Witam,
Tak jak w temacie po odpaleniu silnika na biegu jałowym faluja obroty. Falowanie odbywa się w przedziale ok 900 - 1300. Zazwyczaj wygląda to tak, że po odpaleniu silnika w ciągu minuty zafaluja obroty raz i już jest ok. Chyba, że auto stałoby dalej to po jakimś czasie znowu zafaluja..
Niedawno miałem uszkodzona sonde lambda i wymieniłem ją na nową ale nie pamiętam czy przy uszkodzonej tez obroty byly nie równe.
Nierówna praca silnika na biegu jałowym
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Nierówna praca silnika na biegu jałowym
Jaki przebieg?, jest LPG?,przepustnica czysta?, nie ma błędów check engine?

-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tomek
- Samochód: Cruze 1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Przebieg 40,000.
LPG nie ma.
Błędów nie ma.
Przepustnica nie wiem nie sprawdzalem..
LPG nie ma.
Błędów nie ma.
Przepustnica nie wiem nie sprawdzalem..
- etac
- Prezes
- Reputacja: 302
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Sprawdz wszystkie połaczenia ukladu zasilania. Wszystkie wezyki, czy nie spałdly, lub nie są popekane.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Sprawdż to co powyżej - jak nie pomoże to może być silniczek krokowy - pod komputer
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
-
- Bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LPG LS+
- Silnik:
- Kontakt:
Przyczyny falujących obrotów można szukać w wielu miejscach. Jednymi z podejrzanych mogą być: filtr zapchany filtr powietrza, przybrudzony przepływomierz, źle wyregulowana instalacja lpg,słabe świece(przy zapalaniu) bądź chrzczone paliwo; w starszych autach falujące obroty były jak auto dostawało lewego powietrza.
Zdejmij osłonę filtra sprawdź jego stan-przedmuchaj przepływomierz. Wszystko dobrze poskręcaj. Jeśli bez zmian-to sprawdź czy na benzynie i lpg problem występuje tak samo-jeśli tylko na lpg to pewnie regulacja.
Jako posiadacz nowego katalizatora troszkę się oczytałem i on też może powodować takie zachowanie jeśli jest zapchany. Po zapalenie auto się dusi i obroty falują,ale 40 tys to za mało jak na katalizator. U kolegi w peugoecie tak było ze jak zapalał to falowały,aż w końcu auto zaczęło po zapaleniu gasnąć i wtedy padła diagnoza na kat tylko on miał 170 tys,a tu 40 tys mało możliwe. Na razie popróbuj wszystko posprawdzać i pojeździj trochę na jakiejś dobrej benzynie 95 np z BP i sprawdź efekty
Zdejmij osłonę filtra sprawdź jego stan-przedmuchaj przepływomierz. Wszystko dobrze poskręcaj. Jeśli bez zmian-to sprawdź czy na benzynie i lpg problem występuje tak samo-jeśli tylko na lpg to pewnie regulacja.
Jako posiadacz nowego katalizatora troszkę się oczytałem i on też może powodować takie zachowanie jeśli jest zapchany. Po zapalenie auto się dusi i obroty falują,ale 40 tys to za mało jak na katalizator. U kolegi w peugoecie tak było ze jak zapalał to falowały,aż w końcu auto zaczęło po zapaleniu gasnąć i wtedy padła diagnoza na kat tylko on miał 170 tys,a tu 40 tys mało możliwe. Na razie popróbuj wszystko posprawdzać i pojeździj trochę na jakiejś dobrej benzynie 95 np z BP i sprawdź efekty