Trochę tych tematów przeczytałem, ale takiego problemu nie znalazłem.
Mój cruze (MY2013 2.0 VCDI 163km) cierpi na pewną przypadłość. Mianowicie czasem słyszę terkotanie spod maski.
Najczęściej dzieje się to na zjeździe z obwodnicy. Trochę poleci szybciej a potem długie hamowanie silnikiem. Słyszę że coś terkocze rytmicznie tym szybciej im szybciej kręci się silnik. Kiedy przyspieszam jest to mało słyszalne. Pewnie głównie przez hałas silnika.
Wciśnięcie sprzęgła (obroty spadają do 1000 RPM) likwiduje ten problem, więc skrzynię odrzuciłem...
Koło pasowe na wale wymieniłem, bo ono z kolei burczało na jałowym, więc to raczej nie ono.
Wtryskiwacze to raczej nie są, bo na tak długim hamowaniu przestają wtryskiwać cokolwiek raczej.
Sprężarka?? Dlaczego miałaby terkotać i to przy hamowaniu silnikiem.
Zostaje łańcuch rozrządu? Mój mechanik jak zobaczył w TISie że trzeba wtryski wyciągać to się przyżegnał i kazał mi sprzedać auto

Może popychacze zaworów? Alel też nie zawsze hałasują, a popychacze przy przyspieszaniu chyba byłyby jeszcze głośniejsze?
Dwumasa? nie mam żadnych objawów uszkodzeń oprócz klekotania gdy zgaszę i zapomnę o sprzęgle. Jeździ elegancko.
Czy macie jakiś pomysł jak to lepiej zdiagnozować? Gdzie szukać przyczyn i rozwiązań?
Z góry dzięki za pomoc.