Jak włączyć nawigację, niedziałający aux

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
wilder93
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Mateusz
Samochód: cruze
Silnik: 1.6 benz
Kontakt:

Jak włączyć nawigację, niedziałający aux

Post autor: wilder93 » 9 sie 2024, o 00:56

Witam, stałem się niedawno posiadaczem cruza z 2010r. Mam dwa pytania, szukałem po forum i na youtubie, ale niestety nie potrafię tego znaleźć. Mianowicie - jak uruchomić nawigację? Próbowałem wciskać wszystko po kolei, ale nic się nie udaje. Mam fabryczne radio z ekranem jak na zdjęciu poniżej.

Po włączeniu radia teoretycznie widać w na ekranie opcję nawigacji. Czy jest możliwe że tylko "sobie jest" ale niekoniecznie ten model ją posiada?

Drugie pytanie mam też o aux w podłokietniku. Wpinam jacka, odpalam coś z telefonu i w sumie nic nie leci, pokazuje brak podłączonych wyjść peryferyjnych. Możliwe że to ślepe gniazdo? Bo nawet nie zaglądałem czy tam idzie jakiś przewód. W schowku mam wiązkę 2x usb i chyba iphone, ale to pewnie raczej tylko do ładowania, nie do odpalania muzyki z pendrive?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam i wybaczcie jeśli taki temat był poruszany, ale naprawdę nie potrafiłem znaleźć, a zależy mi akurat bardzo 8-)

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Jak włączyć nawigację, niedziałający aux

Post autor: etac » 9 sie 2024, o 07:23

To nie jest fabryczne radio, to może być sprzęt jeszcze na Windows ce, lub jakieś stare na android.
Podejrzewam że gniazdo aux nie zostało podpięte
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Reputacja: 126
Imię: Dorota
Samochód: Jaguar E-Pace 2020
Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2024, o 07:25

Ja tam widzę chińskie radio a nie fabryczne. Możesz zrobić lepsze zdjęcie? Literki nie są czasem chińskie?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

wilder93
Świeżak
Kontakt:

Post autor: wilder93 » 9 sie 2024, o 07:26

Przepraszam, źle się wyraziłem. Nie miałem na myśli tego co jest na ekranie. Chodziło mi o panel :) zdjęcie nie jest moje, a z internetu. Chciałem po prostu ukazać front.

Awatar użytkownika
dokia
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2024, o 07:28

Front czego? Jeśli masz na myśli klawisze to przy wielu chińczykach one zostają ale tracą funkcjonalność.
Jednak przydałoby się nam zdjęcie tego co masz. Wrzuć nam fotkę z włączonym radiem to będzie wiadomo jaki model radia. Na tych klawiszach to nie ma nic do nawigacji, radia z 2010 też nie były dotykowe i rzadko miały nawigację. Na dole między fotelami nie masz żadnych pokręteł i guziczków?
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

wilder93
Świeżak
Kontakt:

Post autor: wilder93 » 9 sie 2024, o 07:34

Tak wygląda.
Załączniki
1723181642922.jpg

Awatar użytkownika
dokia
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2024, o 07:37

No i to też Chińczyk, masz z lewej typowy „reset” i slot na „karta„ ale nie widzę tam karty. Będzie łatwo wymienić na chińczyka z android bez karty.

wilder93
Świeżak
Kontakt:

Post autor: wilder93 » 9 sie 2024, o 07:39

Karta była, ale gdy sprawdzałem ją w kompie, to nawet jej nie czytało :D Czyli co, na tym radiu średnio odpalę nawigację? Generalnie i tak używam tej z telefonu, ale pomyślałem że skoro byłaby taka opcja w radiu, to dlaczego miałaby być niesprawna.

Awatar użytkownika
dokia
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2024, o 07:52

To włóż te kartę której nie czytało w kompie, tam nie musiało. Tak jak Prezes napisał to może być na WinCE, więc to specjalny system do takich nawigacji, działa na WinCE na pewno AutoMapa ale musisz wykupić subskrypcję, ona jest płatna i pobrać sobie ze strony
https://www.automapa.pl/nawigacja/kup

Jednak przy obecnych mapach za free to bez sensu inwestycja w tak zamierzchłe rozwiązania. Czy masz jakieś pudełko widoczne w schowku pasażera? Bo u mnie przy Chińczyku było tam DVD aby filmy oglądać i dodatkowe USB do pendrive i mapę miałam wtedy tam na pendrive

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 9 sie 2024, o 08:48

Na 100% to stare chińskie radio na WinCE.

Aux na nim nie działa, chyba że ktoś powiecil trochę czasu i podopinal wszystko. Na pewno nie działa oryginalne gniazdo USB, musi być gdzieś kabelek do wpięcia usb.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
dokia
Kontakt:

Post autor: dokia » 9 sie 2024, o 08:56

Tak, kabelka z gniazdem USB szukaj w schowku pasażera, tam było najczęściej montowane, albo tuż przy tunelu środkowym. To było dobre rozwiązanie 10 lat temu, tj te radio. Teraz trochę bez sensu i mało funkcjonalne. Wymień na innego chińczyka

Dodano po 16 minutach 2 sekundach:
Mam w archiwum stare mamy do WinCE, ale to jest chyba grudzień 2016 bo z takimi auto z chińczykiem kupiłam w 2017 roku. Jak jesteś zainteresowany aby mieć tam jakiekolwiek mapy to napisz na PW, gdyż tu nie mogę wkleić linku do mojego dysku Google, no bo to przecież pirat kiedyś przez kogoś do auta które kupiłam zrobiony :P Tyle że to były pliki przygotowane do pendrive ale to chyba wszystko jedno czy umieścisz je na karcie czy na karcie.

Pawel81
Świeżak
Reputacja: 1
Imię: Paweł
Samochód: Captiva
Silnik: 2.2 184Hp LNQ
Inny samochód: Subaru Forester Sg 2.5 XT
Kontakt:

Post autor: Pawel81 » 9 sie 2024, o 14:48

U mnie poprzedni właściciel założył to co na załączonych fotkach. Działają mapy google, ma też Android auto i Carplay. Kamera nie działa ale jeszcze nie miałem czasu się za to zabrać. https://wmprojack.pl/ Polecam serdecznie. Pomogli nawet mi gdzie powiedziałem że u Nich nie kupowałem. Pełne wsparcie.
Załączniki
IMG_0686.jpeg
IMG_0674.jpeg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”