Auto wariuje elektryka
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Auto wariuje elektryka
Ewidentnie gdzieś nie ma masy. Może ta przy głośniku drzwi kierowcy na progu jest urwana, albo skorodowana?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
1. Na początku napisałeś, że była kalibracja czujnika skrętu. Napisz co dokładnie zostało zrobione. Tylko nie pisz, że mechanik tak powiedział, co konkretnie wykonał. Wymieniał jakieś części, czy podpinał się komputerem.
2. Napisałeś, że problem występuje tylko na gazie, później piszesz że sprawdziłeś elektrykę i wszystko w porządku i problem jest już na gazie i benzynie.
3. Proszę jednak o sprawdzenie luzów na zaworach. (może nie mieć związku z problemem ale może zapobiec następnym).
4. Jeździj przez cały tydzień tylko na benzynie (zakręć zawór na butli), musimy całkowicie wyeliminować gaz.
5. Czy zmieniałeś coś w instalacji elektrycznej: radio, itp.
6. Wyłącz klimatyzację.
7. Czy samochód masz od nowości i jesteś pewny jego bez wypadkowości ?
8. Czy zapala się i gaśnie kontrolka "check engine" podczas uruchamiania samochodu ?
10. Sprawdź przewody idące do czujników w piastach kół (odpowiedzialne za działanie ABS) czy czasami któryś z nich nie jest naderwany.
2. Napisałeś, że problem występuje tylko na gazie, później piszesz że sprawdziłeś elektrykę i wszystko w porządku i problem jest już na gazie i benzynie.
3. Proszę jednak o sprawdzenie luzów na zaworach. (może nie mieć związku z problemem ale może zapobiec następnym).
4. Jeździj przez cały tydzień tylko na benzynie (zakręć zawór na butli), musimy całkowicie wyeliminować gaz.
5. Czy zmieniałeś coś w instalacji elektrycznej: radio, itp.
6. Wyłącz klimatyzację.
7. Czy samochód masz od nowości i jesteś pewny jego bez wypadkowości ?
8. Czy zapala się i gaśnie kontrolka "check engine" podczas uruchamiania samochodu ?
10. Sprawdź przewody idące do czujników w piastach kół (odpowiedzialne za działanie ABS) czy czasami któryś z nich nie jest naderwany.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Aktywny
- Reputacja: 0
- Imię: Kamil
- Samochód: Cruze
- Silnik:
- Kontakt:
kalibracja czujnika skrętu była robiona przez podpięcie pod kompa. Napisałem że tylko na gazie bo tak było. Może to zbieg okoliczności że tylko na gazie wariował ale później zaczął wariować też na benzynie "chodzi tylko i wyłącznie o miganiu deski rozdzielczej" bo wcześniej moc tracił i drżał tylko na gazie. Zostało to wyeliminowane po zmianie cewki na nową i świec. A miganie deski i kontrolki ABS, kontroli trakcji, poślizgu zostały nie wyeliminowane. Ok sprawdzę luzy na zaworach. Nie zmieniałem nic w instalacji a że auto jest bezwypadkowe jestem pewien 100%.
Kontrolka check engine zapala się i gaśnie podczas uruchamiania auta. Ok posprawdzam przewody przy piastach i dam znać. A pisze tak chaotycznie bo różne rzeczy mi się działy w aucie w różnym czasie. Jedna usterka wracała, druga znikała i tak na zmianę. Już naprawdę zgłupialem. Dzięki za podpowiedzi i cierpliwość. Pozdro
Kontrolka check engine zapala się i gaśnie podczas uruchamiania auta. Ok posprawdzam przewody przy piastach i dam znać. A pisze tak chaotycznie bo różne rzeczy mi się działy w aucie w różnym czasie. Jedna usterka wracała, druga znikała i tak na zmianę. Już naprawdę zgłupialem. Dzięki za podpowiedzi i cierpliwość. Pozdro
Ostatnio zmieniony 21 lis 2018, o 12:56 przez Sebastian, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zapis cytuj
Powód: Usunięto zapis cytuj
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Przemek
- Samochód: Cruze
- Silnik: 124 KM
- LPG: Tak
- Kontakt:
Witam czy udało się rozwiązać problem bo ja boryka się z podobnym problemem?