Chińska nawigacja z Ali

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 14 wrz 2020, o 17:25

A po co komu ten transmiter ja nie mam a kamera działa i nawet jest kąt skrętu.

Dodano po 1 minucie 59 sekundach:
Ok już rozumiem to pociągnie 2 kabel zasilający od wstecznego😉😁

Mozuk
Aktywny
Posty: 59
Rejestracja: 10 lut 2020, o 18:16
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze LT 2011r.Sedan
Silnik: 1,8L ,141KM, Benzyna,
Lokalizacja: Strzelin
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Mozuk » 14 wrz 2020, o 17:28

On zastępuje kabel ,który trzeba przeprowadzić przec całe auto.Wysyła sygnał przez wifi
Lepiej trzy razy spytać niż raz sepsuć.

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 14 wrz 2020, o 17:30

To może po zapłonie z kostki radia tylko ciekawe czy nie będzie załączała trybu kamerki odrazu chyba że dopiero jak dostanie sygnał video z kamerki. Jak nie to trzeba kabel ciągnąć od wstecznego.

Mozuk
Aktywny
Posty: 59
Rejestracja: 10 lut 2020, o 18:16
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze LT 2011r.Sedan
Silnik: 1,8L ,141KM, Benzyna,
Lokalizacja: Strzelin
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Mozuk » 14 wrz 2020, o 17:39

W poprzednim radiu ta kamerka działała i też załączała się dopiero po wrzuceniu wstecznego biegu. Tam elektryk znalazł odpowiednie kable i wpiął się w nie transmiterem. Ja niestety elektrykiem nie jestem i też nie bardzo mam to gdzie zrobić bo trzeba te kable jakoś polutować a takiej możliwości nie mam. Chociaż gdybym wiedział w które kable się wpiąć to kupiłbym lutownicę na 12V i może by się udało

Dodano po 1 godzinie 6 minutach 42 sekundach:
Gdybym chciał z tej kostki wziąć napięcie po stacyjce to jesteście w stanie wskazać z których kabli? Niestety nie zrobiłem więcej zdjęć ale domyślam się że masa będzie na czarnym a (+) na zółtym ? Zamówiłem lutownicę i na wszelki wypadek próbówkę samochodową . Może uda mi się to samemu zrobić.
Załączniki
IMG20200914103420.jpg
Lepiej trzy razy spytać niż raz sepsuć.

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 14 wrz 2020, o 20:08

Po co lutownica nie lepiej klipsa do wpinania się w kabel.

Bunioopl
Fachman
Posty: 4187
Rejestracja: 13 lis 2016, o 20:57
Imię: Mariusz
Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
LPG: BRC SQ24 Genius 1500
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Bunioopl » 14 wrz 2020, o 20:23

Jak zacznie przerywać, to zobaczysz, czy lepiej.

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 14 wrz 2020, o 20:35

Jak dobrze zaciśnięte to Ca ma przerywać nikt tam kabli nie ciąga.

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 15 wrz 2020, o 12:10

Dla przyszłych zainteresowanych zakupem - przyszło radio bez jakichkolwiek dodatkowych kosztów.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 15 wrz 2020, o 20:00

Jakośc dźwięku mega. Instalacja dość prosta. Jeszcze tylko muszę skonfigurować sterowanie kierownicy bo nie działa. Myślę że to kwestia ustawień w radiu.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 18963
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: etac » 15 wrz 2020, o 20:12

Kwestia ustawienia modułu CAN.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 15 wrz 2020, o 20:12

A miałeś sterowanie radiem wcześniej ?bo na androidzie się go nie ustawia poprostu radio juz rozpoznaje samo funkcje klawiszy przez can

Awatar użytkownika
robertz
Specjalista
Posty: 434
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 15 wrz 2020, o 20:47

autor: Adamzet » 31 min temu

Jeżeli podłączasz nowe radio, to musisz przypisać funkcje do kierownicy.
Poniżej fotka z instrukcji radia z androidem.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (28.69 KiB) Przejrzano 293 razy
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 15 wrz 2020, o 20:55

Ta oczywiście tak jest jak radio nie ma canbusa wtedy podlaczasz się pod key1 i key2 i programujesz na podstawie opornosci klawisze do funkcji .moje radio to Tesla style tez jest opcja konfiguracji ale tak jak pisałem tylko opornosciowo a moje radio przystosowane jest tylko po can wiec jak masz aktywny pilot w bcm to nic się nie ustawia on poprostu działa tak jak w oryginalnym radiu.

Dodano po 2 minutach 17 sekundach:
Wiec miałeś działający pilot wcześniej czy se dołozyłeś?

Dodano po 17 minutach 2 sekundach:
Jeśli do radia masz dołączony canbus to zatrybi odrazu pilot jak nie masz canbus a pilot aktywny to se dokup canbus bo nie wiem czy uda ci się go podłączyć opornościowo.

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 15 wrz 2020, o 21:34

Co do radia jest ono standardowe w znaczeniu urządzenia (wyświetlacza). W zestawie jest ramka. W poprzednim radiu na andku też musiałem wybrać auto: chevrolet cruze.
W tym radiu nie widzę tego ustawienia a opcje "programistyczne" wymagają PINA. Wiem, że temat jest raczej prosty i sprzedawca bez problemu pomoże.


Sprzedawca dorzucił w gratisie kamerę. Wygląda dość solidnie. Będę chyba ją dokładał bo ta poprzednia jakas kiepską rozdzielczość ma....

Zagadka: co to?

Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
robertz pisze:
15 wrz 2020, o 20:47
autor: Adamzet » 31 min temu

Jeżeli podłączasz nowe radio, to musisz przypisać funkcje do kierownicy.
Poniżej fotka z instrukcji radia z androidem.

Bez tytułu.jpg
Nie prawda. Wszystko działa z automatu.
Załączniki
20200915_213850.jpg
20200915_213508.jpg
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 18963
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: etac » 15 wrz 2020, o 21:40

U mnie był PIN: 168

Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
szczuplin pisze:
15 wrz 2020, o 21:39



Sprzedawca dorzucił w gratisie kamerę. Wygląda dość solidnie. Będę chyba ją dokładał bo ta poprzednia jakas kiepską rozdzielczość ma....

Zagadka: co to?



Jeżeli podłączasz nowe radio, to musisz przypisać funkcje do kierownicy.
Poniżej fotka z instrukcji radia z androidem.

Bez tytułu.jpg
filtr przeciwzakłóceniowy do zasilania radia.

https://www.aliexpress.com/item/4000073 ... abb75c4b77
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
robertz
Specjalista
Posty: 434
Rejestracja: 1 wrz 2019, o 17:34
Imię: Robert
Samochód: Cruze
Silnik: 1.6 124 KM, hatchback, benzyna
Lokalizacja: Praga (ta z prawej strony Wisły)
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: robertz » 15 wrz 2020, o 21:45

szczuplin pisze:
15 wrz 2020, o 21:39
Co do radia jest ono standardowe w znaczeniu urządzenia (wyświetlacza). W zestawie jest ramka. W poprzednim radiu na andku też musiałem wybrać auto: chevrolet cruze.
W tym radiu nie widzę tego ustawienia a opcje "programistyczne" wymagają PINA. Wiem, że temat jest raczej prosty i sprzedawca bez problemu pomoże.


Sprzedawca dorzucił w gratisie kamerę. Wygląda dość solidnie. Będę chyba ją dokładał bo ta poprzednia jakas kiepską rozdzielczość ma....

Zagadka: co to?

Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
robertz pisze:
15 wrz 2020, o 20:47
autor: Adamzet » 31 min temu

Jeżeli podłączasz nowe radio, to musisz przypisać funkcje do kierownicy.
Poniżej fotka z instrukcji radia z androidem.

Bez tytułu.jpg
Nie prawda. Wszystko działa z automatu.
U Ciebie tak, ale mój post był odpowiedzią dla Adamzet, że na androidzie nie ustawia się sterowania radiem, bo "radio juz rozpoznaje samo funkcje klawiszy przez can"
Jak widać z załączonego przeze mnie zdjęcia nie zawsze tak jest.
"Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą"

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 15 wrz 2020, o 22:18

Krzychu dzięki za PINA jutro sprawdze. Napisałem do chińczyka zobaczymy co napisze.

Filtr u siebie montowałeś? Gdzie go wpinaleś?

Jaki ciekawostkę mogę dodać, że nie wpinałem separatora. W zestawie był już separator fabryczny.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
bubu1769
Moderator
Posty: 1958
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 16:40
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T255
Silnik: 1.4 101KM
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: bubu1769 » 15 wrz 2020, o 22:46

Jak sama nazwa wskazuje filtr montuje się na zasilaniu radia.
Niektóre radia samochodowe miały takie coś fabrycznie zamontowane na przewodzie.
Czasami pomaga jak wzmacniacz radia zbiera zakłócenia z samochodu, w szczególności z alternatora.

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 15 wrz 2020, o 22:56

Dla laika każdy temat jest skomplikowany. Radio gra bez zarzutu nie będę kombinować.
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Adamzet
Bywalec
Posty: 120
Rejestracja: 4 lip 2020, o 17:12
Imię: Adam
Samochód: Cruze
Silnik: 1.8 141km
LPG: Tak brc
Lokalizacja: Choroszcz
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Adamzet » 16 wrz 2020, o 03:09

U mnie pin był taki 8888

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
To w końcu jak jest u ciebie udało się przypisać te sterowanie czy nie ?
Możliwe że ustawia się w canbus te sterowanie ,moje nie dopatrzenie gdyż u mnie can bus był już ustawiony pod mój model auta prawdopodobnie chińczyk wszystko poustawiał dlatego po podłączeniu wszystkie funkcje can działały prócz sterowanie które musiałem aktywować w ASO bo dokładałem po wizycie w ASO pilot już działał bez ustawiania.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 18963
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Samochód: Aveo T300
Silnik: 1.6 LDE
LPG: STAG
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: etac » 16 wrz 2020, o 07:35

szczuplin pisze:
15 wrz 2020, o 22:18
Krzychu dzięki za PINA jutro sprawdze. Napisałem do chińczyka zobaczymy co napisze.

Filtr u siebie montowałeś? Gdzie go wpinaleś?

Jaki ciekawostkę mogę dodać, że nie wpinałem separatora. W zestawie był już separator fabryczny.
Ja nie dostałem w zestawie tego filtra. Poważnie był też separator z zasilaniem?
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ
2012-> Chevrolet Aveo 1.6 LTZ

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 16 wrz 2020, o 07:53

Pin poprawy. Sterowanie działa.



Na zdjęciu w czerwonej ramce. To nie moje zdjęcie stąd taka jakość. Zdjęcie z ali.
Załączniki
Ud8a5efc20b5d438293c9b55324c37757T.jpg
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Awatar użytkownika
szczuplin
Fachman
Posty: 2042
Rejestracja: 9 mar 2016, o 15:00
Imię: Szczuplin
Samochód: Cruze, Aveo T300
Silnik: 1.8 F18D4 141KM 1.2 86 km
LPG: STAG4 Q-Box+
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: szczuplin » 16 wrz 2020, o 16:07

Dla potomnych. Konfiguracja can.

Ogólnie polecam. Kolor podświetlenia "akwamarynowy". Dźwięk niesamowity. Bardzo duża funkcjonalność.
Załączniki
Screenshot_20200916-160656.png
Chevrolet Cruze HB LT+ 1.8 + Chevrolet Aveo T300 1.2 86km

Mozuk
Aktywny
Posty: 59
Rejestracja: 10 lut 2020, o 18:16
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze LT 2011r.Sedan
Silnik: 1,8L ,141KM, Benzyna,
Lokalizacja: Strzelin
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Mozuk » 16 wrz 2020, o 22:01

Adamzet pisze:
14 wrz 2020, o 20:08
Po co lutownica nie lepiej klipsa do wpinania się w kabel.
Lutowanie zawsze jest pewniejsze , bardziej ciekawi mnie w co się wlutować. Jak to jest w cruzie, czarny to masa a żóty zasilanie po stacyjce?

Dodano po 56 minutach 1 sekundzie:
szczuplin pisze:
15 wrz 2020, o 12:10
Dla przyszłych zainteresowanych zakupem - przyszło radio bez jakichkolwiek dodatkowych kosztów.
Czytam ale nie widzę tego Twojego nabytku. Możesz pokazać i coś powiedzieć o konfiguracji sprzętowej tego radia? RAM , procesor itp...
Lepiej trzy razy spytać niż raz sepsuć.

Mozuk
Aktywny
Posty: 59
Rejestracja: 10 lut 2020, o 18:16
Imię: Dariusz
Samochód: Cruze LT 2011r.Sedan
Silnik: 1,8L ,141KM, Benzyna,
Lokalizacja: Strzelin
Kontakt:

Re: Chińska nawigacja z Ali

Post autor: Mozuk » 20 wrz 2020, o 21:51

Mimo podłączenia transmitera obraz wygląda strasznie. Na poprzednim radiu działał bez zarzutów. Co może być przyczyną ?
https://youtu.be/RvGu1tAfADw
Lepiej trzy razy spytać niż raz sepsuć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości