problem z 10m ale weźmy też pod uwagę pozycję samochodu względem nas i inne samochody na trasie fal radiowych.
Jeżeli jest problem z otwarciem stojąc przy przedniej szybie to proponowałbym jednak wymienić baterię w pilocie nawet ponownie.
Mogłeś kupić starego leżaka.
Mi raz potrafi zaskoczyć z 50m raz ma problem z 10m ale weźmy też pod uwagę pozycję samochodu względem nas i inne samochody na trasie fal radiowych.
Jeżeli jest problem z otwarciem stojąc przy przedniej szybie to proponowałbym jednak wymienić baterię w pilocie nawet ponownie.
Mogłeś kupić starego leżaka.
Pilot wcz. pracuje na częstotliwości ok. 430MHz, (od 427 do 433), na tych częstotliwościach pracuje dosłownie wszystko, krótkofalowcy, służby, taxi, ochrona, TV i bóg wie co jeszcze - zrobił się tam istny śmietnik.
Pilot nadaje kod cyfrowy z mocą kilku mili watów (mW), najsłabszy nadajnik profesjonalny np. ochrony to 5W, , taxi ok 20W, pozostali to rożnie była, od kilku watów do kilkuset a nawet tysięcy watów, czyli jak by nie było, każdy sygnał jest mocniejszy od pilota centralnego zamka i w niewielkiej odległości może skutecznie zakłócić i uniemożliwić otwarcie samochodu.
Kilka razy sam tak się załatwiłem, idąc do auta korzystałem z ręcznej radiostacji i sam siebie blokując dziwiłem się że nie mogę otworzyć auta,
Kilka razy zdarzyło mi się zablokować sąsiadów, prowadząc pogaduchy na 433.500 nawet z nie dużą mocą skutecznie blokowałem im możliwość za sterowania centralnym zamkiem.
Pilot nadaje kod cyfrowy z mocą kilku mili watów (mW), najsłabszy nadajnik profesjonalny np. ochrony to 5W, , taxi ok 20W, pozostali to rożnie była, od kilku watów do kilkuset a nawet tysięcy watów, czyli jak by nie było, każdy sygnał jest mocniejszy od pilota centralnego zamka i w niewielkiej odległości może skutecznie zakłócić i uniemożliwić otwarcie samochodu.
Kilka razy sam tak się załatwiłem, idąc do auta korzystałem z ręcznej radiostacji i sam siebie blokując dziwiłem się że nie mogę otworzyć auta,
Kilka razy zdarzyło mi się zablokować sąsiadów, prowadząc pogaduchy na 433.500 nawet z nie dużą mocą skutecznie blokowałem im możliwość za sterowania centralnym zamkiem.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.