Playlisty tworzy się gdybyśmy chcieli z nośnika USB mieć uporządkowane foldery z muzyką w różnej formie ale osiągalne w prosty sposób z poziomu samochodu poprzez jedną listę do odtwarzania. Do tego służy własnie playlista dzięki której nie trzeba poruszać się po np. widoku folderu tylko można zbudować dowolne sekwencje utworów znajdujące się na nośniku USB według naszych upodobań bądź upodobań żony.
U mnie akurat playlisty użytkowane są na co dzień, gdyż są szybciej wywoływane niż widoki folderów a i mogę utworzyć odrębne zestawienia utworów jak jeżdzę sam a inne jak jeżdzę z żoną mimo tego że utwory przeplatają się wewnątrz tych samych folderów.
Problem z listami w formacie .m3u obrazuje zdjęcie:

Krzaczki pojawiają się na końcu playlisty, z czego się biorą, trudno powiedzieć, zauważyłem że najcześciej pojawiają się gdy playlista jest bardzo długa 60+ utworów. Wpisy z krzaczkami lecą przez kolejne XX pozycji z reguły gdy spróbujemy odtworzyć taki utworów odtwarza się pierwszy, alfebetycznie zindeksowany utwór czyli z znakami specjalnymi na początku "(!@#" lub "A".
Playlisty zapisane w formacie m3u bądź m3u8 poprzez Foobar2000 oraz WinAMP (oba zapisują ten format trochę inaczej) posiadają wyżej opisany problem.
Rozwiązaniem na ten problem jest zapisywanie playlist w formacie .PLS który zapisuje więcej informacji i w inny sposób a co najważniejsze, zapisuję ogólną ilość utworów na playliście co podejrzewam powoduje że wspomniany problem nie występuje. Format PLS jest oficjalnie wspierany przez GM i jest opisany w instrukcji jako obsługiwany. Po załadowaniu playlisty w tym formacie, efekt jest następujący:

Wszystko jest OK i ostatnim utworem jest utwór z playlisty, po przewinięciu dalej, wracamy do pierwszej pozycji.
Sprawa była dosyć uciążliwa w przypadku dojścia do końca playlisty także mam nadzieje że przyda się osobą borykającym się z podobnym problemem.
Warto pamiętać równiez o tym iż w momencie otwarcia pliku playlisty wyświetlana jest lista nazw plików znajdujących się w playliście.
Dopiero po zatwierdzeniu odtwarzania poprzez wywołanie dowolnego utworu, przy następnym przeglądaniu listy pojawiają się już tagi zapisane w pliku zamiast nazwy plików, dlatego na ostatnich dwóch zdjęciach widać różne wartości na wyświetlaczu.