Chińska nawigacja z Ali

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 23 wrz 2021, o 09:42

No to odpowiem sobie (i ew. potomnym) sam - bez problemu udało się sparować tego elma:
https://allegro.pl/oferta/elm327-bt-pic ... 8866002504

Dodatkowo dzięki filmikowi podesłanemu przez kolegę Paniek zainspirowałem się do zainstalowania "alternatywnej" :D) aplikacji Teyes OBD - teraz na "zwykłym" (nie Teyes`owym) Elmie działa Teyes`owa preinstalowana aplikacja. Jestem raczej zadowolony.

Temat zakończony.
Nowa odma dobra na wszystko!!!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 21068
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 100
Imię: Krzysztof
Samochód: Astra J
Silnik: 1.6T 170KM
LPG: NIE
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: etac » 23 wrz 2021, o 16:40

I aplikacje mam i ja, dzięki Miłoszowi.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 23 wrz 2021, o 20:28

A tak apropos - IMO apka dość ograniczona, ładna wizualnie ale jakaś taka "nijaka"
Nowa odma dobra na wszystko!!!

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 21068
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Reputacja: 100
Imię: Krzysztof
Samochód: Astra J
Silnik: 1.6T 170KM
LPG: NIE
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: etac » 23 wrz 2021, o 20:43

już nie chciałem tego pisać.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 30 wrz 2021, o 16:15

Od paru dni szwankuje mi gps podłączny do chińczyka, tzn. nie znajduje sygnału, ani w automapie, ani w yanosiku czy google maps.
Czy to oznacza, że muszę kupić nowy, czy może coś nieświadomie zmieniłem w ustawieniach radia?

Mój gps
Bez tytułu.jpg
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 3497
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Reputacja: 118
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Scenic 2 1.6, Meriva A 1.8
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: bubu1769 » 30 wrz 2021, o 18:24

Od spodu tej puszki będziesz mieć klapkę.
Otwórz ją i sprawdź czy czasem przewód się nie oberwał.
Ostatnio naprawiałem identyczną kuzynowi, też miał ten sam problem.
Jakość połączeń w tych cudach jest iście azjatycka.

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 30 wrz 2021, o 18:50

Ok, dzięki.
Sprawdzę.
Przed chwilą sprawdzałem i gps zadziałał na trzech mapach.
Po paru minutach zgubił się sygnał, aby za chwilę się pojawić.
Wygląda jakby coś się, gdzieś naderwało i pod wpływem wstrząsów, gps działa albo nie.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 15091
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Reputacja: 85
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: będzie toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: wszim » 30 wrz 2021, o 21:40

Antena?

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 1 paź 2021, o 00:11

Ale przewód antenowy gps ułożony, nie rusza się.
Sam GPS jest przyklejowny, drugi koniec wpięty w radio, więc raczej się nie poruszają.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 3497
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Reputacja: 118
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Scenic 2 1.6, Meriva A 1.8
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: bubu1769 » 1 paź 2021, o 07:20

A samochód w czasie jazdy wcale nie wibruje 😉

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 1 paź 2021, o 11:25

No fakt wibruje, sprawdzę więc w środku, czy się rzeczywiście przewód nie oberwał.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 12 paź 2021, o 16:53

Mam takie pytanie:
czy u Was to zaznaczone na kierownicy pokrętło zmienia stacje według ich zaprogramowania w radiu.
Chodzi o radio od chińczyka.
U mnie pokrętło zmienia tylko częstotliwości, w górę lub w dół.
Próbowałem programować, ale to nic nie dało.
Bez tytułu.jpg
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
dokia
fachowa i pyskata diablica
Posty: 3436
Rejestracja: 22 lip 2019, o 14:58
Reputacja: 50
Imię: Dorota
Samochód: Opel Insignia
Silnik: PB B20NHT 260KM
Lokalizacja: Mazury
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: dokia » 12 paź 2021, o 19:42

U mnie też z chińczykiem to nie działało.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 12 paź 2021, o 22:14

Dzięki.
To u mnie pewnie też tak ma być.
Mówi się trudno.

A teraz kolejna sprawa.

Co mogę ustawić i czy w ogóle mogę to zrobić, ustawieniach chińczyka które widac na poniższych zdjęciach.

1) funkcja "touch area key"
20211012_173004.jpg
2) funkcja "touch io key"
20211012_173027.jpg
I na koniec:
Co to za funkcje w chińczyku?
20211012_173104.jpg
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 13 paź 2021, o 09:27

robertz pisze:
12 paź 2021, o 16:53
... czy u Was to zaznaczone na kierownicy pokrętło zmienia stacje według ich zaprogramowania w radiu...
Tak. U mnie zmienia stacje w kolejności zaprogramowania w radiu. Upewnij się czy masz dobrze dobrane ustawienia CAN w radiu - u mnie czasem "wyskakują", co o dziwo nie wpływa na pracę chińczyka/sterowanie. Radio T'eyes
Nowa odma dobra na wszystko!!!

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 13 paź 2021, o 10:06

Dzięki.
A jak to sprawdzić?
Pozostałe funkcje na kierownicy działają jak należy.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 13 paź 2021, o 10:23

U mnie działa to tak:
https://youtu.be/MatlaaM8yyA
...nie wiem jak jest w Twoim radiu.
Nowa odma dobra na wszystko!!!

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 13 paź 2021, o 15:03

U mnie jest trochę inaczej, Twoje jest nowsze.
No nic, będę musiał trochę poszukać w ustawieniach radia.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
sthEn
Aktywny
Posty: 90
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 14:17
Reputacja: 1
Imię: Daniel
Samochód: Cruze
Silnik:
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: sthEn » 17 paź 2021, o 13:09

Stwierdziłem, że też mnie kusi podmiana fabryki na Androida, ale z drugiej strony nie chcę tej opcji z wielkim tabletem zamiast całości.

Myślę o tej wersji, która podmienia praktycznie tylko ten śmieszny pseudowyświetlacz:

https://pl.aliexpress.com/item/1005001658686919.html
Zrzut ekranu 2021-10-17 130857.png
Ktoś może używa i może się wypowiedzieć? :)
Chevrolet Cruze 1.8 LPG 2012 LT Sedan

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 17 paź 2021, o 13:55

Bardzo dobry pomysł.
Najważniejsze żeby wybrać RAM 4GB / ROM 64 GB, to wtedy będzie hulało.
Jeżeli chcesz mieć internet nie tylko poprzez telefon, to wybierz radio ze slotem na kartę SIM.
Nie będzie wtedy kłopotu z szukaniem właściwego, tj. działającego z radiem, modemu.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 17 paź 2021, o 14:28

robertz pisze:
17 paź 2021, o 13:55
...Nie będzie wtedy kłopotu z szukaniem właściwego, tj. działającego z radiem, modemu.
Jest jeszcze inna alternatywa. Ja co prawda mam slot na kartę w chińczyku... ale pusty. Temat załatwiłem przy pomocy aplikacji MacroDroid w telefonie i makra typu "po połączeniu telefonu z radiem po BT włącz hotspota". Analogiczne makro zrobiłem przy rozłączeniu telefonu z radiem. Działa to świetnie, łączy się szybko, połączenie jest stabilne. Jak na moje potrzeby w zupełności wystarczające. A ca. 120zł rocznie (1 tankowanie czyli 2 tyg. jeżdżenia) w kieszeni zostaje.
Screenshot_2021-10-17-14-31-32-24.jpg
Nowa odma dobra na wszystko!!!

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 17 paź 2021, o 14:40

OK, ale musisz chyba mieć włączony BT i wifi?
A to rozładowuje baterię.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
sthEn
Aktywny
Posty: 90
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 14:17
Reputacja: 1
Imię: Daniel
Samochód: Cruze
Silnik:
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: sthEn » 17 paź 2021, o 14:40

Taki jest właśnie plan. Wersja 4/64 z 4G i do tego jakąś kartę Orange Free z Allegro ważna 2 lata i spokój.

Jakaś konkretna kamerka cofania jest polecana, żeby można było dorzucić i działała na 100%?

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Chevrolet Cruze 1.8 LPG 2012 LT Sedan

Awatar użytkownika
robertz
Wymiatacz
Posty: 1266
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Reputacja: 32
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 17 paź 2021, o 14:52

Jesli chodzi o kamerę cofania, to nie ma co przepłacać.
W okolicach 11 listopada będą na ali duże przeceny, to na pewno coś znajdziesz.
Ja kupiłem kamerę za czterdzieści parę złotych, montowaną w podświetleniu tablicy i jestem zadowolony.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
MIDO
Profesjonalista
Posty: 971
Rejestracja: 5 sty 2014, o 14:38
Reputacja: 9
Imię: Miłosz
Samochód: Aveo T300 LTZ
Silnik: 1,4 74kW
LPG: BRC SQ32 Alba
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: MIDO » 17 paź 2021, o 15:52

robertz pisze:
17 paź 2021, o 14:40
OK, ale musisz chyba mieć włączony BT i wifi?
A to rozładowuje baterię.
BT i tak zawsze mam włączony (bo zegarek) a włączeniem i wyłączeniem hotspota właśnie zajmuje się apka. O niczym nie muszę pamiętać - dzieje się to samoczynnie bez mojej ingerencji. Biorąc pod uwagę że spędzam w samochodzie ca. 1,5h dziennie to nie ma żadnego problemu z baterią...
Nowa odma dobra na wszystko!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości